Велигденска радост! Вчерашниот ден го посветив на козињаците, па се препуштив на креативноста и направив 3 различни форми и вкусови. Традиционален козињак, но печен во калап за куглоф, за во средина да може да се стават јајца. Милиброд со мојот препознатлив крем фил од афионово семе, а годинава го подобрив. Него го знаете веќе неколку години наназад и кој 100% ви препорачувам да го пробате, а третиот е чоколаден козињак. На син ми му се брзаше да проба, па ги раскршив уште топли од рерна и ви сликав најбрзо што можев. – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска, фуд блогер и уредник на sezahrana.mk.
Препорака на друг рецепти од авторот: Домашен козињак и милиброд од исто тесто и Велигденска венец погача со желе бонбони.
Состојки:
- 1 квасец со 1 лажица шеќер, 150 мл млака вода и 2 лажици брашно
- 300 мл вода
- 300 мл млеко
- 100 мл масло
- 100 гр стопен и изладен путер
- 2 јајца
- 220 гр шеќер
- 2 ќесички ванилин шеќер
- кора од 1 лимон
- 1 кг брашно + околу 500 гр за домесување – по потреба.
Додатоци за фил – со краткo опишана постапка:
- Прв – Во целата смеса: 250 грама суво грозје потопено во 200 мл топла вода и 1 лажица екстракт од ванила (барем 30 минути, па се процедува)
- Втор – во една третина од тестото: домашен крем од семе од 100 гр афион, 100 гр шеќер, 100 мл млеко, 1 лажица екстракт од ванила, 1 лажица брашно и 1 лажица густин. Се меша ладно да се изедначи и се вари на оган со постојано мешање 10-15 минути додека се згусне.
- Трет – 30 гр ситно сечкано чоколадо во последната третина од тестото, па поделете на половина и во едниот дел ставете 1 лажица чоколадно какао, замесете и сплетете го делото со какаото и делот без какако. За одозгора, распоредете уште 30 гр ситни коцки чоколадо.
За премачкување за сите 3 козињаци:
- 1 изматено јајце.
Подготовка:
- Во сад ставете ги квасецот, шеќерот, млаката вода и брашното. Промешајте и оставете 15-20 минути да нарасне. Брашното пресејте го да е спремно.
- Во садот додајте ги сите состојки и со миксер матете го тестото 8-10 минути. Кога е убаво соединето, покријте го со најлонска фолија и оставете го да нарасне 1.5 до 2 часа.
- Нараснатото тесто ќе биде течно, но со убави меурчиња кои значат дека ќе е меко и со конци. Додајте го сувото грозје и брашно по потреба. Замесете со раце за да се оформи доста меко тесто, но да може да се работи и формира.
- За козињакот во куглоф (може и во друг калап или тава), направете 3 долги парчиња и сплетете плетенка. Ако не сакате може само да го сместите тестото, ќе биде супер и така.
- За милибродот со крем од афион, отворете правоаголна кора, развлечена со помош на раце и нанесете го целиот фил. Замотајте ролна, па завртете ја како спирала, да добие интересен изглед. Ставете да се печи во долг калап.
- Во последната третина, распоредете го со месење сечканото чоколадо, па од тестото оформете топки и ставете ги во калап. Додајте го и сечканото чоколадо за декорација.
- Готовите козињаци оставете ги да нараснуваат 30-40 минути, па премачкајте ги со изматеното јајце и печете ги 35 минути во загреана рерна на 190 степени.
Препорака од авторот: Ако ви се допадна рецептот, разгледајте ги моите профили каде објавувам испробани рецепти креирани во мојата кујна и заследете ме:
- Instagram: @katerina.shambevska
- Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska.