5 најчести причини за губење на косата 1

5 најчести причини за губење на косата

Иако губењето на косата не го загрозува животот, ниту пак неговите витални фуккции, сепак човечкиот род е мошне заинтересиран за изгледот, обемот и за квалитетот на косата. Појавата на губење на косата за многу мажи претставува тежок удар врз нивната машкост, но и за жените е подеднакво трауматично искуство. Не е зачудувачки фактот дека косата била објект и култ на почитување уште од најстарите времиња, па да разгледаме нешто повече околу тоа кои се сметаат за најчести причини за губење на косата.

6 совети за подготовка на совршена салата 1

6 совети за подготовка на совршена салата

Ниту еден оброк не би бил комплетен без салата. Таа е одличен начин да внесете дополнителни витамини и минерали со главниот ручек. А од различни причини, често пати салатите ги консумираме и самостојно како засебно јадење. Салата во вид на оброк претставува идеално јадење за оние кои сакаат да ја регулираат својата телесна тежина, но и за сите оние кои поради било која причина не смеат да консумираат висококалорична храна, па еве неколку совети за совршена салата!

5 скриени извори на сол

Во последно време се направени голем број на студии кои го проучиле дејството на солта врз човековата психологија и нејзиното влијание врз здравјето. Сигурно сте слушнале дека прекумерната консумација на сол во подолг временски период се поврзува со зголемен ризик од висок крвен притисок и кардиоваскуларни заболувања. Па, доколку имате проблем со покачен крвен притисок или се соочувате со кардиоваскуларни болести, намалете ја количината на сол во исхраната. А за да ви ја олесниме целта, ви припремивме листа на 5 скриени извори на сол. 

5 интересни начини за приготвување на тиква

5 интересни начини за приготвување на тиква

Кај нас тиквите се консумираат најчесто печени во рерна со малку шеќер, варени или пак во облик на крем супа. Семките можеби се најискористениот дел од тиквата, кои ги јадеме како грицки или пак додадени во разни печива. Меѓутоа, вкусната тиква може да се користи на многу начини и од неа може да се припремат навистина интересни рецепти. Па, искористете ги тиквите кои сега ги има во изобилство и израдувајте го вашето семејство со вкусни специјалитети. За таа цел ви предлагаме 5 интересни начини за приготвување на тиква.

Др. Нела советува: За кого е наменета спирулината 1

Др. Нела советува: За кого е наменета спирулината? Кој сè може да ја користи?

Во претходна прилика, подетално објаснивме зошто спирулината се нарекува најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото. Но, тие корисни информации не би биле целосни, ако не знаеме за кого е наменета спирулината. Зошто и кој се може да ја користи, ни одговори Др. Нела. Па погледнете ги препораките и советите.

чување на јаболката во зима

Како да ги чувате јаболката во зима за да ви траат подолго

Една англиска изрека вели дека ако јадете барем едно јаболко на ден, доктор нема да ви е потребен. Во оваа изрека има голема вистина. Без разлика дали ќе одберете зелено, црвено или жолто јаболко, телото ќе ви биде благодарно за секое залаче кое што ќе го изедете. Затоа погрижете се добро да ги складирате јаболката за да ви потраат што подолго во текот на зимата. А ние сме тука да ви кажеме кои се најдобрите начини за чување на јаболка.

Зошто е добар лебот без брашно 1

Зошто е добар лебот без брашно?

Лебовите кои се прават без брашно се малку различни од останатите, а со себе носат голем број лековити и профилактички својства. Лебот без брашно има одлична способност за чистење на организмот и негово одржување во здрава состојба!

Што е поздраво да се консумира, цели јајца или само белката 1

Што е поздраво да се консумира, цели јајца или само белката?

Околу консумирањето на јајца секогаш постои некаква неодумица и контраверзии. Додека едни тврдат дека се здрави, други предупредуваат дека се добра храна само доколку се консумираат умерено. Па, споделуваме одговори за некои од најчести дилеми кои се однесуваат на тоа дали е подобро да се јадат цели јајца или само белката.

Добра ли е лутата храна за здравјето 1

Добра ли е лутата храна за здравјето? – Дознајте што велат истражувањата!

Истражувањата велат дека ако сакате да јадете лута храна, вие сте вистински среќник! Лутата храна, односно лутите зачини, се сметаат за еден од рецептите за долг живот, па прочитајте како влијае лутото на нашето здравје.

9 природни начини за намалување на болките во колената

Со болки во колената не се соочуваат само повозрасните лица, туку сѐ почесто се јавуваат и кај помладата популација. Тие може да бидат акутни и остри или пак долготрајни и слаби. Се појавуваат како резултат на повеќе причини меѓу кои: повреди, хируршки интервенции, недостаток на витамини, артритис на зглобовите, лоша исхрана и слично. Во продолжение ви претставуваме 9 природни и ефикасни начини за намалување на болките во колената, кои секому би му биле од корист.

Совети за замрзнување на приготвена храна

Често пати се случува да приготвиме повеќе храна отколку што било потребно, па истата останала. Не се препорачува приготвената храна да стои во ладилник повеќе од 48 часа, па за да не ја фрлите, замрзнете ја. На тој начин ќе заштедите време за подготовка на различни рецепти, но и пари. Затоа, следете ги овие практични совети за замрзнување на приготвена храна.

Факти и совети кои е неопходно да ги знаеме за маслиновото масло 1

Факти и совети кои е неопходно да ги знаеме за маслиновото масло ако сакаме да го извлечеме максимумот од него!

Маслиновото масло е здрава намирница која е ценета заради фантастичниот вкус и квалитет, па секогаш треба да го имате при рака! Ни беше инспирација за тематско истражување и препорачуваме да прочитате што подетално дознавме. Независно дали ќе го користите во исхраната или за нега на вашата кожа и коса, треба да знаете како да го изберете за да биде со најдобар квалитет, па да може да го даде својот максимум за вас. За специфичното и доста осетливо маслиново масло, исто така треба да знаеме правилно да го чуваме за да не се расипи и да го извлечеме најдоброто од него. Како што забележувате, има многу информации кои може да се корисни за сите нас, па да започнеме со дел од нив!

4 препораки како да го искористите најдоброто од лукот за здравјето 1

4 препораки како да го искористите најдоброто од лукот за здравјето

Иако е често користен во секојдневната исхрана и на разни начини, сепак имаме да споделиме со вас неколку препораки како да го искористите најдоброто од лукот, кои се вредни да се прочитаат!

5 вештачки засладувачи и засилувачи за вкус кои го зголемуваат ризикот од рак

Вештачките засладувачи се создадени со цел да ги задоволат потребите за шеќер. Тие не содржат калории и не ги покачуваат триглицеридите и инсулинот во крвта. Засладувачи од овој тип се: ацесулфам калиум, мононатриум глутамат, сукралоза, аспартам и натриум бензоат. Но, за жал овие супстанции кога се консумирани од страна на човекот, се метаболизираат во токсични соединенија кои предизвикуваат метаболичка дисфункција, различни заболувања, па дури и рак.

Што претставува маринадата 1

Што претставува маринадата и зошто се користи при припрема на месото?

Маринадата прави месото да се топи во устата и да биде сочно, вкусно и меко. Поради тие причини, маринадата се употребувала уште во древен Египет, а подоцна и Грците и Римјаните почнале да маринираат месо и  зеленчук.  Секоја култура има свој стил на маринирање, а можностите за создавање на нови кулинарски опции се бесконечни.