Црница – природна реткост и лек

Постојат црни, црвени и бели црници кои што иако донекаде се разликуваат по вкус и лековити својства, сите се многу здрави. Црницата во денешно време претставува недоволно познато и се помалку популарно овошје помеѓу луѓето што е потполно неоправдано, не само затоа што е премногу хранливо овошје туку е и многу лековито.

нане

Нане – природен еликсир за стомачни проблеми

Нане или ботанички наречено Mentha piperita, е добро познато и многу користено лековито растение помеѓу широката маса на луѓе. Тоа има пријатен вкус и се користи како популарна арома при производство на храна и пијалаци, а исто така примена наоѓа и при добивање на парфеми.

вишни

Вишни – овошје со небројни придобивки за здравјето

Посакуваната темно црвена вишна (lat. Prunus cerasus) потекнува од Северна Индија и Иран, и е многу популарна уште од дамнешните времина. Персијците и Римјаните ја обожавале. Потоа со освежителните вишни ги запознале и Британците за да се прошират низ целиот свет. Според будистичките преданија дрвото вишна и ги понудило своите плодови на Маја, мајката на Буда, да биде здрава и сита за време на бременоста. Легендата се смета за логична, бидејќи вишната го негува организмот и му дава чувство на ситост.

кантарион

Кантарион – лек за повреди, депресија и добро варење

Лековитиот кантарион е растение кое има изразено поволно дејство врз организмот на повеќе начини. Има магична моќ да лечи многу органи и системи во телото, а нуди голем број можности за употреба. Тоа може да биде чај, масло, капки, капсули, таблети, вагиналети и слично.

праски

Праски – сочна сензација одлична за здравјето

Праските се одгледуваат низ светот со векови, а познати се како симбол на бесмртноста и пријателството. Вие можеби го обожавате ова слатко, сочно овошје, но колку знаете за неговата историја или придобивки за здравјето?

цвекло

Цвекло – 7 причини зошто е одличен здрав избор

Редовната консумација на цвекло го чува здравјето на многу начини. Супер е што го има преку целата година, а придобивките за здравјето се огромни. Одлично се вклопува во свежи и кремасти салати, а исто така од него се прават различни природни сокови. 

витамин е

Витамин Е – витамин на младоста

Витаминот Е припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Тој е антиоксиданс и има улога да ги превенира оштетувањата на клетките во телото, а може да се најде во различна храна, масти и масла. Антиоксидансите го штитат организмот од појава на сериозни заболувања како што се срцевите болести и канцер.

леќа - идеално здрава храна

7 придобивки за идеално здравата леќа

Дали знаете дека леќата е прва намирница која човекот почнал да ја одгледува? Таа не содржи заситени масти, ниту пак холестерол, а богата е со протеини, селен и железо, растителни влакна, фолна киселина и е идеална за намалување на телесната тежина. Во 100 грама варена леќа има 9 грама протеини и 8 грама растителни влакна.

цреши

5 добри причини да јадете цреши

Вкусните цреши не само што се омилено овошје на повеќето од нас, тие исто така изобилуваат со голем број на состојки кои позитивно влијаат на нашето здравје. Тие се богати со растителни влакна, а имаат мала калориска вредност, така што во 100 грама цреши има само 63 калории.

боранија

Боранија – зеленчук со малку калории и многу железо

Боранијата претставува еден од ретките зеленчуци кој содржи малку калории и тоа само 23 калории во 100 грама, а од друга страна содржи многу железо и други вредни состојки како што се калиум, калциум, фосфор, магнезиум и цинк.

Млад кромид – поволен за видот, коските, крвниот шеќер

Незаменливиот зеленчук во многу јадења, вкусниот млад кромид влијае навистина поволно врз здравјето на човечкиот организам. Одлично е што се јаде целото растение, па овозможува гурманско уживање во зелените и коренестите делови кои се навистина сочни и свежи.

ф'стаци - јаткасто овошје

Ф’стаци – со антиоксиданси и без холестерол

Што се однесува до хранливата вредност на превкусните ф’стаци, може само да се потврди дека добрите работи доаѓаат во мало пакување. Околу 50 ф’стаци содржат изобилство од витамини, минерали и други нутриенти (материи) кои му се потребни на телото да функционира и да остане здраво. И сето тоа е еднакво на само 160 калории.

ким - зачин и лек

Ким – зачин и лек за здравствени проблеми

Кимот е зачин кој одамна го освоил светот како додаток во исхраната, но и како лековито средство за разновидни здравствени проблеми. Ова растение е едно од најраспространетите, најстарите и најпопуларните зачини. Источниот народ зборува дека кимот лечи се, освен смрт!

Лозов лист – здрава храна за секого

Лозовиот лист е популарна храна во медитеранската кујна и намирница која е препорачлива на листата за купување кај Американците. Низ светот е познат како храна која е одлична за здравјето на срцето, богата со витамини и минерали. Поради неговата сезонска природа често може да се најде и конзервиран, што овозможува достапност преку целата година.

рукола

Рукола – лековита билка и одлична салата

Лековитата рукола е медитеранска самониклива билка со зелени листови и по малку горчлив вкус. Во последните години многу се зборува за нејзиното корисно дејство за организмот, па употребата на руколата е се поголема.