пешна

Видете ги пештерата Пешна, Куќата на Уметноста и манастирот „Пречиста“

Бидете и вие дел од новата авантура! Видете ги пештерата Пешна, Куќата на Уметноста и манастирот „Св. Богородица – Пречиста“.

пешна

Ајде и овој пат заедно да поминеме прекрасни моменти и да уживаме во недопрената природа на Поречанскиот и Кичевскиот крај. Ќе ги посетиме пештерата Пешна која Њујорк тајмс ја опиша како идентична на измислените пештери во филмот „Господар на прстените“, потоа ќе ја посетиме Куќата на Уметноста и ќе одмориме во убавата природна идила која е секоја година е инспирација на голем број на уметници од целиот свет.
На крај ќе уживаме во духовниот мир на манастирот „Св. Богородица – Пречиста“ во Кичевско.
Цената за прошетката е 450 денари, а поаѓањето е во недела на 26 април, во 7:00 часот пред спортската сала „Младост“ во Битола.
Пештерата Пешна е една од најатрактивните природни убавини на Македонија, која е прогласена за споменик на природата. Фасцинирачко е тоа што во подземните езера на Пешна се пронајдени слепи риби, какви што спелеолозите не виделе никаде на друго место.
Легендата вели дека Крале Марко на две од неговите ќерки им изградил живеалишта-тврдини. На постарата, Пешна, и изградил дом во самата пештера, а на помалата, Дева, на ридот спроти пештерата, оддалечен неколку стотини метри кон запад.
Манастирот „Св. Богородица – Пречиста“ претставува значаен споменик во Македонската духовна и историска ризница. Според легендата, манастирот е изграден на местото на урнатиот манастир “Св. Ѓорѓија” кој сега се наоѓа во селото Кнежино, каде долетела иконата на која на едната страна бил ликот на Мајката Божја, а на другата ликот на нашиот Спасител, Исус Христос. Во манастирската црква има извор на света – лековита вода.
Сѐ што ви е потребно е добро расположение и желба за авантуристички откритија. Поаѓањето е во недела 26.04.2015 година, во 7:00 часот, пред Спортската сала „Младост“, Битола, а вашето место може да го резервирате најкасно до 23-ти Април. Превозот ќе биде со високотуристички автобус од МИГ Травел, а цената за прошетката изнесува 450 денари.
За повеќе информации и резервации, контактирајте нѐ на 075 861 907 или пишувајте ни на sezahrana@gmail.com секој работен ден од 10 до 20 часот.
Резервирајте додека има место, бројот е ограничен!

Напомена: За реализацијата на патувањето се потребни 45 патници. Организаторот го задржува правото да го одложи или откаже аранжманот во случај на недоволен број на пријавени патници од предвидениот минимум за патувањето. Патникот може во секој момент да се откаже од патувањето и тоа треба да го направи во писмена форма. Датумот на писмениот отказ претставува основа за пресметка и наплата на отказните трошоци (во однос на основната цена на патувањето), според следната скала: – за отказ од 14 до 08 дена пред патувањето 50% – за отказ од 07 до 01 дена пред патувањето 90% – ако патникот не се појави или го откаже патувањето на денот на неговата реализација, организаторот ќе го наплати целокупниот износ на патувањето, односно 100%.

Сподели: