Домашен сируп за природен сок од нане

Нането е доста спомнувано и корисно растение кое често се користи како зачин, одлично е како додаток во пијалаци и чај, а сега ви предлагаме малку покреативен рецепт за подготовка на домашен и природен сок од нане, кој убаво ќе ве освежува цело лето.

Ладен десерт - банана сладолед

Ладен десерт – банана сладолед

Главна карактеристика на овој ладен десерт е тоа што дозите ги одредувате сами. Ние ви предлагаме идеја, а секој од вас може да ја реализира на свој уникатен начин и по желба. Направете си чоколадни банана сладоледи и уживајте во една поздрава варијанта на омиленото летно освежување за разладување.

Рецепт за песто сос – прилог за тестенини

Песто сосот е традиционален италијански специјалитет кој потекнува од Џенова, а се приготвува многу брзо и едноставно. Одлично се вклoпува со разни тестенини, а голем број готвачи го комбинираат и со ориз. Пробајте го вкусот на италијанската традиција!

5 летни рецепти од #МедоГотви

Дури и во овој летен период ние се грижиме да се храните добро и квалитетно. Денеска ви предлагаме 5 рецепти од #МедоГотви со Промес кои совршено може да се вклопат во вашата кујна во овие топли денови. Погледнете што вкусно можете да си приготвите ова лето.

полнети шампињони

Брзо мезе – полнети шампињони

Може да се каже дека припремата на овој специјалитет е повеќе идеја отколку што е рецепт. Печурките се одлично мезе, а посебно кога станува збор за разни летни забави и дружби, полнети шампињони се секогаш добра идеја за разладување со ладно пиво и потполно уживање.

Посни бомбици со банани, кокос и чоколадо

На многумина, едно од омилените овошја им е бананата, па за нив припремивме вкусни бомбици. Рецептот е повеќе пати испробан во нашата кујна, лесен е за подготовка, а готовите бомбици со банани може да ги замрзнете и да ги користите по потреба.

Пилешко со зеленчук во сос од вино

Вкусен специјалитет од нашата кујна! Брзо и лесно направете сочно пилешко со зеленчук припремено во сос од вино. Состојките кои се користат се нискокалорични, богати со растителни влакна, па овој рецепт го препорачуваме за сите кои внимаваат на својата тежина и водат здрав живот. Друга придобивка е тоа што ова јадење не содржи глутен. Штом еднаш ќе го пробате овој рецепт, сигурни сме дека ќе биде дел од вашето мени на омилени рецепти.

помфрит од тиквички

Помфрит од тиквички со млечен сос

Совршено мезе за убаво друштво со пријателите! Креативната Клара и овој пат ни припреми интересен рецепт за помфрит од тиквички во комбинација со освежителен сос од краставица и кисела павлака. Поканете ги пријателите, земете чаша ладно пиво и уживајте во добрата храна и друштво!

посни колачи со пиво

Посни колачи со пиво, гриз и кокос

Посни колачи за сечиј вкус! Рецептот е од нашата пријателка Елена, а овие посни колачи со пиво, гриз и кокос се приготвуваат многу едноставно и лесно. Пивото има дава ровитост, а кокосот ја збогатува нивната арома.

салата панзанела

Рецепт за популарната италијанска салата Панзанела

Панзанела е многу популарна летна италијанска салата која се припрема со домати и свежо печен леб. Понекогаш во салатата се додава кромид и босилек, со додаток на прелив од маслиново масло и киселина.

арапски лепчиња

Рецепт за домашни арапски лепчиња

Доколку обожавате домашни лепчиња и сакате да ја дегустирате интернационалната кујна, ви предлагаме да го пробате рецептот за арапски лепчиња. И овој пат на блогот Trydiani пронајдовме интересен рецепт за посни лепчиња кои се прават од комбинација на интегрално, ‘ржано или бело брашно, а од состојките може да направите четири големи или осум мали лепчиња.

ќофтиња од тиквички и бајат леб 1

Ќофтиња од тиквички и бајат леб

Често се случува да купиме повеќе леб и тој да ни остане. Ако ви останал повеќе леб од претходните денови, немојте да го фрлате. Има повеќе начини да го искористите. Со оглед дека ниту една храна не треба да се фрли, Катерина ни дава едноставен, брз и лесен рецепт за да го искористиме вишокот леб и да направиме вкусни ќофтиња од тиквички и бајат леб.

компот од праски

Домашен компот од праски

Сега е време да го направиме омилениот компот од праски на многумина од нас! Искористете ја сезоната на праски и лесно направете домашен, природен компот од праски без конзерванси, со кој ќе се освежувате вие и вашето семејство преку целата година, а може да го користите и за подготовка на вкусни десерти.