чување на јаболката во зима

Како да ги чувате јаболката во зима за да ви траат подолго

Една англиска изрека вели дека ако јадете барем едно јаболко на ден, доктор нема да ви е потребен. Во оваа изрека има голема вистина. Без разлика дали ќе одберете зелено, црвено или жолто јаболко, телото ќе ви биде благодарно за секое залаче кое што ќе го изедете. Затоа погрижете се добро да ги складирате јаболката за да ви потраат што подолго во текот на зимата. А ние сме тука да ви кажеме кои се најдобрите начини за чување на јаболка.

Зошто е добар лебот без брашно 1

Зошто е добар лебот без брашно?

Лебовите кои се прават без брашно се малку различни од останатите, а со себе носат голем број лековити и профилактички својства. Лебот без брашно има одлична способност за чистење на организмот и негово одржување во здрава состојба!

Што е поздраво да се консумира, цели јајца или само белката 1

Што е поздраво да се консумира, цели јајца или само белката?

Околу консумирањето на јајца секогаш постои некаква неодумица и контраверзии. Додека едни тврдат дека се здрави, други предупредуваат дека се добра храна само доколку се консумираат умерено. Па, споделуваме одговори за некои од најчести дилеми кои се однесуваат на тоа дали е подобро да се јадат цели јајца или само белката.

Добра ли е лутата храна за здравјето 1

Добра ли е лутата храна за здравјето? – Дознајте што велат истражувањата!

Истражувањата велат дека ако сакате да јадете лута храна, вие сте вистински среќник! Лутата храна, односно лутите зачини, се сметаат за еден од рецептите за долг живот, па прочитајте како влијае лутото на нашето здравје.

9 природни начини за намалување на болките во колената

Со болки во колената не се соочуваат само повозрасните лица, туку сѐ почесто се јавуваат и кај помладата популација. Тие може да бидат акутни и остри или пак долготрајни и слаби. Се појавуваат како резултат на повеќе причини меѓу кои: повреди, хируршки интервенции, недостаток на витамини, артритис на зглобовите, лоша исхрана и слично. Во продолжение ви претставуваме 9 природни и ефикасни начини за намалување на болките во колената, кои секому би му биле од корист.

Совети за замрзнување на приготвена храна

Често пати се случува да приготвиме повеќе храна отколку што било потребно, па истата останала. Не се препорачува приготвената храна да стои во ладилник повеќе од 48 часа, па за да не ја фрлите, замрзнете ја. На тој начин ќе заштедите време за подготовка на различни рецепти, но и пари. Затоа, следете ги овие практични совети за замрзнување на приготвена храна.

Факти и совети кои е неопходно да ги знаеме за маслиновото масло 1

Факти и совети кои е неопходно да ги знаеме за маслиновото масло ако сакаме да го извлечеме максимумот од него!

Маслиновото масло е здрава намирница која е ценета заради фантастичниот вкус и квалитет, па секогаш треба да го имате при рака! Ни беше инспирација за тематско истражување и препорачуваме да прочитате што подетално дознавме. Независно дали ќе го користите во исхраната или за нега на вашата кожа и коса, треба да знаете како да го изберете за да биде со најдобар квалитет, па да може да го даде својот максимум за вас. За специфичното и доста осетливо маслиново масло, исто така треба да знаеме правилно да го чуваме за да не се расипи и да го извлечеме најдоброто од него. Како што забележувате, има многу информации кои може да се корисни за сите нас, па да започнеме со дел од нив!

4 препораки како да го искористите најдоброто од лукот за здравјето 1

4 препораки како да го искористите најдоброто од лукот за здравјето

Иако е често користен во секојдневната исхрана и на разни начини, сепак имаме да споделиме со вас неколку препораки како да го искористите најдоброто од лукот, кои се вредни да се прочитаат!

5 вештачки засладувачи и засилувачи за вкус кои го зголемуваат ризикот од рак

Вештачките засладувачи се создадени со цел да ги задоволат потребите за шеќер. Тие не содржат калории и не ги покачуваат триглицеридите и инсулинот во крвта. Засладувачи од овој тип се: ацесулфам калиум, мононатриум глутамат, сукралоза, аспартам и натриум бензоат. Но, за жал овие супстанции кога се консумирани од страна на човекот, се метаболизираат во токсични соединенија кои предизвикуваат метаболичка дисфункција, различни заболувања, па дури и рак.

Што претставува маринадата 1

Што претставува маринадата и зошто се користи при припрема на месото?

Маринадата прави месото да се топи во устата и да биде сочно, вкусно и меко. Поради тие причини, маринадата се употребувала уште во древен Египет, а подоцна и Грците и Римјаните почнале да маринираат месо и  зеленчук.  Секоја култура има свој стил на маринирање, а можностите за создавање на нови кулинарски опции се бесконечни.

замрзнување на храната

7 совети за правилно замрзнување на храната

Замрзнувањето на намирниците може да ни заштеди многу драгоцено време, пари и енергија, но и да не поштеди од залудно фрлање на храна. За да го сочувате максималниот квалитет и вкус на намирниците, следете ги овие 7 совети за правилно замрзнување на храната.

4 грешки поради кои не можете да ослабите 1

4 грешки поради кои не можете да ослабите

Ви претставуваме кои се најчестите грешки поради кои не можете да ослабите! Ако имате проблем со телесната тежина и никако не можете да ги изгубите непосакуваните килограми, проверете, можеби ќе најдете некој корисен совет за себе.

Најдобри начини за чување на сушеното овошје

Најдобри начини за чување на сушеното овошје

Некои од нас сигурно си направија сушено овошје, а дел од нас купуваат или пак ќе прават. За да може да му го продолжите рокот на сушеното овошје, ви подготвиме неколку совети кои вреди да ги знаете. Во продолжение на текстот прочитајте ги најдобрите начини за чување на сушеното овошје. 

штитна жлезда

Симптоми кои укажуваат на неправилна работа на тироидната жлезда

Дали секојдневно сте уморни без причина? Имате проблем ли со килограмите и покрај тоа што внимавате што јадете? Дали косата ви опаѓа? Или можеби сте анксиозни и се потите повеќе од обично? Можеби причинител на сите овие проблеми е неправилната работа на тироидната жлезда.

стерилизација на теглите за зимница

5 чекори за успешна стерилизација на теглите за зимница

Изборот на квалитетен зеленчук и овошје, како и добриот рецепт не е единствен услов за приготвување на вкусна и трајна зимница. Од под еднаква важност е изборот на тегли во кои ќе ја чувате зимницата, како и нивната чистота. Во текстот кој следува прочитајте ги најдобрите начини за стерилизација на теглите за зимница.