Овчарска пита – специјалитет со мелено месо во сос и пире од компири

Го истражуваме светот и ви ги презентираме најдобрите јадења со нашите пријатели Агриа! Овој пат ве водиме во Англија на дегустација на еден специјалитет кој се приготвува со мелено месо и пире од компири. Станува збор за познатата селска, овчарска пита.

Канапеи мала

Брзи канапеи од леб – од кујната на Марија Кочовска

Креативните рецепти се оние кои ме освојуваат! Да се направи нешто вкусно, а да биде украс на трпезата. Таков е и овој рецепт за солените канапеи од леб! Подготовката ја снимив на видео и може да ја погледнеш во текстот. 

Македонски таратур

Македонски таратур – од кујната на Марија Кочовска

Време е за таратур! Го нареков македонски таратур, затоа што сакав да дознаам како се прави во различните краеви во Македонија и креирам рецепт кој ќе ја отсликува македонската кујна. Да ги зачуваме нашите традиционални рецепти и култура!  

тестенини во бел сос

Тестенини во бел сос 

Секој ден е идеален ден за тестенини во сос! Покрај, карбонара и болоњезе, ви препорачуваме да ги испробате тестенините во бел сос. Послужете ги со парче месо и имате комплетен оброк за ручек или вечера!

Лесна крем супа од печурки – од кујната на Марија Кочовска

Топла крем супа од печурки и парче печен леб! – Како ти звучи оваа вкусна комбинација? Супата или чорба од печурки ја обожавам и често ја нарачувам во рестораните. А овој пат ја припремив дома. Кремаста, ароматична, лесна за подготовка, а што е најважно, повкусна немам пробано.

Брза проја со сирење – од кујната на Марија Кочовска

Превкусна! Оваа брза проја со сирење е одлична за појадок, а што е најважно многу е едноставна за подготовка. Многу ја обожаваат, па решив да го споделам мојот лесен рецепт за проја со сирење која се прави без миксер. 

Печени свински ребра со пиво

Време е за домашен ручек! Бавно печени свински ребра со компири. Месо кое се двои со виљушка, меко и сочно. Иако имаме безброј рецепт, сепак класичните и едноставни рецепти кои се пренесуваат низ генерациите се едни од највкусните. Ако ги прашаш врвните готвачи и тие ќе се согласат дека најубавите рецепти за месо се прават на ниска температура, а месото се пече подолго време. Па, за време на викенд, празници или во било кој ден кога имате повеќе време, подгответе го овој рецепт. Ребрата се меки и сочни, па секој би каснал парче плус. Сервирани додека се топли со компири се прав избор за целото семејство. 

Сочни грчки ќофтиња

Сите обожаваат ќофтиња. Меки се и сочни, а се прават прилично едноставно. Овој пат ви го презентираме рецептот за сочните грчки ќофтиња, кои може да ги направиш со печење или пржење. Она што ги прави поразлични е додатокот на свежо нане, како и валањето во брашно пред печењето.

елка од сирење мала

Солена елка – крем салата со сирење од кујната на Марија Кочовска

„Празниците носат радост во домот и на трпезата! За овие празници ви предлагам брз и преубав рецепт за мезе – солена елка, празнична крем салата со сирење. Вкусот е фантастично добар, па мора да ја направиш за празниците!