kuka na mijacite 1

Еднодневна прошетка до Куќата на Мијаците, Бигорски Манастир, Рајчица и Вевчани

Четирите места кои пленат со својата убавина се дел од нашата агенда! Западниот дел на Република Македонија има многу високи планини, кристално прозирни езера и реки, и недопрена природа. Ќуката на Мијаците, Бигорски Манстир, Рајчица и Вевчани се дел од убавините во овој крај, а кои ние ќе имаме можност да ги посетиме!

Куќа на Мијаците

Новоизградената „Куќа на Мијаците“ направена по идеја на Бигорски Манастир е еден прекрасен украс во долината на бистрата Радика. Таа е место каде што човек може слободно да се одмори, да научи нешто повеќе за историјата на тој крај и да се насладува од прекрасната атмосфера и храна.

„Куќа на Мијаците“ е многу повеќе од обичен етно-ресторан; всушност таа претставува еден вид ресторан – музеј, една своевидна спомен – куќа на славното мијачко минато. Има повеќе простории – одаи (галичка, лазоровска), украсени со традиционални дрвени таваници и розети, камини, мозаици… Посебна убавина на ѝ даваат двата пространи отворени чардаци, кои се одликуваат со прекрасен поглед кон реката Радика и кон зелената горска шума.

куќа на мијаците

Бигорски манастир

Во близина се наоѓа еден од најспектакуларните манастири на Балканот – Св. Јован Бигорски. Манастирот посветен на Св. Јован Крстител е изграден во 11ти век и е надалеку прочуен по дрворезот кај иконостасот (19ти век) и чудотворната икона на Св. Јован Крстител како и реликви од неколку светци се наоѓаат во манастирот Св. Јован Бигорски.

Рајчица

По посетата на Св. Јован Бигорски, ќе продолжиме во посета на женскиот манастир Рајчица кој се наоѓа во непосредна близина на градот Дебар. Еден дел од светиот крст на Исус Христос и еден дел од раката на Св. Јован Крстител се чуваат во црквата посветена на Св. Ѓорги Победоносец (11ти век) во манастирот Рајчица.

Вевчани

Потоа со автобус се продолжува кон селото Вевчани изградено на падините на планината Јабланица. Ова село се одликува со убавата планина со природна убавина, чист воздух, изворска вода законски заштитена која тече под и покрај куќите во селото, интересната архитектурата на старите куќи, животот на тамошното население според старите традиции. По желба, може да се дегустира домашно направена ракија, вино и традиционални јадења од старите Македонски кујнски мајстори.

Поаѓањето е во недела 30.10.2016 година, во 7:00 часот, пред Спортската сала „Младост“, Битола, а вашето место може да го резервирате најкасно до 27 Октомври. Превозот ќе биде со високотуристички автобус од МИГ Травел, а цената за прошетката изнесува 550 денари. За повеќе информации и резервации, контактирајте нѐ на 075 861 907 секој работен ден од 10 до 20 часот. Резервирајте додека има место, бројот е ограничен!

*Комерцијален текст

Сподели: