Убавите празнични моменти набргу доаѓаат! Сон на секоја домаќинка е убаво украсениот дом и трпеза, кои симболизираат топлина и веселба. А за задоволството да биде поголемо ви предлагаме да направите елка со нутела.
За празничните моменти да бидат целосно исполнети со вкусни и декорирани јадења, пронајдовме интересен рецепт и видео приказ за подготовка на елка со нутела. Погледнете го видеото и за време на празниците направете ја оваа декоративна празнична пита.
Состојки:
- 450 грама брашно
- 1/3 чаша шеќер
- прстофат сол
- 2 мали лажички сув квасец
- 1 чаша топло млеко
- 2 јајца
- 1 чаша нутела
- сусам за декорација.
Подготовка:
- Во длабок сад за месење ставете го брашното, шеќерот, солта и сувиот квасец. Состојките измешајте ги со лажица.
- Во садот додајте го затопленото млеко, кое не треба да биде многу жешко.
- Жолчките одвојте ги од белките. Постапката за најлесно издвојување на жолчки од белки, прочитајте ја тука. Издвоените жолчки ставете ги во садот со брашното, а белките оставете ги во друг сад.
- Во садот додајте го омекнатиот путер и измешајте убаво со помош на виљушка.
- Потоа, тестото убаво измесете го со помош на рацете за време од 10 минути. По 5 минути од месењето, врз тестото нанесете малку млеко и продолжете со месењето.
- Во длабок сад, ставете малку масло, а потоа нежно намрсете го тестото. Садот со тестото, прекријте го со транспарентна фолија и оставете го на топло место за време од 1 час.
- Нараснатото тесто извадете го од садот и повторно обликувајте го во форма на топка. Потоа, поделете го на 4 еднакви делови.
- Врз набрашнета површина се става едниот дел од нарастатото тесто и со помош на сукало се прави форма на триаголник. Вака формираната кора, ставете ја врз хартија за печење.
- Потоа кората се премачкува со нутела во вид на елка (за полесно размачкување, нутелата можете кратко да ја загреете).
- Од вториот дел од тестото, со помош на сукало, врз набрашнета површина, формирајте триаголник.
- Исучената кора ставете ја во тавата за печење и премачкајте ја со нутела. Постапката повторете ја и со 3 дел од тестото.
- Од последниот дел од тестото, исучете кора и поставете во тавата. Од поклопените кори со помош на линијар се исекува форма на елка и гранки (следете ги инструкциите на видеото).
- Потоа следи спирално двојно завртување на гранките на елката.Вака формираната елка внимателно ставете ја во тава за печење. Тавата покријте ја со кујнска крпа и оставете ја елката да нарасне за време од 30 до 40 минути.
- Преостанатите белки и малку млеко изматете ги со жица со матење.
- Нараснатата елка од тесто, премачкајте ја со изматените белки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 степени за време од 15 минути, додека добие убава златно кафеава боја. Печената елка со нутела извадете ја од рерната и оставете ја кратко да се излади.
- Во мал сад, ставете малку вода и шеќер. Измешајте ги убаво и премачкајте ја елката. Врз краевите на елката наросете сусам. Уживајте во празниците!