Како да направите леб ако немате квасец? Катерина од нашиот тим ни сподели одличен рецепт за брз леб со сода од 4 состојки. Таа вели: „Лебот е превкусен сам од себе и e со крцкава кора кога е топол. Кога ќе се излади е малку влажен во текстурата споредено со обичен бел леб, па не мора да се чува во најлонска ќеса. Трае до неколку дена и не се расипува“.
Домашен леб со зачини
Вртена пита со готови кори
Ако сакате да направите пита, а не сакате да тегнете или сукате тесто, нашата пријателка Емилија има одличен рецепт. Вртена пита со готови кори, совршена за подготовка кога ви се најавиле гости или едноставно кога сакате да направите нешто брзо за ручек или вечера. Послужете ја со чаша јогурт и уживајте во вкусот.
Празнични колачиња со цимет
Новогодишната еуфорија сѐ уште е во тек! Празниците само што започнаа, па сите домаќинки размислуваат што вкусно да подготват и како да ја декорираат трпезата. А сигурно ќе се согласите дека ниту една трпеза неможе да помине без вкусни колачиња на кои најмногу им се радуваат децата. Оваа година израдувајте ги најмалите во семејството и направете празнични колачиња со цимет во форми и големини по ваша желба.
Вкусни тиквички од тесто
Вистинско уживање за есенските утра! Искористете ја максимално сезоната на тиквата и направете појадок кој ќе ја краси трпезата. Овие декоративни и вкусни тиквички од тесто сигурно ќе бидат омилени и на најмалите. Рецептот го најдовме на инстаграм блогот на нашата пријателка Марија, па со задоволство го споделуваме со вас.
Брзи переци од три состојки
Тепана погача
Вкусна и брза погача што секој може да ја направи! Нашите пријатели од Алфа Плам повторно ни откриваат стар и традиционален рецепт од нивниот крај. Специфично за оваа тепана погача е тоа што се прави на многу едноставен начин и тоа без квасец. Според нивната традиција погачата се служи со пифтија за православниот празник Богојавление – Водици.
Брзи печива со цимет и тиква
Рецепт за лахмаџун
Панцероти со мелено месо
Влашка пита со сирење
Грузиски специјалитет – хачапури
Чоколадна слатка погача – за вселување и други убави пригоди
„Вселувањето е пригода при која обичај е во домот да има погача, па ви приготвив нешто специјално во мојата кујна – чоколадна слатка погача која ќе ги освои домашните и гостите, сите кои ќе ја пробаат! И не само за тоа, за разни прослави, свечености и радосни моменти, ве охрабрувам да ја пробате, сигурна сум дека ќе си го запишете рецептот!“ – вели Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим, која ja направи прекрасната чоколадна погача.
Домашни крцкави переци
Самса – врањанска пита за гурмани
Овој пат гурмански патуваме во Врање и ве запознаваме со традиционален рецепт кој веруваме дека ќе ве освои! Станува збор за самса која е позната како врањска празна пита чија арома и сочност доаѓаат од преливот со кисело млеко и лук. Самсата е карактеристична за Врање и неговата околина. Се верува дека секој дом има свој рецепт за подготовка, но сепак главни состојки на питата се лукот и киселото млеко.