нискокалорични зеленчуци

7 најдобри нискокалорични зеленчуци за супер здравје, енергија и фит форма

Ви приготвивме листа на најдобрите 7 нискокалорични зеленчуци кои може да ги јадете без грижа дека ќе се здебелите. Не само што се диетални, туку и многу здрави.

14 намирници за долг живот (листа од Џејми Оливер) 1

14 намирници за долг живот (листа од Џејми Оливер)

Џејми Оливер е човек кој денес сите го знаеме и човек кој промени повеќе нешта во животот на луѓето. Патувајќи по светот, тој составил листа на 14 „магични“ намирници за долг живот кои треба да се наоѓаат што почесто во секоја кујна.

Премногу киселата храна е штетна за организмот

Не, не станува збор за лимон, портокал или јаболкова киселина. Оваа содржина е посветена на храната која во организмот создава кисела средина. Доколку се консумира премногу кисела храна, таа предизвикува болести и воспалителни процеси во организмот, па треба да се замени со базна, односно алкална храна. Туморските ткива се кисели, додека здравите ткива се алкални.

Алкална храна за супер здравје и енергија

Кога во макробиотичката исхрана кога говори за јин и јанг намирници, се посветува внимание на влијанието за создавање на кисела или базна средина во нашиот организам. За да може да се одржи оптимално здравје, рН вредноста во крвта треба да биде благо базна од 7.35 до 7.45. Тоа може да се постигне преку алкална храна која го чува здравјето.