Глуварче

Глуварче – достапен лек од природата

Глуварчето, чиј латински назив е Taraxacum officinale, што во превод значи дива салата,  претставува едно од најраспространетите и лесно достапни растенија на нашето поднебје, но малкумина знаат дека лековитото глуварче може да биде од голема корист за здравјето и составен дел од нашето мени.

бамја

Бамја – зеленчук со висока хранителна вредност

Ако сакате да го намалите холестеролот, телесната тежина или да го регулирате нивото на шеќер во крвта, консумирајте бамја. Бамјата претставува зеленчук кој има висока хранителна вредност, а тоа се должи на малиот број на калории, а голема застапеност на витамини, минерали и растителни влакна кои се значајни за одржување на здравото ниво на холестерол во крвта.

бразилски ореви.

Бразилски ореви – здрави и без глутен

Специфичните растенија кои се заслужни за овие плодови наречени Бразилски ореви или уште кремасти ореви, поради високата количина на масти во својот состав како посебно обележје растат во шумите на Амазон.

Морков – супер храна која го помага слабеењето

Морковот е еден од најздравите зеленчуци со многу корисни и лековити својства за здравјето. Потекнува од Авганистан, а како храна се користи преку целата година насекаде во светот.  

невен

Невен – природен и ефикасен лек за кожата

Невенот, Calendula officinalis L. (Asteraceae), одамна е познат како скапоцено лековито средство. Цветовите од невен се користеле за медицински цели уште од 12 век. Тој цвета од мај до доцна есен во медитеранските предели, а со своите големи златно-жолти или портокалови цветови и прекрасниот мирис ги разубавува дворовите. 

Јагоди – изобилство од задоволство и здравје

Нахранете го телото со антиоксиданси, јадете јагоди и помогнете му на својот организам во борбата против стареењето, против воспаленија и многу повеќе! Не само што се едно од омилените овошја поради својот вкус и изглед, јагодите исто така се исклучително здрави. 

зимско јаболко

Зимско јаболко (Шалган) – зеленчук со бројни здравствени придобивки

Зимското јаболко ретко се среќава на нашите пазари, а има голем број на здравствени придобивки. Во различните краеви во земјата, покрај зимско јаболко, овој зеленчук е познат како шалгани, земјени јаболка и кркушки. Често се наоѓа во природата, а на нас останува да го вклучиме во нашата исхрана и да ги искористиме благодетите кои ги нуди.

кари - мешавина од зачини

Кари – индиски зачин за вкус и здравје

Дали знаевте дека кари не е еден зачин туку тоа претставува мешавина од зачини? Потекнува од Индија каде што ужива секојдневна широка примена во разни јадења, а кај нас може да се најде во подобро опремени супер маркети или продавници за здрава храна. За него се вели дека е уметност, вештина, трпение и чувство на рамнотежа. Тоа е еден магичен прав што може да го направи секое јадење со прекрасен вкус.

мајчина душица

Мајчина душица – природен лек за многу болести

Мајчината душица е растение со кулинарска, медицинска и декоративна употреба. Припаѓа на родот Thymus, а латинско име и е Thymus vulgaris. Цветовите, листовите и маслото од мајчина душица, луѓето најчесто ги користат при третирање на мокрење во кревет, дијареја, болки во стомакот, артритис, болки во грлото, настинка, бронхитис и гасови.

мед

Мед – единствена нерасиплива храна, добивање и придобивки

Познат е како единствена нерасиплива храна, која само може да го смени својот облик и од течна да премине во кристална форма, но не и да се расипи. Тоа е одлика само за вкусниот и многу здрав мед, кој бил употребуван како природен засладувач уште во праисторијата, долго пред шеќерот да стане широко достапен во XVI век.

млад лук

Пролетниот млад лук е храна која се вклопува секаде

Пролетта е сезоната кога може да уживаме во пролетниот млад лук, кој има свежи зелени ливчиња и бело кревко тело, а најдобро е што може целосно да се јаде. Времето на младиот лук е кратко, па затоа уживајте што повеќе во неговиот вкус и придобивки пред да почне да формира чешниња и главици.

Коприва – традиционален лек и здрава храна

Копривата е едно од најлековитите растенија, а како природен лек се користи уште од античките времиња, благодарение на нејзините антимикробни, антиоксидантни, диуретични, лаксативни и атстрингентни својства.

мак

Мак – афионово семе со 33 минерали

Мак или уште познат како афионово семе, е намирница која е обожавана од голем број луѓе, со карактеристичен вкус, а и хемиски состав. Одличен е за декорирање на голем број солени и слатки специјалитети, па е често користено и тоа најмногу за подготовка на печива.

штавеј зелје

Штавеј – зелјест зеленчук кој лекува

Штавеј е зелен листест и зелјест зеленчук кој е лесно достапен на ливадите. Има голем број на здравствени придобивки за човечкиот организам, па затоа често се нарекува храна со супер својства. 

Гоџи – вкусни и лековити ориентални бобинки

Гоџи се ориентални бобинки кои потекнуваат од Хималаите и се сметаат за храна и лек. Имаат одличен состав кој лековито влијае врз организмот, а многу се корисни против стареење, хронични заболувања и во бoрба против ракот.