Некои врсти на зеленчук кои порано беа реткост за нашиов регион, сега се многу актуелни и се повеќе ја заменуваат традиционалната храна. Нема дилема дека брокулата, карфиолот, кељот, прокељот или слаткиот компир се здрава храна. Меѓутоа, изненадувачки е фактот, колку нашите лесно достапни и здрави зеленчуци често се забораваат, а ги има на пазарите по навистина ниски цени.
7 намирници кои го олеснуваат варењето на храната
Запекот или уште како што стручно се нарекува констипацијата, како и чувството на надуеност и гасови, се проблеми за кои најчесто луѓето се страмат да побараат стручна помош од доктор, па често пати истите завземаат замав и предизвикуваат потешки последици. Овие состојби се навистина непријатни и исцрпувачки. За среќа постојат лекови со кои може да се олеснат истите, но лекувањето е краткотрајно и најчесто доколку не се елиминираат причинителите на ваквите состојби, симптомите ќе се појават повторно. Редовното консумирање на некои вообичаени намирници може значително да помогне во намалувањето на проблемите поврзани со варењето на храната и перисталтиката на цревата.
Недостатокот на витамин Ц може да биде причина за опаѓање на косата
7 придобивки од консумирањето на црно чоколадо
4 здравствени придобивки од редовна консумација на киноа
Најчест извор на протеини во човековата исхрана се оние од животинско потекло. Но, што е со протеините од растително потекло? Во тој поглед, фантастичната киноа е намирница која е апсолутно незаменлива! Па, во продолжение ви ги представуваме сите придобивки од консумирањето на оваа феноменална „житаркa“.
Сок од цвекло за силни мускули
Сокот од цвекло е еден од најдобрите лекови за анемија и тоа на сите им е добро познато. Но, нешто што е помалку познато е тоа што најновите истражувања покажаа дека цвеклото ги подобрува мускулните перформанси за цели 13% при интензивни тренинзи во теретана. Тоа значи дека свежиот сок од цвекло е пожелно да се пие доколку редовно вежбате или пак сте влегле во одредена старосна доба во која мускулната маса почнала да опаѓа.
8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот
Имате бавен метаболизам и барате решение? Вие сте на вистинското место. Во исхраната вклучете ги овие 8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот. Па, наместо да пиете различни таблети, потрудете се да ги користите лековитите својства на зачините кои ни ги нуди природата. Зачините не само што го збогатуваат вкусот на храната, туку даваат и бројни здравствени придобивки. Секогаш кога припремате јадење, одбегнувајте ги готовите мешани зачини кои изобилуваат со адитиви и засилувачи на вкус. Наместо по нив, посегнете по свежите или суви природни зачини, кои на многу начини можат да допринесат за подобро здравје.
Spirulina Hawaiian – најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото!
Spirulina Hawaiian не е лек, туку храна, а со своите состојки е најхранлива намирница на светот! Оваа микроалга содржи извонредна комбинација на бета-каротен, хлорофил, витамини од Б групата, комплетни протеини, ГЛК и изобилство од минерали и ензими. Листата на нејзините корисни состојки и дејства е навистина долга!
Зошто е добро да се пие чај од анасон?
Анасонот се користел во традиционалната медицина уште во Индија, Кина и на Блискиот Исток, а денес неговата употреба е проширена низ целиот свет. Старогрчките лекари препорачувале чај од анасон на доилките со цел да имаат повеќе млеко. Важноста на ова чудесно семе е добро познато уште од античките времиња. Но, за жал ние денес малку го имаме подзаборавено, па затоа вреди да се прочита во продолжение колку е чудотворен чајот од анасон.
Со јаболко до совршено здрава кожа – 5 придобивки
Псилиум – верен сојузник во борба против вишокот килограми
Дали сте слушнале за псилиум? Тој всушност претставува лушпи кои се добиваат од индиски тегавец. Поседува многу лековити својства и е докажано дека е делотворен во лечењето на синдромот на иритабилно дебело црево, опстопација (запек), рак на дебело црево, улцерозен колитис и артериосклероза. Постојат мал милион причини зошто да почнете да користите псилиум во вашата исхрана.
10 причини зошто да консумирате костени почесто
Има многу причини за да ги вклучите костените во исхраната! Мирисот на печени костени кој се шири по улиците и ни е добро познат, е нешто кое на сите ни годи и тоа многу. И покрај тоа што се превкусни, можеби не сите знаат за многубројните предности кои тие ги имаат по нашето здравје. Па, ви препорачуваме да ги прочитате овие 10 причини зошто е убаво да се јадат костени.
5 бенефити од вклучувањето на пашканатот во исхраната
Пашканатот можеби го користите во супи или варива, а сигурно малку сте слушнале за неговата хранлива вредност. Изобилува со хранливи состојки, a кога се приготвува на соодветен начин, ги освежува и обогатува зимските јадења. Во прилог ви претставуваме 5 здравствени придобивки кои ќе ве мотивираат за што почесто да се најде пашканатот на вашата трпеза.
Печурки – моќен лек од природата
На планетава има околу 140.000 видови различни врсти на печурки, но науката е запознаена само со еден мал нивен процент. Благодарение на печурките, откриен е и пеницилиумот. Заедничко за сите печурки е тоа што тие го зајакнуваат нашиот имунитет, иако, тоа во најголема мера важи само за органски одгледаните печурки.
6 причини зa да го вклучите просото во исхраната
Просото е една од најстарите житарки. Тоа на почетокот се сметало за храна на сиромашните и се користело најчесто како сточна храна. Денес се знае дека просото е исклучително здраво и хранливо. Не содржи глутен, а тоа е причина плус за што почесто да се најде на нашите трпези. Но, тоа не е сѐ! Ви претставуваме 6 добри причини кои ќе ве мотивираат да ги вклучите просото во исхраната.