чај главоболка

Најдобрите природни лекови за главоболка

Дали знаете некој човек кој нема почувствувано главоболка? Сигурно секој ден среќавате некој што се жали дека го боли главата. Ако земеме во предвид дека голем број на луѓе спијат помалку од 8 часа дневно, се хранат нередовно и нездраво, постојано се под стрес, тогаш воопшто не е чудна појавата на главоболката.

чир на желудник и гастритис

Совети и исхрана при чир на желудник и гастритис

Воспалението на слузницата на желудникот се нарекува гастритис, а патат голем број на луѓе ширум светот. Најчестите причини за појава на гастритис се инфекција со Helicobacter Pylori, користење на нестероидни антиинфламаторни лекови, стрес и алкохол.

Приоритетни навики како да го одржите здравјето на цревата

Одржувањето на здравјето на цревата и системот за варење, не е толку едноставна задача како што изгледа. Доколку редовно консумирате пробиотици, а продолжите да пушите и пиете алкохол, нема да постигнете многу, бидејќи не постои магична формула која ќе ви помогне повеќе од постојана примена на здрави навики.

замрзнување на брокула

Како правилно да замрзнете брокула

Брокулата е неверојатен зеленчук кој изобилува со корисни материи во својот состав и е храна која е подогна и треба секојдневно да се внесува. Независно од нејзината сорта (дали има кратки или долги дршки), брокулата изобилува со витамин Ц, има антиканцерогени својства и растителни влакна, па затоа е добро да се замрзне и да се овозможи нејзина достапност во подолг период од годината.

Брилијантни начини како да ja искористите водата од маслинки

Брилијантни начини како да ja искористите водата од маслинки

Колку пати ви се случило да ја истурите водата во која стоеле маслинки без да размислите дека можеби ќе може да ја употребите на некој подобар начин? Секогаш постоело непишано правило дека водата од маслинки се смета како отпадок, па затоа и не се употребува. Но, секако дека тоа е заблуда.

10 знаци дека имате интолеранција на глутен

10 знаци дека имате интолеранција на глутен

Повеќе од 55 болести се поврзани со протеинот наречен глутен, кој го има во пченицата, ‘ржот и јачменот, а проценето е дека 99% од луѓето кои имаат интолеранција на глутен или целијачна болест не се дијагностицирани.

8 совети кои ќе ви помогнат при висок крвен притисок

Високиот крвен притисок или хипертензија е честа здравствена состојба која се среќава кај 60% од луѓето на возраст над 65 години. Треба да се обрне големо внимание на оваа тема затоа што високиот крвен притисок претставува прикриена и сериозна закана за здравјето.

Како да се надмине анемија или недостаток на железо во крвта?

Како да се надмине анемијата или недостатокот на железо во крвта?

Едно од најчестите пореметувања на крвта, а воедно и најчеста болест е анемија или слабокрвност. Главна причина за тоа е недостатокот на железо, а болеста е најмногу застапена кај жените, меѓу 20 и 50 години.

месо замрзнување

Како правилно да замрзнете и одмрзнете месо?

Сезоната на скара и свежо месо полека одминува, па време е се информираме како најдобро да замрзнеме и одмрзнеме месо кое ќе биде вкусно и убаво без крвави остатоци, како и погодно за подготовка на разни јадења во текот на зимата. 

Исхрана при болки во грбот и половината

Болката во грбот или половината е најчеста болка на современиот човек. Таа е последица на лоша положба при спиење, седење, стоење или при нагло движење и подигање товар. Се манифестира како ненадејна, остра, до тапа и константна болка.

7 совети за силен имунитет и добро здравје

Превенцијата е подобра од било кој лек. За да може вашиот организам успешно да се бори против вирусите и бактериите кои најчесто од есен до доцна пролет го напаѓаат телото, потребно е да имате силен имунитет.  Најобичните настинки укажуваат дека имунитетот е намален, па затоа е потребно што поскоро да се преземат мерки за да се подобри имунолошката состојба.

Како правилно да замрзнете модри патлиџани

За да може да се задоволат потребите на организмот за хранливи состојки во зимскиот период кога достапноста на разновидното овошје и зеленчук е намалена, еден од начините е преку замрзнување на храната.

Интолеранција на лактоза - Симптоми, превенција и терапија

Што е интолеранција на лактоза? – Симптоми, превенција и терапија

Лактоза или млечен шеќер е единствениот јаглен хидрат кој се наоѓа во млекото и е извор на третина од неговата енергетска вредност. Млекото ја содржи во најголема количина, а во ферментираните производи (јогурт и кисело млеко) лактозата ферментира и се претвора во друг облик. Најмалку ја има во полутврдите и тврди сирења, благодарение на бактериите во нивниот состав на кои им е потребен подолг период за ферментација.

замрзнување на пиперки

Како правилно да замрзнете пиперки?

Пиперките се една од намирниците кои може брзо да се замрзнат без претходно да се бланшираат. Одмрзнатите, сурови пиперки сеуште ја имаат свежината и може да се користат во приготвени или свежи јадења.

Променливото расположение може да се контролира со правилен избор на храна

Кај секој од нас може да се јави променливо расположение од различна природа на причините. Денешниот активен животен стил и многубројните трки со времето и можностите доведуваат до чести и брзи промени на расположението кои се јавуваат од различни причини, како што се стрес, притисок, ПМС или менопауза и многу други, а добрата вест е што можете да го контролирате со мудар избор храна.