вегетаријански ќофтиња со компири

Белоруски вегетаријански ќофтиња со компири и тиква

Имаме традиционален рецепт од белоруската кујна за вегетаријански ќофтиња со компири и тиква! Станува збор за ќофтиња кои се познати под името драники, а се приготвуваат со рендани компири, јајца, брашно и кромид, а по желба може да се додадат и други состојки како тиквички, тиква, мелено месо, печурки, сирење… 

Брз посен намаз - макало од праз и пиперки 1

Брз посен намаз – макало од праз и пиперки

Ако ви досадило да јадете месо секојдневно, а не знаете што вкусно и посно да си подготвите, ви предлагаме еден рецепт за макало од праз и пиперки, кој сосем случајно го испробавме во нашата кујна и прерасна во еден од омилените посни рецепти. Вкусот е многу добар, топло препорачуваме да го пробате!  

Лосос со бел сос 1

Лосос со бел сос

„Еднаш до два пати неделно, риба, беше и е советот, за добро здравје… Еве еден рецепт за убав неделен ручек.“ – е препораката на Весна. А, и ни направила одлична фотографија од нејзиниот супер приготвен лосос со бел сос!

Рецепт за вегетаријански ориз со спанаќ - посно 1

Рецепт за вегетаријански ориз со спанаќ – посно

Кога ќе ја отвориме страницата на Лидија, знаеме што не очекува. Неизмерно уживање, се разбира! Така го откривме и овој нејзин рецепт за вегетаријански ориз со спанаќ. Чинија полна вкуснотии и убавини!

Декоративен ориз со фиде 1

Декоративен ориз со фиде

Ваков декоративeн ориз е добредојден за радост во сечија чинија. Веруваме дека никој не би можел да остане рамнодушен. Љубители сме на оваа намирница и сакаме да ја јадеме во разни варијанти, па, зошто не би пробале симпатичен и вкусен ориз со фиде!?

Божиќна печена мисирка 2

Божиќна печена мисирка

Овој Божиќ израдувајте ги вашите најблиски со божиќна печена мисирка. Овој рецепт совршено одговара со бело вино. Печената мисирка е јадење кое се служело низ кралските дворови за време на најсвечените настани. Месото од мисирка е малку потемно и има поинтензивен вкус за разлика од пилешкото, а некои по вкус го споредуваат дури и со телешкото.

Посен ориз со брокула

Штом станува збор за подготовка на ориз, можеме да кажеме дека Невена е една од најдобрите наши соработнички. Таа има супер рецепти, а има и што да научиме за подготовката на оризот. Овој пат со нас го сподели рецептот за посен ориз со брокула, кој се приготвува многу брзо.

Печени ќофтиња од мелено месо, спанаќ и кашкавал 1

Печени ќофтиња од мелено месо, спанаќ и кашкавал

Вкусот на овие печени ќофтиња од мелено месо, спанаќ и кашкавал е нешто што мора да го доживеете, не е доволно само да ви објасниме, ете толку се добри! Печени, не пржени. А знаете што значи тоа нели? – Освен што подготовка е на поздрав начин, не е потребно да вложите дополнително време за готвењето. Подобро не може да биде. Идејата настана многу спонтано, а резултатот излезе исклучително добар. Веднаш се изедоа сите!

Печени вегетаријански плескавици - со семиња и без глутен 1

Печени вегетаријански плескавици – со семиња и без глутен

Здрави со семиња и оформени без глутен! Имавме разни состојки во кујната, па лесно беше да се пробуди креативноста и да се направат овие многу вкусни печени вегетаријански плескавици. Одлични се за многу режими на исхрана, а најмногу од се, погодни се и може да ги сместиме во оброците за добро здравје!

Варен посен грав со домат 1

Варен посен грав со домат

Весна е една од заслужните за зачувување на македонската традиција и кујна, а сѐ што сме имале можност да пробаме од нејзините предлози било навистина одлично, па упатуваме искрена пофалба и благодарност до неа за секој споделен рецепт и вложен труд! Во деновиве кога рецептите за посни јадења јадења се навистина актуелни и корисни за идеи, споделуваме како да направите многу вкусен варен посен грав со домат.

Печена тиква со мед и фета сирење 1

Печена тиква со мед и фета сирење

Печената тиква со мед и фета сирење е одличен есенски рецепт, кој се припрема за околу 40 минути. Може да се јаде самостојно како салата, како полесна вечера или пак де се послужи како прилог со месо. Одлична е и ако ви дојдат ненајавени гости кои сакaте да ги изненадите со нешто ново и необично, а немате време да готвите јадење кое е комплицирано.

мексиканско вегетаријанско чили со грав

Мексиканско вегeтаријанско чили со грав

Мексиканската кујна е препознатлива по различните вкусови, шареноликоста, декоративноста, големиот број на зачини и состојки, и секако чили пиперките кои и го даваат карактеристичниот лут вкус. Токму поради тоа, таа е совршена за љубителите на лути јадења. Па, ако ја обожавате оваа кујна, пробајте го рецептот за мексиканското вегетаријанско чили кое во целост го отсликува духот на мексиканската храна. 

Печени филети од лосос во рерна

Колку често консумирате риба? Нутриционистите препорачуваат да се консумира лосос барем 2-3 пати во текот на месецот. Па, затоа ви претставуваме еден интересен предлог рецепт за печени филети од лосос во рерна.