витамин е

Витамин Е – витамин на младоста

Витаминот Е припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Тој е антиоксиданс и има улога да ги превенира оштетувањата на клетките во телото, а може да се најде во различна храна, масти и масла. Антиоксидансите го штитат организмот од појава на сериозни заболувања како што се срцевите болести и канцер.

леќа - идеално здрава храна

7 придобивки за идеално здравата леќа

Дали знаете дека леќата е прва намирница која човекот почнал да ја одгледува? Таа не содржи заситени масти, ниту пак холестерол, а богата е со протеини, селен и железо, растителни влакна, фолна киселина и е идеална за намалување на телесната тежина. Во 100 грама варена леќа има 9 грама протеини и 8 грама растителни влакна.

цреши

5 добри причини да јадете цреши

Вкусните цреши не само што се омилено овошје на повеќето од нас, тие исто така изобилуваат со голем број на состојки кои позитивно влијаат на нашето здравје. Тие се богати со растителни влакна, а имаат мала калориска вредност, така што во 100 грама цреши има само 63 калории.

боранија

Боранија – зеленчук со малку калории и многу железо

Боранијата претставува еден од ретките зеленчуци кој содржи малку калории и тоа само 23 калории во 100 грама, а од друга страна содржи многу железо и други вредни состојки како што се калиум, калциум, фосфор, магнезиум и цинк.

Млад кромид – поволен за видот, коските, крвниот шеќер

Незаменливиот зеленчук во многу јадења, вкусниот млад кромид влијае навистина поволно врз здравјето на човечкиот организам. Одлично е што се јаде целото растение, па овозможува гурманско уживање во зелените и коренестите делови кои се навистина сочни и свежи.

ф'стаци - јаткасто овошје

Ф’стаци – со антиоксиданси и без холестерол

Што се однесува до хранливата вредност на превкусните ф’стаци, може само да се потврди дека добрите работи доаѓаат во мало пакување. Околу 50 ф’стаци содржат изобилство од витамини, минерали и други нутриенти (материи) кои му се потребни на телото да функционира и да остане здраво. И сето тоа е еднакво на само 160 калории.

ким - зачин и лек

Ким – зачин и лек за здравствени проблеми

Кимот е зачин кој одамна го освоил светот како додаток во исхраната, но и како лековито средство за разновидни здравствени проблеми. Ова растение е едно од најраспространетите, најстарите и најпопуларните зачини. Источниот народ зборува дека кимот лечи се, освен смрт!

Лозов лист – здрава храна за секого

Лозовиот лист е популарна храна во медитеранската кујна и намирница која е препорачлива на листата за купување кај Американците. Низ светот е познат како храна која е одлична за здравјето на срцето, богата со витамини и минерали. Поради неговата сезонска природа често може да се најде и конзервиран, што овозможува достапност преку целата година.

рукола

Рукола – лековита билка и одлична салата

Лековитата рукола е медитеранска самониклива билка со зелени листови и по малку горчлив вкус. Во последните години многу се зборува за нејзиното корисно дејство за организмот, па употребата на руколата е се поголема.

ајдучка трева

Ајдучка трева – начини на користење

Докажано е дека ајдучката трева го стопира крварењето, помага при хемороиди и вагинални инфекции, го забрзува зараснувањето исечениците и раните. Екстрактите од ајдучка трева се делотворни при цисти, воспаление на јајчниците и ендометриоза.

краставици

5 причини за да јадете краставици

Еден од омилените зелени зеленчуци кои им даваат посебен вкус на салатите и свежина на организмот се краставиците. Тие содржат 95% вода, што ги прави идеална храна за хидратација на телото во топлите денови.

кајсии

Кајсии – здраво и вкусно кралско овошје

Често се нарекувани кралско овошје, а се смета дека на нашите простори овие златни плодови на сонцето ги донел Александар Македонски. Вкусние кајсии помагаат во одржувањето на здравиот вид, го подобруваат варењето на храната и сонот, одлични се за имунитетот и уште многу други функции на организмот.

Камилица – лек против многу болести

Камилицата (Мatricaria chamomilla) била ценета лековита билка уште во стариот век во древен Египет, Грција и Рим. Хипократ, Диоскорид, Гален и други лекари од тоа време употребувале камилица како средство против болки и грчеви во органите за варење, особено кај децата, како и за лекување на различни воспаленија на кожата и слузокожата.

Тиквички – идеална храна при диета

Тиквичките може да се најдат во различни големини, облици и бои, а се делат на летни и зимски. Некои сорти на тиквички потекнуваат од Индија, а некои од Америка. Достапни се преку целата година, но тиквичките се најдобри во сезоната од крајот на мај, па се до август.