Во овие денови, кога сите се фокусирани на подготвување зимници, изненадете ги вашите најблиски со совршен есенски десерт. Направете брзи печива со цимет и тиква и почувствувајте го мирисот на есента во вашата кујна.

„Вселувањето е пригода при која обичај е во домот да има погача, па ви приготвив нешто специјално во мојата кујна – чоколадна слатка погача која ќе ги освои домашните и гостите, сите кои ќе ја пробаат! И не само за тоа, за разни прослави, свечености и радосни моменти, ве охрабрувам да ја пробате, сигурна сум дека ќе си го запишете рецептот!“ – вели Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим, која ja направи прекрасната чоколадна погача.
Овој пат гурмански патуваме во Врање и ве запознаваме со традиционален рецепт кој веруваме дека ќе ве освои! Станува збор за самса која е позната како врањска празна пита чија арома и сочност доаѓаат од преливот со кисело млеко и лук. Самсата е карактеристична за Врање и неговата околина. Се верува дека секој дом има свој рецепт за подготовка, но сепак главни состојки на питата се лукот и киселото млеко.
„Нема месење, нема употреба на миксер! Меки, ровки и превкусни! – Целта ми беше да се што похранливи, а со помалку брашно, затоа што посветата на рецептот е за син ми кој има нешто повеќе од година и е мојата непресушна инспирација. Димитар ги обожава вкусните залчиња на мама, па ви гарантирам дека ќе ви се допаднат и вам. Пробајте ги моите брзи пикник погачки кои се одлични за целото семејство, и секако испратете ми ваши фотографии и впечатоци како ви се допаднаа!“ – срдечно препорачува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим.
„Месењето со интегрално брашно за мене е нормално секојдневие. Но, колку што знам, не сите умеат да приготват убави јадења со него. Неодамна споделив на стори една комбинација која често ја подготвувам и пријатно сум изненадена од интересот за пица од интегрално брашно. Додека да го рафинирам рецептот за да биде најдобар, го имам правено повеќе од 30 пати. Секој пат беше убаво за јадење и уживавме со моето семејство, но сега тестото беше совршено. Па, еве како да стигнете до тоа“, – вели Катерина од нашиот тим.
Веруваме дека кој повеќе, кој помалку, сите сме слушнале за превкусниот специјалитет на Турците, познатото пиде! – Но, што корист од тоа, ако не умееме да си го подготвиме нели? – Малку да се насмееме пријатели, а и да се разведриме сите. Во време кога патувањето и дегустирањето на интернационалните вкусни јадења не е баш најлесно, ние имаме предлог. Да си направиме сами дома совршено турско пиде со мелено месо и да уживаме во кругот на семејството!