штетни намирници

5 најштетни прехранбени производи кои треба да ги избегнувате

Речиси секој месец во светски рамки се објавува нова студија што покажува дека нашиот избор на храна е многу повеќе од задоволување на апетитот и дека со она што го внесуваме го креираме сопственото здравје. Британските научници користејќи ги податоците на Светскиот фонд за истражување на ракот, составиле листи на најкорисни и најштетни прехранбени производи што влијаат на спречување или појава на болести, особено на ракот.

7 едноставни чекори до балансирана исхрана 1

7 едноставни чекори до балансирана исхрана

Постојат луѓе за кои е многу тешко да се одречат од тестенините и силната храна која го држи организмот сит и наместо тоа повеќе да јадат салати. Но, секој од нас треба да знае дека промените кон балансирана исхрана овозможуваат прочистување на организмот и чување на неговото здравје. Да започнеме!

5 најчести грешки при похување на месо 1

5 најчести грешки при похување на месо

Совршено парче похувано месо има крцкава структура и добро печена, но сочна внатрешност. За да го постигнете тој ефект во кој сите уживаме, треба да знаете кои се најчестите грешки при похување на месо и како да ги избегнете.

Најбрз начин за одмрзнување на пилешко месо

Доколку сте заборавиле да го извадете пилешкото месо од замрзнувачот навреме, немојте да се грижите. Денес ќе ви претставиме најбрзо решение за одмрзнување на пилешко месо кое можеби ви изгледа како невозможна мисија.

начин на приготвување на брокула

Најдобар начин за приготвување на брокула

Организмот тешко може да ги искористи хранливите состојки од свежата брокула, додека долгото варење на брокулата ги неутрализира нејзините активни состојки, тврдат истражувањата. Па, сигурно се прашувате кој е најдобар начин за приготвување на брокула со кој може да се искористат во целост хранливите состојки?

5 заблуди за алкохолот во кои луѓето веруваат

Ова се некои од најчестите заблуди за алкохолот, кој претставува серзиозен проблем доколку неговото консумирање стане секојдневна навика. Консумирањето алкохол и лекувањето на мамурлакот се теми кои служат како основа за раѓање на многу митови кои се распространуваат меѓу луѓето. Еве неколку широко распространети верувања за пиењето алкохол, како и вистината што се крие зад нив:

Со една намирница отстранете го непријатниот здив од лук 1

Со една намирница отстранете го здивот од лук

Лукот е најдобро да го јадеме свеж и неприготвен, но после консумацијата останува неугоден мирис кој може да се намали само со една намирница која сите ја имаме дома! Дознајте како да го отстраните непријатниот здив од лук на прелесен начин!

јадење во доцни часови

Зошто навечер јадеме повеќе?

Храната која ја јадеме навечер не предизвикува исто чувство како и храната која ја јадеме во текот на денот. Оваа констатација е резултат од едно ново истражување. Со помош на магнетна резонанса беа измерени реакциите на мозокот при гледање на храна.

Што означуваат Е адитивите во храната?

Бои, конзерванси, емулгатори, регулатори на киселост, засилувачи на вкусот… ви звучат познато нели? Сите овие набројани состојки, уште познати како адитиви ги среќаваме во преработената храна, а најчесто се означени со буквата Е и некој број до неа. Знаете ли кои од нив се штетни, а кои не? Еве еден краток водич кој ќе ви го олесни изборот при купување на храна, а истовремено ќе се погрижи за вашето здравје.

циркулација

Како да ја подобрите слабата циркулација на крвта?

Дали се чувствувате уморно? Имате ли проблеми да се концентрирате? Дали рацете и стапалата ви се ладни, иако времето е топло? Причината за овие симптоми може да биде лошата циркулација. Природните методи, односно вежбањето и исхраната може да помогнат за да се ублажи овој проблем.

Избегнете ги најчести грешки при користење на блендерот 1

Избегнете ги најчести грешки при користење на блендерот

Кога би ги знаеле малите тајни на нештата сигурно дека подобро ќе го користиме нивниот целосен потенцијал. Во овој текст ќе се обидеме да ги разработиме сите важни работи за уживање на максимални придобивки при користење на блендер.

Како да ја употребите мирисната киселина од лаванда? 1

Како да ја употребите мирисната киселина од лаванда?

Пред извесно време дознавме како да направиме мирисна киселина од лаванда, а знаеме ли за што служи?  Сега имаме можност да дознаеме за повеќе употреби кои и тоа како може да ни бидат од корист.

Еве како да не ви солзат очите при сечкање на кромид 1

3 начини за сечење кромид без да ви солзат очите

Помеѓу готвачите постојат толку многу верзии за тоа како се победува „плачењето“ при сечење кромид, а нам ни се чини дека тој сеуште е „непобедлив“. Токму затоа, ви предлагаме неколку начини како да ги спречите солзите кога сечете кромид.