Зелка – драгоцена намирница за побрз метаболизам

Зелката ја подобрува дигестијата, превентивно влијае од настинки и кашлица, а содржи и хлорофил кој се смета за растителен хемоглобин, па може да се каже дека секоја изедена порција зелка ќе ви помогне да го заштите организмот од повеќе болести како запек, дебелина итн.