Научно е докажано дека зачините како ким, оригано и ѓумбир имаат јасно изразено антиканцерогено дејство. Но, покрај нив, постојат и други зачини кои исто така помагаат во превенција од карцином. Во текстот кој следува дознајте кои се лесно достапните и лековити зачини и како влијаат во заштитата на телото од оваа опасна болест. Бидејќи секојдневно ја зачинуваме храна, вреди да се потрудиме и да ги користиме овие 6 зачини што почесто.
Чај од липа против нервоза и стрес
Липата е листопадно дрво со широка крошна, висока до 25 метри и најчесто цвета во јуни. Кај многу народи, топлиот чај од липа се користи како лек за многу здравствени проблеми. Како што кажува легендата, зраците на сонцето се во цветовите на липата, па затоа по испиениот чај од липа, сонцето влегува во нашиот организам. За липата е познато дека е најдобриот борец против стресот.
Што се полинезаситени масти, за што се корисни и кои намирници се богати со нив?
4 начини на кои Гарсинија Камбоџа помага за намалување на вишокот на килограми
Гарсинија Камбоџа е овошје кое наликува на мала тиква, а расте насекаде на светот, особено на Азискиот и Афричкиот континент. Луѓето со векови наназад користеле Гарсинија Камбоџа, а во последните години ја добила нејзината популарност како помошно средство за слабеење, кое е лесно достапно во вид на екстракт.
Како се употребува и за што е корисно ладно цеденото сончогледово масло?
Користите ли ладно цедено масло? Во маркетите и продавниците за здрава храна веќе неколку години може да се најде ладно цедено сончогледово масло, кое ние го користиме подолго време, па решивме да истражиме повеќе за него и да дознаеме кои се здравствените придобивки од консумацијата и како може да се употребува.
10 проверени здравствени придобивки од функционалниот јогурт
Јогуртот се смета за супер храна. Традиционалниот пробиотски јогурт кој е направен со додаток на корисни пробиотици, претставува балансиран извор на протеини, масти, јаглени хидрати, витамини и минерали. Се верува дека ферментирањето на млечните производи датира од пред околу 6000 години, од централна Азија, како начин да се зачува и искористи млекото. Историските податоци покажуваат дека за кратко време, јогуртот бил многу посакуван и користен и во Индија, Персија и Турција. Па, да видиме подетално кои се докажаните здравствени придобивки од функционалниот јогурт.
Дали крцкавите пуканки се здрави грицки?
7 намирници за ефикасно отстранување на подочници
Краставица – ублажува глад, отстранува стрес и чисти санитарии!
Зошто босилекот треба да биде вклучен во секојдневната исхрана?
8 намирници кои помагаaт за регулирање на крвниот притисок
Кога ќе спомнеме регулирање на крвниот притисок, најголем број од нас помислуваат на висок крвен притисок. Можеби со право, затоа што знаеме дека е многу честа појава. Но, има и такви луѓе кои се соочуваат со проблем како што е низок крвен притисок, па ајде да видиме што може да се направи и во едниот и во другиот случај.
7 супер придобивки од консумирањето на марула
Уште од дамнешни времиња марулата важела за еден од најздравите зеленчуци. Персиските кралеви уште во 6 век п.н.е. редовно имале марула на трпезите, Старите Грци и Римјани ја сметале за храна и лек (за спиење), а древните Кинези верувале дека може да донесе добра среќа, па ја јаделе во посебни прилики.
5 намирници кои спречуваат стомачни тегоби и мачнина
Дали црвеното вино е поздраво од белото?
Секогаш е вкусно, ароматично уживање, а посебно е обожавано за време на зимскиот период. Обично кога зборуваме за овој пијалак, прва асоцијација ни е користа за здравјето на срцето, секако кога се пие во умерени дози. За неговите здравствени придобивки изјавил и големиот хемичар и микробиолог Луј Пастер: „ Виното е најздравиот и хигиенски пијалак.“ А што мислите, дали црвеното вино е поздраво од белото?
Брокулата може да ви помогне за намалување на вишокот килограми
За брокулата се знае дека е една од најздравите храни која позитивно влијае за превенција на канцер, но новите јапонски истражувања покажуваат дека таа го помага за намалување на вишокот килограми. Поточно, за ова дејство на брокулата допринесува сулфорафанот, состојка која брокулата ја содржи во голема количина.