солени стапчиња со зачини

Крцкави солени стапчиња со зачини

Крцкави, домашни и вкусни солени стапчиња со зачини, ги припремивме во нашата кујна! Сите ги обожаваат, одлични се за забави и родендени, а толку се едноставни и лесни за подготовка. Од наведените состојки ќе добиете поголема количина на зачинети солени стапчиња, кои може да ги замрзнете и да ги користите штом ви се грицка нешто вкусно.

Пробајте ги и уживајте во прекрасниот вкус!

солени стапчиња со зачини

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • 1 коцка свеж квасец
  • 1 голема лажица шеќер
  • 100 мл масло
  • млака вода по потреба
  • сол
  • зачини (буковска пипер, црвена пипер, црн пипер, кари, сусам, куркума по желба)
  • 1 јајце.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење ставете го квасецот. Додајте ја лажицата шеќер, една лажица брашно и 100 мл млака вода. Измешајте ја смесата и оставете го квасецот да нарасне за време од 5 до 10 минути.
  2. Во садот со квасецот додајте ги брашното, маслото и млаката вода. Замесете меко тесто. Тестото поделете го на 4 дела. Од секој дел, врз набрашнета површина со сукало исучете кора со дебелина од 5 мм.
  3. Јајцето изматете го со виљушка. Со готварска четка, врз секоја кора нанесете од разматеното јајце, а потоа посолете и наросете од зачините по желба. Корите исечете ги на тенки ленти со ширина од 1 см и должина од 15 до 20 см. Секоја лента преклопете ја од страната со зачините, а потоа свиткајте ја како спирала.
  4. Вака формираните солени стапчиња ставете ги во плех, претходно обложен со хартија за печење.
  5. Печете ги во загреана рерна на температура од 250 степени за време од 15 минути, додека добијат убава румена боја. Печените солени стапчиња со зачини извадете ги од рерната, оставете ги да се изладат, а потоа послужете ги. На здравје!

Сподели: