македонско етно село

Прошетка до Раштак – Скопска Света Гора, „Македонското село“ во Нерези, преубавите Водно и Велешкото езеро

Бидете и вие дел од новата авантура! Видете го Раштак сместен во Скопска Света Гора, „Македонското село“ во Нерези, преубавото Водно и преубавото Велешко езеро „Младост“!

Предлогот за прошетка е да го посетиме Раштак во Скопска Света Гора каде се слушна чудото на чичко Никола и неговата моќ за лекување на разни болести со света вода, а посебно за очебол.

„Лековитите води од изворот Тополче во Раштак им помогнале на многумина. Од секаде доаѓаат луѓе со очобол. Се замиваат еднаш, двапати и им поминува маката. Изворот тече од памтивек, а бројот на оние кои се излекувале не се знае. И не треба да се знае. Тоа ти е божја работа… Вака чичко Никола Иванов ја почнува приказната за чудотворните води во ова село сместено во питомиот дел на Скопска Црна Гора, на само дваесетина километри од Скопје. Тој не однесе до чешмата за да ни покаже дека местото кое во изминативе неколку години е оплеменето благодарение на помошта на неколкумина верници кои се излекувале од изворската вода може да прерасне во црковен комплекс, но само доколку Општината дозволи плацот околу чешмата од околу илјада квадрати да се размени со половина хектар црковно земјиште над патот. Овој возрасен мештанин со многу интересна животна приказна сиот свој живот го посветил на селото и на помагање на луѓето. Ни рече оти се верува дека лековитата моќ на водата и ја даваат тројца светци: свети Спас, света Петка и света Богородица.“ – пренесуваме од весникот vecer.mk.

раштак прошетка

„Македонско село“ е комплекс изграден во традиционален дух на македонската архитектура од 19-ти и 20-ти век. На гостите им нуди за кратко време да ја видат цела Македонија на едно место, нејзината историја, традиција, архитектура, култура и да уживаат во гастрономијата и македонското вино. На површина од 12.000 м2 комплексот е составен од шеснаесет автентични куќи со сместувачки капацитет од 100 гости. Селските куќи се изградени по ликот на куќите од различни географски подрачја на Македонија и тоа: куќа од Битола, Велес, Прилеп, Галичник, Рекански крај , Кратовска, Беровска, куќа од Делчево, Куманово, Тетово и од Скопска црна гора. Посетителите можат да уживаат во богатите вкусови на македонска храна и амбиент во три ресторани кои нудат различна гастрономска понуда. Исто така, во комплексот е изграден Етнолошки музеј во кој ќе бидат изложени предмети од македонската култура, народни носии, како и археолошки содржини, а има и винарска визба.

Прекрасната природа на Водно е чувар на телото и душата на Скопјани. До врвот водат повеќе патеки со различна тежина, уредени попатни станици за одмор, трим патека, чешми со бистра планинска вода а на врвот Крстовар 1066м. планинарски дом и огромниот Милениумски Крст подигнат во чест на 2000 годишнината на христијанството. Ние ќе се упатиме до горе со жичницата и ќе можеме многу да уживаме во глетката која ќе ни се отвори, а и во доживувањето додека се движиме со жичницата, по „патот“ до Милениумскиот крст.

На Велешкото езеро „Младост“ ќе застанеме да и се изнауживаме шетајќи по беспрекорната природа и да уживаме во погледот кон езерото. Можеме да пиеме кафе покрај базен, а истовремено да гледаме во езерото, прекрасно е! Летната тераса на тамошниот хотел е како создадена за тоа!

Ако сте љубител на живот исполнет со убава енергија и ведро расположение, слободно придружете ни се! Секоја прошетка го прави животот поубав и побогат! 

Резервирајте додека има место, бројот е ограничен! Поаѓањето е во недела во 7:00 часот, пред Спортската сала „Младост“, Битола, на 25.09.2016 година. Вашето место може да го резервирате најкасно до 22.09.2016. Превозот ќе биде со високотуристички автобус од МИГ Травел, а за реализација на патувањето се потребни минимум 45 патници. Цената на превозот изнесува 600 денари. За повеќе информации и резервации, контактирајте нѐ на 075 861 907, секој работен ден од 10 до 20 часот.

*Комерцијален текст

Сподели: