Исхрана при болки во грбот и половината

Болката во грбот или половината е најчеста болка на современиот човек. Таа е последица на лоша положба при спиење, седење, стоење или при нагло движење и подигање товар. Се манифестира како ненадејна, остра, до тапа и константна болка.

7 совети за силен имунитет и добро здравје

Превенцијата е подобра од било кој лек. За да може вашиот организам успешно да се бори против вирусите и бактериите кои најчесто од есен до доцна пролет го напаѓаат телото, потребно е да имате силен имунитет.  Најобичните настинки укажуваат дека имунитетот е намален, па затоа е потребно што поскоро да се преземат мерки за да се подобри имунолошката состојба.

Како правилно да замрзнете модри патлиџани

За да може да се задоволат потребите на организмот за хранливи состојки во зимскиот период кога достапноста на разновидното овошје и зеленчук е намалена, еден од начините е преку замрзнување на храната.

Интолеранција на лактоза - Симптоми, превенција и терапија

Што е интолеранција на лактоза? – Симптоми, превенција и терапија

Лактоза или млечен шеќер е единствениот јаглен хидрат кој се наоѓа во млекото и е извор на третина од неговата енергетска вредност. Млекото ја содржи во најголема количина, а во ферментираните производи (јогурт и кисело млеко) лактозата ферментира и се претвора во друг облик. Најмалку ја има во полутврдите и тврди сирења, благодарение на бактериите во нивниот состав на кои им е потребен подолг период за ферментација.

замрзнување на пиперки

Како правилно да замрзнете пиперки?

Пиперките се една од намирниците кои може брзо да се замрзнат без претходно да се бланшираат. Одмрзнатите, сурови пиперки сеуште ја имаат свежината и може да се користат во приготвени или свежи јадења.

Променливото расположение може да се контролира со правилен избор на храна

Кај секој од нас може да се јави променливо расположение од различна природа на причините. Денешниот активен животен стил и многубројните трки со времето и можностите доведуваат до чести и брзи промени на расположението кои се јавуваат од различни причини, како што се стрес, притисок, ПМС или менопауза и многу други, а добрата вест е што можете да го контролирате со мудар избор храна. 

Што е глутен? 3 показатели дека можеби треба да се тестирате за сензитивност

Што е глутен? 3 показатели дека можеби треба да се тестирате за сензитивност

Дали ви се случило да донесувате одлуки на „своја рака“ без да се консултирате со доктор? Денес често слушаме за алегрија или сензитивност на глутен, а голем број луѓе не се добро информирани кои се знаците, односно симптомите кои укажуваат на негова нетолерантност од организмот.

маринирање на месо

Совети и потребно време за маринирање на месо

Maринадите се најдобар начин за да се добие месо кое ќе биде сочно, меко и ќе ги содржи сите вкусови кои ги сакаме. Маринирањето е едноставен процес во кој намирниците, особено месото, дивечот и рибата се ставаат во припремена смеса од зачини со цел да се збогати вкусот и мирисот.

опаѓање на косата - превенција

Совети и природна маска за помош при опаѓање на косата

Проблемот со опаѓање на косата е се почест во денешно време, и иако оваа појава не го загрозува човечкиот живот или виталните функции на телото, во голема мера влијае на социјално општествениот живот на луѓето. Почесто се јавува кај мажите, а помалку кај жени, а во ниеден случај не е пријатна појава. Никој не би можел да ги измени гените кои ги носи, но затоа преку здрава исхрана и правилна нега, процесот на губење на косата барем би се ублажил или одложил за што понатаму.

Дали винобранот е штетен за употреба?

Винобранот кој што често наоѓа примена во есенскиот период при подготвување на зимница и е во форма на бел кристален прашок, е хемиско соединение познато како калиум метилбисуфлит K2S2O5. Неговата примена е главно како антиоксиданс или хемиски стерилизатор. Се користи и како додаток во производство на храна, чија ознака е Е224. Употребата на винобран е ограничена затоа што може да предизвика алергиски реакции кај осетливи лица.

кујнски совети

3 кујнски совети кои ќе ви заштедат време и пари

Сите сакаме да имаме повеќе слободно време за фамилијата и најблиските пријатели, па затоа постојано бараме начини како може подобро да се организираме. Понекогаш, подготовката на јадења и одредени специјалитети одзема многу време, а ретко кој од нас сака да поминува по 2 до 3 часови во кујната.

замрзнување на домати

Како правилно да замрзнете домати

Замрзнувањето на домашно одгледаните свежи домати и нивната употреба во текот на зимата е лесно и едноставно. Вкусот на сосот направен од замрзнати домати за шпагети, лазања е подобар во споредба со сосот приготвен од конзервираните домати кои може да се купат од маркетите.

нега на кожата по сончање

Состојките од кујната корисни за нега на кожата по сончање

Голем број од нас ја завршија сезоната на капење и сончање на плажа, па време е да споделиме неколку совети за нега на кожата, одржување на нејзината мекост, нежност и хидратација. Море, река, езеро,  прекрасни места каде се обновува нашиот тен и станува чоколаден, но како да се задржи подолго прекрасната боја на кожата? Повелете неколку совети.

5 совети за секогаш да имате свеж леб

5 совети за секогаш да имате свеж леб

Кога станува збор за чување на леб, фрижидерот е вашиот најголем непријател и прави лебот да стане бајат многу поскоро отколку кога се чува на собна температура. Лебот најдобро е да се чува на собна температура ден или два, а ако ви остане повеќе леб може да го завиткате убаво и да го замрзнете за понатамошна употреба. Кога ќе го одмрзнете и затоплите, ќе мириса исто како свежо печен леб.