јачмен против холестерол

Со јачмен против лошиот холестерол

Кога станува збор за житариците, јачменот е на прво место во групата на здравата исхрана. Оваа вековно стара житарица изобилува со растителни влакна, важни витамини и минерали. А како сите растенија не содржи холестерол. Консумацијата на намирници кои содржат јачмен значително го намалува лошиот холестерол, утврдило едно ново истражување.

никулци

Направете јачменови никулци и подобрете го здравјето

Јачменот е житарка со богат вкус и изглед сличен на пченицата, а се разликува од неа по посветлата боја. Јачменовите ‘ркулци се богати со малтоза, шеќер кој се користи за производство на слад.