Добри или лоши масти, научете да ги препознавате 1

Добри или лоши масти? Научете да ги препознавате!

За да бидете витки, здрави и енергични, не треба да се одрекувате од храната. Доволно е да знаете која храна ви користи, а која не ви влијае најдобро. Мастите, заедно со јаглените хидрати и протеините се основен составен дел во нашиот живот и секојдневна исхрана, но дали знаеме да препознаеме кои се добри или лоши масти за организмот?

полинезаситени масти 1

Што се полинезаситени масти, за што се корисни и кои намирници се богати со нив?

Секогаш кога имате можност, трудете се заситените и транс мастите да ги замените со полинезаситени масти. Кога се јадат во умерени количини, полинезаситените масти можат да имаат корисен ефект врз здравјето на срцето, а и врз целосното функционирање на организмот.