кајгана со суви пиперки и џимиринки

Кајгана со суви пиперки и џимиринки

Обожаваме секакви рецепти, а онака најомилени ни се нашите традиционални рецепти! Нашата култура, обичаи и рецепти треба да ги негуваме и пренесуваме на идните генерации. Па, во оваа прилика споделуваме рецепт за кајгана со суви пиперки и џимиринки (чварки, пршки).

Похувано биено сирење за мезе 1

Похувано биено сирење за мезе

Ако е добро друштвото, уште поубаво оди мезето! Имаме супер идеја која нашите пријатели ја обожаваат! Често пати, штом се собериме си правиме похувано биено сирење за мезе. Независно дали е комбинирано со пиво, вино или вода, секогаш имаме широки насмевки на лицата!

Мини пици Маргарита од модри патлиџани по италијански рецепт 1

Мини пици Маргарита од модри патлиџани по италијански рецепт

Зошто да не биде здраво, освен што е вкусно, нели?! Ви предлагаме овој пат друштвото да го почестите со нешто екстра вкусно, а сепак нискокалорично ако го споредиме со традиционалните рецепти за пица. Направете им мини пици Маргарита од модри патлиџани и бидете свесни дека една доза може да ви биде малку. Превкусни се, сочни и со препознатливата арома на италијанските специјалитети!

Фритата со спанаќ, киноа и сирење

Фритата со спанаќ, киноа и сирење

Фритата е нешто посложена врста на кајгана, која обично е направена од повеќе состојки. Карактеристично е за неа тоа што таа прво се пржи на оган, а потоа се печи во рерна. Овој пат ви претставуваме еден интересен рецепт за фритата со спанаќ и киноа кој е вкусен, вегетаријански и многу здрав.

Домашна крем супа од праз и компири 1

Домашна крем супа од праз и компири

Да се подготви супа е многу едноставно, бидејќи за неа е потребен малку напор и неколку намирници, а доколку е домашна и природна, претставува навистина здрав и вкусен оброк. Па, ви предлагаме да си направите домашна крем супа од праз и компири која не само што е многу вкусна туку е и здрава!

Посна чорба со ракчиња 1

Посна чорба со ракчиња

Нашите баби често пати правеа слични вакви чорби, а Невена ни припреми една малку поинтересна варијанта на посна чорба со ракчиња. Најубава е кога е топла, а посебно во ладните денови. Треба да ја пробате, вкусот и е добар.

Вегетаријански ќофтиња со праз, компири и тиквичка

Имаме нов рецепт за вегетаријански ќофтиња со праз, компири и тиквичка. Сигурно и вие ги обожавате ќофтињата од зеленчук, па сега имате можност да дегустирате нешто ново и вкусно!

Пита омлет со брашно од наут и тиквичка 1

Пита омлет со брашно од наут и тиквичка

За овој пита омлет, Кате вели: „Овој е малку поинаков омлет- идеален и како училишен оброк. Може да се јаде во комбинација со свеж зеленчук или чаша јогурт.“ Нам ни се допадна многу уште на прв впечаток, па побрзавме да го пробаме. Воодушевени од вкусот, топло препорачуваме и вие да си направите ваков оброк.

Брзи проја мафини 1

Брзи проја мафини

За добро утро и убав почеток на денот, направете ги овие брзи проја мафини. Сервирајте си ги нив и топло црно кафе или чај и препуштете се на уживањето. Супер се и ако сакате да ги понесете на работа, на пикник или за планинска авантура!

Едноставни солени бомбици од урда 1

Едноставни солени бомбици од урда

Се прават навистина брзо и уште повеќе лесно! А, бидејќи не постои можност за грешка во рецептов, кога ќе ги подготвувате, дозите на состојките прилагодете ги според сопствениот вкус. Од искуство, солените бомбици од урда се секогаш добра идеја!

Домашен клуб сендвич во комбинација со зеленчук 1

Домашен клуб сендвич во комбинација со зеленчук

Популарните залчиња „скоцкани“ во вид на клуб сендвич, кои обично може да се нарачаат во поголем број на мезе барови, сега може да ги направиме и дома. Сервирањето е многу занимливо и предизвикува интерес кај секој. Ова е дегустативно искуство кое треба да го доживееме сите!

Традиционален рецепт за македонски таратур

Има ли нешто повкусно од нашата македонска салата или сос, познат како таратур? Прекрасна и освежителна за топлите летни денови, и добредојдена во секој момент. Некои ја нарекуваат и таратор, a станува збор за наш специјалитет кој многу брзо се приготвува. Да замезиме!