Ако ви останале јагоди и не знаете како да ги искористите, еве еден краток и сладок рецепт за домашен пекмез од јагоди, кој доаѓа од кујната на Лана.
Количината на состојките во рецептот е мала, па од наведените состојки ќе добиете една тегла со пекмез од јагоди. Издвојте само 40 минути и пробајте го ова слатко задоволство без конзерванси. Ви препорачуваме да го јадете за појадок со малку путер и шолја топло кафе за убав почеток на денот. Пекмезот од јагоди може да го искористите за различни десерти или како фил за ролати.
Состојки:
- 500 гр јагоди
- 200 гр шеќер.
Подготовка:
- Од јагодите отстранете ги зелените ливчиња, а потоа добро измијте ги.
- Јагодите ставете ги во тенџере и посипете ги со шеќер. Оставете ги за да пуштат сок, а потоа ставете ги да се варат.
- Штом зовријат намалете ја температурата и варете ги на средно висока температура за време од половина час. Во текот на варењето, јагодите повремено промешајте ги. Кога ќе испари половина од течноста, може да ја намалите температурата и да продолжите со варењето за време од 15 до 30 минути, во зависност колку сакате да добиете густ пекмез.
- Ако правите поголема количина на пекмез од јагоди, може ќе ви биде потребно повеќе време за варење.
- Готовиот пекмез ставете го во чисти и топли тегли. Теглите затворете ги со капак и оставете го пекмезот да се излади до следниот ден. Наредниот ден може одма да се јаде затоа што нема конзерванси, а може да го складирате и во шпајзот.
Ви предлагаме да прочитате: 5 избрани рецепти за слатко, мармалад, џем, компот и сок од јагоди.