Сензационално пилешко со бело грозје.

Сензационално пилешко со бело вино

Ако на прво се запрашате дали сакате да пробате пилешко месо приготвено на овој начин, веднаш да ви одговориме, без двоумење да го направите и пробате! Пилешкото припремено на овој начин има посебен впечатлив сладникав вкус, а зрната грозје добиваат посебни вкусни ноти.

И, не би го тврделе ова доколку овој рецепт не беше предлог на нашата драга пријателка од блогот Kuhinjica mignone, која сама ги подготвува и фотографира рецептите кои ги дегустираат голем број луѓе. Уживајте во новиот несекојдневен вкус, предложете го и на своите пријатели и на здравје!

Сензационално пилешко со бело грозје

Еве како може да го направите овој вкусен специјалитет со пилешко месо, грозје и бело вино:

Состојки:

  • 1 помало пиле
  • 200 гр бело грозје
  • 2 чешниња лук
  • 100 мл бело вино
  • сол и црн пипер по вкус
  • масло
  • други зачини по желба.

Подготовка:

  1. Пилешкото исечете го на помали парчиња и малку посолете го од двете страни.
  2. Во загреана масло, кратко пропржете ги чешнињата лук, доволно колку да замириса, а потоа додајте го пилешкото месо и кратко испржете го од двете страни за да фати кора.
  3. Налејте го белото вино и намалете ја температурата. Динстрајте на тивок оган околу 30 минути додека течноста испари, а ако е потребно додајте уште малку вода.
  4. На половина динстање, свртете го месото од другата страна и додајте ги зрната бело грозје.
  5. Оставете уште 15-тина минути да се динстаат сите состојки заедно, па на крај зголемете ја температурата за пилешкото фино да зарумени. Кога ќе добие убава румена кора и кога скоро цела течност е испарена, специјалитетот е готов.

Ви предлагаме да сервирате со ориз и сечкан магдонос или да ја искористите својата фантазија на поинаков начин. Ќе уживате во вкусот, гарантираме!

 

Сподели: