Традиционален рецепт за раванија со гриз

Овој вкусен македонски традиционален десерт се приготвува многу одамна. И не само во Македонија. Раванијата се прави низ целиот Балкан. Го правеле нашите баби, а ние сакаме да ја продолжиме таа традиција и да ја шириме македонската кујна. Затоа, го споделуваме овој испробан рецепт за раванија со гриз од нашата кујна.

Во различните краеви на Македонија може да се најде со различно име како раванија, араванија, парена торта, сунгерка… Било како и да се нарекува, карактеристично е дека се прави со јајца и гриз, а печениот колач се полива со топол шербет.

раванија со гриз

Состојки:

  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 8 лажици брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 12 лажици гриз.

Шербет:

  • 600 гр шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • сок од еден цеден лимон
  • 1 литар вода.

Подготовка:

  1. Во сад за матење ставете ги јајцата. За да добиете најдобра раванија важно е јајцата да бидат на собна температура.
  2. Во садот со јајцата додајте ги шеќерот и ванилата. Матете со миксер за време од околу 5 до 10 минути, додека шеќерот се растопи и се добие густа смеса.
  3. Во друг сад ставете ги брашното, прашокот за печиво и гризот. Измешајте ги со лажица. Потоа, постепено додавајте ги во садот со јајцата и продолжете да мешате со лажицата.
  4. Правоаголната тава (големина 40) обложете ја со хартија за печење. Во тавата турете ја смесата и добро израмнете ја.
  5. Раванијата печете ја во загреана рерна на 200 степени за време од 10 до 15 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 и продолжете со печење уште 5 минути. Печената раванија извадете ја од рерната и оставете ја да се излади. Потоа превртете ја и отстранете ја хартијата за печење. Раванијата вратете ја во тавата и исечете ја на коцки и ромбови.
  6. Во тенџере ставете го шеќерот, водата, сокот од лимон и ванилата да се варат. Штом шербетот зоврие варете уште 2 до 3 минути. Врелиот шербет оставете го кратко да се излади (минута до две), а потоа со помош на црпалка рамномерно потруете ја раванијата.
  7. Оставете шербетот да се впие и раванијата да се излади. Декорирајте по желба и послужете. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Рецепт за турска раванија со гриз и кисело млеко.

Сподели: