Зошто е важен витаминот Б12 1

Д-р Нела Деспотовска советува: Зошто е важен витаминот Б12?

Витаминот Б12 е еден од најчестите кој e забележан како дефицитарен кај многу лица. Обично, неговиот недостаток се јавува како резултат на специфични режими на исхрана кои исклучуваат месо, јајца, млеко или пак одредени физиолошки состојби како бременост и лактација. Исто така, одредени заболувања и здравствени состојби може да доведат до недостаток на овој витамин. А зошто е толку важен витаминот Б12, кои се симптомите на недостаток, кои се најдобрите извори од храната? – На оваа тема поразговаравме со Д-р Нела Деспотовска од Тримекс. 

најдобри зачини за свинско месо

5 најдобри зачини за подготовка на свинско месо 

Сигурно и вие често пати сте се запрашале кои се најдобрите зачини за подготовка на свинско месо. Одговорот на ова прашање е различен и тоа зависи од повеќе фактори како што се парчето месо, начинот на подготовка, содржината на масти во месото… Тоа беше наша мотивација да го приготвиме овој водич за избор на зачини, кој веруваме дека ќе ви биде од голема корист. Лук, рузмарин, ким… еве кои зачини ги препорачуваат врвните готвачи!

Што е корона вирус (КОВИД-19), храна и суплементи за заштитата од грип и корона вируси

Имате 10 минути слободно време? Продолжете со читање! Знаењето за корона вирусот е од исклучителна важност и може да ви го спаси животот вам и на вашите најблиски. Почитувајте ги препораките од Министерството за здравство и дознајте што велат најновите истражувања за исхраната и суплементите за заштита од корона вируси – КОВИД-19 и грип. 

6 кинески совети за хигиена и дезинфекција на домот кои помагаат против корона вирус

6 кинески совети за хигиена и дезинфекција на домот кои помагаат против корона вирус

КОВИД-19 е заболување предизвикано од SARS-CoV-2 , вирус од фамилијата корона вирус, првично откриен во Кина во декември 2019 година. Како епицентар на заразата се смета градот Вухан. Вирусот е причинител на акутно вирусно респираторно заболување. Преносот од човек* на човек е можен, преку допир и преку капков пат (кивање, кашлање и слично). Првичните искуства покажуваат дека постарите лица и хронично болните се изложени на поголем ризик од компликации и тешки форми на заболувањето. Периодот на инкубација на вирусот е најмногу 14 дена, во кој заразените лица не покажуваат симптоми, но можат да го пренесат вирусот на други лица.

6 факти за здрав дигестивен систем 2

6 факти кои е добро да ги знаете за здрав дигестивен систем

Сите знаеме дека дигестивниот систем служи за варење на храната. А бидејќи храната ни е потреба за живот, треба да обрнеме внимание на неговата состојба и знаците кои тој ги дава кога има одредени промени.  За да го зачувате, добро е да ги знаете овие 6 факти кои помагаат секој од нас да има здрав дигестивен систем.

5 креативни начини за употреба на Hawaiian Spirulina во прав

5 креативни начини за употреба на Hawaiian Spirulina во прав

Таа е нашата омилена супер храна, а со своите состојки е најхранлива намирница на светот! Претходно пишувавме како може Hawaiian Spirulina во прав да се користи во исхраната на децата, а сега споделуваме уште 5 креативни начини за подготовка на јадења со спирулина. Гранлона, пуканки, хумус… прочитајте ги интересните начини за употреба на Hawaiian Spirulina во прав!

Коимбра протокол - помош за пациенти со автоимуни заболувања 1

Д-р Нела советува: 4 решенија против честа мигрена и главоболка

Константниот стрес и нервоза имаат сериозно негативно влијание врз целокупното здравје, не само врз појавата на главоболка. Темпераментните лица кои имаат низок праг на толеранција на стрес, се најсклони кон мигрена и главоболка. Има повеќе фактори кои влијаат за појава на овие состојби. Секој од нив на различен начин го менува организмот и согласно тоа, на различен начин се решава. Прочитајте до крај и погледнете кои решенија ги најдовме како едноставни и корисни кои помагаат кај најголем дел од популацијата против мигрена и главоболка.

витамин Б-3

Намалете го „лошиот“ холестерол со витамин Б-3 (ниацин)

Покачениот холестерол во крвта е еден од најчестите здравствени проблеми на денешницата кој е ризик фактор за појава на кардиоваскуларни заболувања. Ако имате покачен холестерол, посветете внимание и потрудете се да го доведете во нормални граници. Причините за појава на покачен холестерол може да бидат многубројни, но правилната исхрана, редовната физичка активност, како и суплементите со витамин Б-3 може да ви помогнат за намалување и одржување на нивото на „лошиот“ LDL холестерол.

4 решенија против честа мигрена и главоболка 1

Коимбра протокол – помош за пациенти со автоимуни заболувања

Често пати третирањето на извесни здравствени состојби може да биде поедноставно од што очекуваме, а најсложеното е да се знае најлесниот пат. Во таа насока и имајќи предвид колку честа и голема е процентуалната застапеност на автоимуните заболувања кај популацијата направивме ново истражување. Истражувањето се однесува на т.н. Коимбра протокол, кој во светски рамки е популарен и докажан.

5 намирници кои треба да ги избегнувате при анемија

5 намирници кои треба да ги избегнувате при анемија

Сигурно имате слушнато или прочитано која храна се препорачува да се консумира при анемија, а многу малку се знае кои намирници треба да се избегнуваат при намален хемоглобин и железо во крвта. Тоа беше наша мотивација за ново истражување и збогатување на знаењето на сите!  – Познато е дека витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железо, но некои намирници кои се богати со калциум или кофеин може негативно да влијаат на неговата искористеност. Во продолжение дознајте кои намирници треба да ги избегнувате при анемија.

kako se priprema heljda 1

Како се припрема хељда?

Хељдата претставува храна која не е баш типична за нашите простори. За земја на нејзино потекло се смета Индија, а посебно е популарна во Русија. Со најновите трендови и кај нас станува сѐ попопуларно да се јаде хељда, па малку истражувавме како може да се приготвува за што поприемлив и подобар вкус.

3 совети како да станете експерт за избор на најдобро свежо месо 1

3 совети како да станете експерт за избор на најдобро свежо месо

Никој не сака да купи месо кое не е свежо, а особено не во некои свечени мигови кога сакаме нашата трпеза да заблеска во полн сјај. Ако често пати ви се случува да се двоумите и не сте сигурни како да препознаете дали месото е свежо или не, погледнете ги нашите совети и станете вистински експерт кој секогаш знае да избере најдобро свежо месо.

5 начини да го покачите нивото на витаминот Д 1

Д-р Нела советува: 5 начини да го покачите нивото на витаминот Д

Од сите витамини, витаминот Д важи за еден од најесенцијалните за човечкото тело. Иако е  еден од најлесно достапните витамини и може да се апсорбира и од сонцето, фактот дека 1 билион луѓе на денешно време страдаат од неговиот недостаток е шокантен. Имајќи предвид дека во ладните и зимските денови, кога во значително помала мера сме изложени на сонце се најкритични, посветивме време на темата и поразговаравме со Д-р Нела Деспотовска. Кои се нејзините совети и препораки, прочитајте во текстот. 

5 најчести грешки кои ги правиме при пржење на месо 1

5 најчести грешки кои ги правиме при пржење на месо

За вкусно свинско месо или кременадли не ни е потребна рерна секогаш, но под услов да се придржуваме до советите на врвните готвачи. За таа цел ќе споделиме неколку корисни совети. Така, доколку се избегнат грешките кои најчесто ги правиме при пржење на месо, тоа може да биде вкусно и сочно, исто како кога е печено во рерна.