Гибаница со рикота и лук 1

Гибаница со готови кори и изварка

Топло, крцкаво и вкусно за секој член од семејството, а плус тоа и супер лесна за подготовка! Нормално, станува збор за превкусната гибаница! Од само неколку состојки се добива фантастичен вкус кој освојува.

Овој рецепт е спој на традиционалното и модерното, прочитајте го и направете го. Радост е за душата! А, доколку сте обожавател на брзи јадења со кори, треба да го погледнете и рецептот за пита со готови кори и сирење.

Гибаница со рикота и лук 2

Состојки:

  • 500 гр кори за пита
  • 250 гр рикота или изварка
  • 50 мл масло
  • 50 мл газирана вода
  • 2-3 чешниња лук
  • 3 јајца
  • сол по потреба.

За попрскување:

  • масло по потреба
  • газирана вода по потреба.

Подготовка:

  1. Јајцата скршете ги и одделете ги белките од жолчките.
  2. Белките изматете ги со миксер, а потоа додајте ги жолчките и маслото.
  3. Откако смесата ќе се соедини исклучете го миксерот и додајте ја рикотата во која претходно сте го додале исечканото лукче.
  4. Измешајте убаво со жица и додајте ја газираната вода.
  5. Потоа промешајте уште еднаш и посолете по вкус.
  6. Садот за печење попрскајте го со масло, па ставете 4 кори и попрскајте ги сите со масло.
  7. Во садот со фил потопувајте ги згужваните кори и редете ги во садот за печење.
  8. Филот што ќе ви остане нанесете го врз корите.
  9. Врз филот ставете 3 кори и секоја попрскајте ја со масло.
  10. Последната кора попрскајте ја и со малку газирана вода.
  11. Печете на 200 степени, за време од околу 30 минути.

Готовата гибаница послужете ја топла со чаша јогурт и уживајте во вкусот!

Рецептот го испратил:  Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Ролан бурек со готови кори.

Сподели: