блага посна векна 1

Блага посна векна со афион

Ако ви се каснува нешто слатко и сакате да си направите сами дома за да биде без разни додатоци кои ги има во купените производи, благата посна векна е многу добар избор. Афионот и дава уникатност и е карактеристичен за неа, а одлично е што можете да ја комбинирате со утринско кафе, да им ја сервирате на своите деца или да ја понесете како вкусна ужинка за себе на работа.

блага посна векна 2

Состојки:

За тесто:

  • 300 гр брашно
  • 1/4 коцка свеж квасец
  • 5 лажици шеќер
  • 5 лажици масло
  • 2 лажици афион
  • околу 150 мл топла вода.

За премачкување:

  • 1 лажица шеќер
  • 1,5 лажица вода.

Подготовка:

  1. Во длабок сад ставете ги брашното, квасецот, шеќерот, маслото, афионот и топлата вода, па од нив замесете средно меко и нелепливо тесто.
  2. Тестото покријте го со крпа и оставете да нарасне.
  3. Откако ќе стаса премесете го и ставете го во калап за векна, па оставете малку за повторно да нарасне.
  4. Благата посна векна печете ја на 200 степени за време од 15 минути, па намалете ја температурата на 180 степени и печете уште 10-15 минути. Кога ќе ја намалите температурата векната покријте ја со алуминиумска фолија за да не изгори од горе.
  5. Во меѓувреме подгответе го шербетот за премачкување. Во сад на оган ставете ги шеќерот и водата кратко да вријат, па со него премачкајте ја штотуку испечената посна векна.

На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошеска Глигоровска.

Препорачуваме да прочитате и Посна чоколадна торта без масло.

Сподели: