Холин – есенцијален нутриент за нормална функција на мозокот и телото

Холинот е хранлива состојка која е откриена неодамна. И, иако организмот ја произведува во мала количина, за да се задоволат потребите за холин, истиот да се внесува преку храната. Според некои истражувања, кај дел од луѓето не се задоволуваат препорачаните количини за овој нутриент. Затоа го направивме ова мало истражување и во соработка со Доктор Нела Деспотовска и Тримекс ве запознаваме подетално со холинот.

кари зачин 1

5 зачини кои се храна и лек

Храната повкусна, а телото поздраво! Не секогаш мора да се грижиме за здравјето на конвенционален начин. Да се потрудиме повеќе околу превенирање на заболувањата, отколку на лекување на болестите. Истражувавме и издвоивме 5 зачини кои се храна и лек, па е добро постојано да ги имате во својата кујна!

здравствени придобивки од киноата 1

3 здравствени придобивки од киноата

Киноата е намирница која многу се актуелизира во последните години, а тоа се должи на нејзините корисни својства и можноста за вкусна припрема. Се среќава во бела, црна и црвена боја, а тоа се должи на беталамин пигментите, кои се носители и на антиоксидативните и антивоспалителните својства.

сончогледово масло со омега-3

Сончогледово масло со омега 3! Нов производ и подобар избор достапен кај нас

Секојдневно го консумираме, но сигурни сме дека поголемиот број нас малку знаат за хранливата вредност и придобивките од сончогледовото масло. Имавме и причина да размислиме и да побараме повеќе информации. Новото Брилијант масло со омега-3 нѐ мотивира да го реализираме ова истражување и да ве запознаеме повеќе за сончогледовото масло, но и овој нов производ на Витаминка.  

DHA omega-3

Што е DHA? Кои се придобивките за нервниот систем?

DHA (докозахексаеноичната киселина) е полинезаситена омега-3 масна киселина која се наоѓа во организмот и е значајна за нормално функционирање на мозокот, вклучувајќи раст и развој на бебешкиот мозок. Таа е главна структурна маст, која сочинува 97% од омега-3 кои се наоѓаат во мозокот и 93% од омега-3 кои се наоѓаат во ретината на очите. Исто така, е клучна состојка на срцето.

probiotici so vitamini i minerali 1

4 намирници богати со пробиотици, витамини и минерали

Пробиотиците се корисни за човечкиот организам поради многу причини. Тие ја подобруваат дигестијата на храната, ја прават кожата чиста и блескава, даваат енергија и го зајакнуваат имунолошкиот систем. И што е најважно, има многу природни намирници кои се богати со пробиотици, покрај нив изобилуваат и со витамини и минерали.

Топ 5 антиоксиданси и нивната важност за здравјето

Насекаде се зборува за важноста на антиоксидансите. И тоа е со право! Сигурно досега сте прочитале или слушнале дека се многу важни за здравјето. Во таа насока ќе ве запознаеме со најважните 5 антиоксиданси и нивната улога во зачувување на здравјето. Па, ајде да започнеме!

namirnici koi vlijaaat na krvniot pritisok 1

6 намирници кои влијаат на крвниот притисок

Кога ќе се спомне крвен притисок, обично сите помислуваме на покачен крвен притисок. Може да се каже дека тоа е прилично нормално, со оглед на тоа што поголем е процентот на лица кои патат од хипертензија, споредено со хипотензија. Но, и едната и другата состојба, важно е да се пратат и штом се појават, треба да се преземат мерки за да се вратат во нормала. За таа цел, прочитајте кои намирници влијаат на крвниот притисок.

Дигестивни бисквити – што се и кои се придобивките?

Полека, но сигурно дигестивните бисквити се почесто може да се најдат на рафтовите низ маркетите. А, дали досега сте пробале дигестивни бисквити? Дали знаете по што се разликуваат во споредба со класичните бисквити? Време е да дадеме одговор на вашите прашања и да ве запознаеме подетално со придобивките од консумацијата на дигестивни бисквити.  

гастрит

3 најчитани содржини посветени на здравјето во 2018-та година

Вашиот интерес за здравјето е наша причина за да истражуваме и пишуваме со надеж дека ќе помогнеме да имате подобар и поквалитетен живот. Во овој текст, ги издвоивме трите најчитани содржини посветени на здравјето, кои биле во топ интерес на најголем број луѓе и најчесто. Еве за кои станува збор!

меласа како здрава замена за бел шеќер

Меласа како здрава замена за шеќер

Меласата е густ и темен производ кој се добива при производство на шеќер со цедење на шеќерната трска или репа. Содржи многу минерали и витамини и претставува одлична замена за обичниот шеќер. Во последно време, во светски рамки станува се поактуелна благодарение на нејзиниот хранлив состав. Затоа, направивме мало истражување и ве запознаваме повеќе за меласата, што содржи и како се користи.

prednosti na kiselata zelka 1

Предности на киселата зелка

Киселата зелка е една од намирниците без која не може да се замисли зимата во Македонија. Се верува дека ладните денови врват полесно која ја има на трпезата. И, иако е ризница на корисни материи, киселата зелка има и неколку мали маани. Истражувавме на оваа тема и еве што дознавме за предностите.

шафран зачин лековити својства

7 лековити својства на моќниот шафран

За моќниот шафран сигурно веќе сте слушнале, тој ги има едни од најубавите цветови, но е и еден од најскапите зачини кои може да се најдат на пазарот. Токму и тоа е причината зошто се користи во многу мали количини.

astaksantin 1

4 намирници за силен имунитет

Храната може да биде и отров и лек. Од неа во голема мера зависи целокупното наше здравје. Со нејзина помош може во значителна мера да го подобриме нашиот имунитет и да се одбраниме од разни патогени бактерии, вируси, габи и токсични агенси. Во продолжение дознајте со кои намирници може да да си обезбедите силен имунитет и оваа зима да уживате без здодевните грипови и настинки.

Што е инулин и зошто е добар за здравјето?

Ако сте имале можност да купите некој млечен производ, пример јогурт и сте прочитале на етикетата „со инулин“, дали некогаш сте се запрашале за што всушност станува збор? Што е инулин? Време е да ве запознаеме подобро со придобивките од консумацијата на инулин. Спречува појава на запек, го олеснува варењето на храната, ја подобрува апсопцијата на калциум, го поттикнува растот и развојот на корисните бактерии во цревата…