8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот

8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот

Имате бавен метаболизам и барате решение? Вие сте на вистинското место. Во исхраната вклучете ги овие 8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот. Па, наместо да пиете различни таблети, потрудете се да ги користите лековитите својства на зачините кои ни ги нуди природата. Зачините не само што го збогатуваат вкусот на храната, туку даваат и бројни здравствени придобивки. Секогаш кога припремате јадење, одбегнувајте ги готовите мешани зачини кои изобилуваат со адитиви и засилувачи на вкус. Наместо по нив, посегнете по свежите или суви природни зачини, кои на многу начини можат да допринесат за подобро здравје.

Spirulina pacifica - најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото 1

Spirulina pacifica – најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото!

Spirulina Pacifica не е лек, туку храна, а со своите состојки е најхранлива намирница на светот! Оваа микроалга содржи извонредна комбинација на бета-каротен, хлорофил, витамини од Б групата, комплетни протеини, ГЛК и изобилство од минерали и ензими. Листата на нејзините корисни состојки и дејства е навистина долга!

Зошто е добро да се пие чај од анасон?

Анасонот се користел во традиционалната медицина уште во Индија, Кина и на Блискиот Исток, а денес неговата употреба е проширена низ целиот свет. Старогрчките лекари препорачувале чај од анасон на доилките со цел да имаат повеќе млеко. Важноста на ова чудесно семе е добро познато уште од античките времиња. Но, за жал ние денес малку го имаме подзаборавено, па затоа вреди да се прочита во продолжение колку е чудотворен чајот од анасон. 

Со јаболко до совршено здрава кожа - 5 придобивки 1

Со јаболко до совршено здрава кожа – 5 придобивки

За да го одржиме телесното здравје, да бидеме витки и да зрачиме со чиста и сјајна кожа, експертите препорачуваат секој ден да го започнеме со јаболко. Јаболко на ден и доктор не ви е потребен!

псилиум

Псилиум – верен сојузник во борба против вишокот килограми

Дали сте слушнале за псилиум? Тој всушност претставува лушпи кои се добиваат од индиски тегавец. Поседува многу лековити својства и е докажано дека е делотворен во лечењето на синдромот на иритабилно дебело црево, опстопација (запек), рак на дебело црево, улцерозен колитис и артериосклероза. Постојат мал милион причини зошто да почнете да користите псилиум во вашата исхрана.

10 причини зошто да консумирате костени почесто 1

10 причини зошто да консумирате костени почесто

Има многу причини за да ги вклучите костените во исхраната! Мирисот на печени костени кој се шири по улиците и ни е добро познат, е нешто кое на сите ни годи и тоа многу. И покрај тоа што се превкусни, можеби не сите знаат за многубројните предности кои тие ги имаат по нашето здравје. Па, ви препорачуваме да ги прочитате овие 10 причини зошто е убаво да се јадат костени.

paskanatot vo ishranata 1

5 бенефити од вклучувањето на пашканатот во исхраната

Пашканатот можеби го користите во супи или варива, а сигурно малку сте слушнале за неговата хранлива вредност. Изобилува со хранливи состојки, a кога се приготвува на соодветен начин, ги освежува и обогатува зимските јадења. Во прилог ви претставуваме 5 здравствени придобивки кои ќе ве мотивираат за што почесто да се најде пашканатот на вашата трпеза.

Печурки - моќен лек од природата 1

Печурки – моќен лек од природата

На планетава има околу 140.000 видови различни врсти на печурки, но науката е запознаена само со еден мал нивен процент. Благодарение на печурките, откриен е и пеницилиумот. Заедничко за сите печурки е тоа што тие го зајакнуваат нашиот имунитет, иако, тоа во најголема мера важи само за органски одгледаните печурки.

6 причини зa да го вклучите просото во исхраната

Просото е една од најстарите житарки. Тоа на почетокот се сметало за храна на сиромашните и се користело најчесто како сточна храна. Денес се знае дека просото е исклучително здраво и хранливо. Не содржи глутен, а тоа е причина плус за што почесто да се најде на нашите трпези. Но, тоа не е сѐ! Ви претставуваме 6 добри причини кои ќе ве мотивираат да ги вклучите просото во исхраната. 

4 бенефити од консумирање на карфиол 1

4 бенефити од консумирање на карфиол

Претходно пишувавме за антиканцерогените својства на карфиолот, но неговата моќ не запира тука.  Неговиот широк спектар на витамини и антивоспалителни својства помагаат за превенција на многу  други нарушувања на здравјето. Здравиот карфиол помага против борба против дијабетес, срцеви заболувања, при проблеми со очите, хормонален дисбаланс, Паркинсонова болест,  Алцхајмер, итн.

4 намирници кои ја стопираат артериосклерозата

Класчината медицина вели дека артериосклерозата прогресивно се развива и дека не може да се спречи. Но, Д-р Дин Орниш во 1990 година, прв докажал дека исхраната, вежбањето и намалувањето на стресот се важни фактори во лекувањето на оваа болест. Тоа во 2010 година е признато во САД и е прифатено како официјална терапија. Затоа, потрудете се да ги консумирате овие 4 намирници кои ја стопираат артериосклерозата. 

карфиол за превенција

2 причини да консумирате карфиол за превенција од карцином

Карфиолот често се смета за едeн од најздравите зеленчуци во светот, а има и добра причина зошто е тоа така. Тој изобилува со фитохемикалии и високо ниво на антиинфламаторни соединенија  кои се способни да спречат рак, срцеви заболувања, заболувања на мозокот, па дури и покачување на телесната тежина. Па, практикувајте често да консумирате карфиол за превенција од карцином! Неговата моќ е чудесна, а сега го има во изобилство на нашите пазари и од него може да припремите разни варива, супи и салати.

3 предности на пиперките кои ги прават корисна храна за честа консумација 1

3 предности на пиперките кои ги прават корисна храна за честа консумација

За пиперките се врзани разни народни верувања. Во целиот свет важат за силен афродизијак, а посебно лутите пиперчиња. Факт е дека влијаат позитивно на крвотокот, па веројатно така и имаат способност да ја зголемуваат страста и расположението. Има повеќе предности на пиперките кои ќе ве уверат дека имаат право да бидат често на нашето мени, па препорачуваме да продолжите со читање.

сок од калинка за добро здравје

Сокот од калинка е моќен природен антиоксиданс  

Дали сте пробале ли сок од калинка? Освежува, дава енергија и тоа не е сѐ! Уште одамна калинката се смета за симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Сокот од калинка има силна антиоксидативна моќ, посилна дури и од таа на црвеното вино и на зелениот чај. Според истражувањата, сокот од калинка има трипати посилно антиоксидантно дејство од истото количество зелен чај или црно вино, боровинка или брусница. Заштитното дејство им се препишува на фитохемикалиите – полифеноли, танин и антоцијан.

3 намирници кои е добро да се јадат во есен 1

3 намирници кои е добро да се јадат во есен

Есента е прекрасен период на топли бои, убави идилични слики по улиците и прекрасни овошја и зеленчуци на пазарите! А, во овие денови за уживање, добро е да знаеме што има во изобилство , сезонски вкуснотии и намирници кои е добро да се јадат во есен.