Кокос – сојузник на здравјето на повеќе од 15 начини

Симпатичен на изглед, прекрасен за вкус и одличен сојузник на здравјето на повеќе од 15 начини. Кокос, а што друго може да биде!? Во исхраната е застапен многу често, а на нашите простори како дел од разни десерти, затоа важно е да знаеме и нешто и за неговата хранлива вредност. 

антиоксиданси

7 причини да јадете храна богата со антиоксиданси

Сигурно досега сте прочитале или слушнале дека антиоксидансите се многу важни за нашето здравје. А голем број на експерти апелираат дека треба да се стремиме да консумираме храна богата со антиоксиданси за да ја спречиме појавата на болести.

Зелка – драгоцена намирница за побрз метаболизам

Зелката ја подобрува дигестијата, превентивно влијае од настинки и кашлица, а содржи и хлорофил кој се смета за растителен хемоглобин, па може да се каже дека секоја изедена порција зелка ќе ви помогне да го заштите организмот од повеќе болести како запек, дебелина итн. 

сусам

Сусам – семе на младоста и борец против лошиот холестерол

Дали знаете дека сусамот во исхраната се користел уште 1500 години п.н.е од старите Еѓипјани? Се смета дека малите семчиња од сусам со богат вкус и арома се најстариот зачин кој му бил познат на човекот. Сусамот многу често се користи во азиската кујна, а на јадењата му дава јаткаст и деликатен вкус. Најпознати јадења кое се прават од сусам е таанот – тахини паста и прекрасната алва.

3 пијалаци кои топат масни наслаги на стомакот

Познато е дека газираните и алкохолните пијалаци ни најмалку не се добри за обемот на струкот. Покрај редовната физичка активност, треба да се посвети внимание на изборот на храна и пијалаци кои помагаат за намалување на наталожените масни наслаги на стомакот и постигнување на посакуваниот изглед.

Цимет - Сѐ што не сте знаеле за придобивките, рецепти и препораки за употреба

Цимет – Сѐ што не сте знаеле за придобивките, рецепти и препораки за употреба

Цимет е зимзелено дрво кое потекнува од Шри Ланка и во стариот Египет, каде го користеле за балсамирање е спомнувано уште од 2800 година п.н.е. Поради големата вредност бил споредуван со златото. Тој е зачин кој е познат по својот широк спектар на лековити дејства што е една од основните причини за негова употреба како дел од исхраната веќе неколку илјади години наназад.

Портокал - Портокали

Портокал – освежителен еликсир неопходен за ладните денови

Независно дали го користите како цеден сок од портокал или едноставно уживате во вкусот на свежи портокали, тие се одлични по своите карактеристики и пожелни за да бидат често застапени на нашето секојдневно мени. Како храна за одлична енергија или како лек за добро здравје и заштита од настинки и грип, портокалите се фантастичен извор на хранливи материи кои се поволни за здравјето.

Јаболко – хранлива ризница неопходна за добро здравје

Јаболкото од секогаш се смета за лековито овошје и не без причина е речено, „Јаболко на ден и без доктор секој ден“! Може да се каже дека се смета за едно од најомилените и најпопуларните овошја во историјата кое долго време е поврзано со Библиската приказна за Адам и Ева.

храна богата со калиум

Калиум за здраво срце и енергија

Калиумот е есенцијален минерал кој е многу важен минерал за правилно функционирање на сите клетки, ткива и органи во човечкото тело. Овој минерал е добро познат по намалувањето на покачениот крвен притисок, а последните истражувања покажале дека внесувањето на калиум кај жени после менопауза го намалува ризикот од можен мозочен удар.

Сладок компир - батат

Сладок компир – батат е исклучително хранлива намирница

Збогатете ја вашата листа на здрави и хранливи намирници, и пробајте нешто ново и необично за нашите простори како што е индискиот компир кој уште се нарекува сладок компир – батат. Тој е многу здрава намирница која го зајакнува имунитетот и е погодна за целокупното здравје, па добро е да го консумирате почесто.

витамин а

Витамин А за правилен раст, развој и силен имунитет

Витаминот А е првиот откриен витамин, па затоа е именуван со првата буква од латиницата. Припаѓа на групата на витамини растворливи во масти, а има голем број на улоги во организмот кои се неопходни за зачување на доброто здравје.

Грејпфрут – цитрусно овошје со небројни здравствени придобивки

Божествено освежителен и вкусен, совршен за витка линија, добро здравје и силен имунитет. Грејпфрут или цитрон, како и да го наречеме ова овошје е одлично за нашиот организам!

17 причини за да јадете мандарини

17 причини за да јадете мандарини

Фантастичните мандарини се издвојуваат по својот тропски свеж вкус и здравствена корист. Од сите цитрусни плодови тие имаат најмногу витамин Ц, богати се со витамин Д кој е важен за заштита на децата од рахитис – заболување на коските и витамин К кој е особено важен за еластичноста на крвните садови.

храна при ПМС

Со правилен избор на храна против ПМС

Ако и вие сте дел од жените кои страдаат од предменструалниот синдром (ПМС) следните совети ќе ви бидат од голема корист. ПМС е голем проблем со кој се соочуваат многу жени, а главна причина за тоа е промената на нивото на хормоните во телото со што се предизвикуваат различни физички и емоционални симптоми како нервоза, зголемено чувство на глад, појава на акни, вознемиреност, главоболка, замор, подуеност, чувствителност на градите и сл.