Посните торти се предизвик за многу љубители на благото, па секогаш се бара добар рецепт кој ќе може секој да го направи, а ќе биде успешен и вкусен за јадење. Толку ваков рецепт за брза посна торта со мармалад и ореви ни испрати Катерина.
Сигурни сме дека ќе ви се допадне, затоа што оваа торта освен што е брза за правење, побрза е за јадење. Па ајде во кујната.
Состојки:
- 1 шолја (200 гр) шеќер
- ½ шолја мармалад по желба (мешан мармалад, сливи, кајсии…)
- 2 шолји млака вода
- 1 шолја масло
- 3 шолји брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 1 филџан сечкани ореви
- шеќер во прав за посипување.
Подготовка:
- Оревите ситно исечкајте ги.
- Брашното пресејте го со сито.
- Во длабок сад ставете ги брашното, шеќерот, содата бикарбона, ванилиниот шеќер и измешајте ги со жица за матење.
- Во садот додајте ги мармаладот, млаката вода, маслото и сечканите ореви, и добро измешајте ги состојките со жицата за матење за да се добие хомогена смеса.
- Смесата ставете ја во намрсена и набрашнета кружна тава и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 степени. Повремено вадете ја од тавата и проверувајте дали тортата е печена, со помош на дрвена чепкалка.
- Испечената посна торта со мармалад оставете ја да се излади, а потоа исечете ја на парчиња и наросете ја со шеќер во прав. На здравје!
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.
Ви предлагаме да прочитате: Брза посна торта со кокос и портокал.