Еден од омилените појадоци на многумина е топол бурек со чаша јогурт. Неговата подготовка често одзема многу време, па сигурно и вие побрзо би купиле бурек одошто да го припремите дома. Благодарение на Клара, за брзо време ќе може да направите лажен бурек со мелено месо и да уживате во неговиот вкус заедно со семејството.
Состојки:
- 4 јајца
- 150 мл јогурт
- 100 мл павлака за готвење
- 200 гр брашно
- 1 ќесичка прашок за печиво
- 500 гр мелено месо
- 2 главици кромид
- сол, мешан сув зачин, црн пипер, оригано и малку цимет по желба
- по потреба масло за пржење на месото
- сусам за декорација.
Подготовка:
- Кромидот ситно исечкајте го.
- Во тава на оган ставете масло да се загрее. Во загреаното масло ставете го ситно сечканиот кромид и пропржете го за време од 3 до 4 минути. Во омекнатиот кромид додајте го меленото месо и продолжете со пржење додека месото се испржи.
- Месото посолете го, додајте црн пипер, оригано и малку цимет по желба, измешајте ги состојките и тргнете ја тавата од огнот. Оставете ја смесата да се лади.
- Во сад за матење ставете ги јајцата. Матете ги со миксер додека се згуснат. Во садот постепено додајте ги јогуртот и павлаката за готвење.
- Во длабок сад измешајте го брашното со прашокот за печиво. Потоа, смесата од брашно и меленото месо додајте ги во садот со матените јајца и добро измешајте со дрвена лажица.
- Смесата повторно посолете ја по вкус. Тава со димензии 20*30, премачкајте ја со путер. Во тавата ставете ја смесата и убаво израмнете ја. По желба поросете сусам.
- Лажниот бурек печете го во загреена рерна на 200 степени за време од половина час. Потоа извадете ја тавата од рерната и оставете го бурекот кратко време да се излади. Топлиот бурек со мелено месо исечете го и послужете го со чаша јогурт, павлака, таратур или зелена салата. На здравје!
Рецептот го испратил: Клара Бос