аронија

Аронија – најздравото овошје на светот

Аронија е мало бобинкасто овошје кое спаѓа во групата на најздрави овошја во светот, а интересно е што се смета дека е помошник на здравјето во заштита од уживањата на технолошката ера, а тоа се компјутерите и мобилните телефони кои секој од нас ги има и користи во секојдневниот живот!

Аронија е овошје кое доаѓа во мало пакување, а е полно со фито-нутриенти, витамини и антиоксиданси. Овие мали природни плодови од дивината од неодамна го зграпчија вниманието на сите вљубеници во фитнесот и научници истражувачи на храната, токму поради нивната исклучителна хранлива вредност. Ботанички, припаѓаат на фамилијата Rosaceae, на родот Aronia, а нејзиното научно име е Aronia melanocarpa. Расти во висина од 1,5 до 2 метри со изглед на грмушка, а плодовите растат групирани по 10-25 зрна.

Аронијата потекнува од Северна Америка поточно од шумските и мочуришни површини на нејзиниот источен дел, а помасовно почнува да се употребува од 1959 година кога ова овошје било вклучено во исхраната на Руските космонаути.

аронија

Плодовите се мали, со црвена, црна или виолетова боја зависно од видот на аронијата. Имаат лесно горчлив астрингентен вкус, при што црните имаат поизразен вкус, за разлика од црвените кои се послатки. Плодот од аронијата може да се употребува како:

  • свежо овошје – права витаминска бомба
  • сушено овошје – во кекси, мусли, во јогурт
  • чај од ливчињата
  • компот
  • сок од аронија – 100% природен и здрав
  • мармалад од аронија
  • вино од аронија.

Интересно е што има способност да го штити организмот од радиоактивните зраци на мобилните телефони и компјутерите.

Сподели: