егзотично пилешко со карамелизирани портокали

Егзотично пилешко со карамелизирани портокали

Одличен рецепт за да подготвите пилешко месо на уникатен начин кој ќе ги фасцинира вашите дегустатори! Кате ни предложи комбинација на внимателно избрани состојки и зачини, која ќе ве одведе во еден нов кулинарски свет и вкус кој асоцира на егзотични патувања, а кој не би уживал во нив, нели?

егзотично пилешко со карамелизирани портокали

Состојки:

За подготовка на месо:

  • 400 гр пилешки гради
  • 1 младо кромидче
  • 1 филџан (130 мл) топло млеко
  • 1 ќесичка (0,1 гр) шафран
  • 3 лажици соја сос
  • малку рендан свеж ѓумбир
  • 2 лажици брашно
  • сол, црн пипер по потреба
  • маслиново масло и топла вода по потреба.

За подготовка на карамелизирани портокали:

  • 2 портокали
  • 2-3 лажици шеќер
  • сок од половина портокал
  • мелено каранфилче на врв од лажиче.

Подготовка:

  1. Месото исечете го на коцки, а потоа посолете и наросете со црн пипер.
  2. Измешајте за да ги прими зачините, а потоа посипете го со брашното и пак измешајте.
  3. Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее, па додајте го кромидчето исечено на кругови или ситни коцки.
  4. Кратко пропржете и додајте ги парчињата месо.
  5. Пржете додека месото ја промени бојата.
  6. Во топлото млеко растворете го шафранот, па додадете го во тавата.
  7. Додајте го соја сосот и малку рендан ѓумбир.
  8. Оставете го месото да се готви на тивок оган и повремено додавајте топла вода.
  9. Во друга тава на оган ставете го шеќерот и сокот од исцедниот портокал.
  10. Откако малку ќе се згусти додајте ги парчињата портокал.
  11. На крај, додадете мелено каранфилче и оставете на тивок оган да се карамелизира, па послужете ги со пилешкото месо.

На здравје!

Сподели: