Претходно пишувавме за антиканцерогените својства на карфиолот, но неговата моќ не запира тука. Неговиот широк спектар на витамини и антивоспалителни својства помагаат за превенција на многу други нарушувања на здравјето. Здравиот карфиол помага против борба против дијабетес, срцеви заболувања, при проблеми со очите, хормонален дисбаланс, Паркинсонова болест, Алцхајмер, итн.
4 намирници кои ја стопираат артериосклерозата
Класчината медицина вели дека артериосклерозата прогресивно се развива и дека не може да се спречи. Но, Д-р Дин Орниш во 1990 година, прв докажал дека исхраната, вежбањето и намалувањето на стресот се важни фактори во лекувањето на оваа болест. Тоа во 2010 година е признато во САД и е прифатено како официјална терапија. Затоа, потрудете се да ги консумирате овие 4 намирници кои ја стопираат артериосклерозата.
2 причини да консумирате карфиол за превенција од карцином
Карфиолот често се смета за едeн од најздравите зеленчуци во светот, а има и добра причина зошто е тоа така. Тој изобилува со фитохемикалии и високо ниво на антиинфламаторни соединенија кои се способни да спречат рак, срцеви заболувања, заболувања на мозокот, па дури и покачување на телесната тежина. Па, практикувајте често да консумирате карфиол за превенција од карцином! Неговата моќ е чудесна, а сега го има во изобилство на нашите пазари и од него може да припремите разни варива, супи и салати.
3 предности на пиперките кои ги прават корисна храна за честа консумација
За пиперките се врзани разни народни верувања. Во целиот свет важат за силен афродизијак, а посебно лутите пиперчиња. Факт е дека влијаат позитивно на крвотокот, па веројатно така и имаат способност да ја зголемуваат страста и расположението. Има повеќе предности на пиперките кои ќе ве уверат дека имаат право да бидат често на нашето мени, па препорачуваме да продолжите со читање.
Сокот од калинка е моќен природен антиоксиданс
Дали сте пробале ли сок од калинка? Освежува, дава енергија и тоа не е сѐ! Уште одамна калинката се смета за симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Сокот од калинка има силна антиоксидативна моќ, посилна дури и од таа на црвеното вино и на зелениот чај. Според истражувањата, сокот од калинка има трипати посилно антиоксидантно дејство од истото количество зелен чај или црно вино, боровинка или брусница. Заштитното дејство им се препишува на фитохемикалиите – полифеноли, танин и антоцијан.
3 намирници кои е добро да се јадат во есен
Црвена леќа – протеинска „бомба“ која лечи анемија и топи маснотии
Цимет за добро варење на храната
Сок од грејпфрут – природен лек за снижување на шеќерот во крвта и слабеење
7 причини да јадете суво грозје
5 чаеви кои се добри при температурни промени
Секој од нив заслужува да се најде во вашата кујна, да биде дел од вашето мени и составен дел од здравите секојдневни навики! Сите многу добро знаеме дека чаевите се користи за здравјето во секоја сезона, а обично повеќе ги преферираме во зимскиот период. Токму затоа, во оваа прилика издвојуваме неколку чаеви кои се добри при температурни промени и може да му помогнат на организмот во справувањето со промените на времето.