Домашен сок од јапонски јаболка

Домашен сок од јапонски јаболка

Јапонски јаболка – храна на боговите! Ова егзотично овошје кое оригинално потекува од Кина, е богато со многу хранливи материи, витамини, минерали и антиоксиданси. Во текот на секоја сезона од созревањето, овошките може да го менуваат обликот. Исто така, варираат со големина од 50 до 500 грама. Бојата на овошјето може да биде од светло жолта до темно портокалова. Се јаде цела овошка, освен семките и стебленцето. Се препорачува да се јаде свежо, но може да се направи и домашен сок од јапонски јаболка, компот или слатко. А во азиската кујна, многу често се консумира и во сушена форма како додаток на колачи и ориз.

Гурманска брза салата

,,Оваа не е обична салата, туку е баш гурманска! Одлично е што може да се јаде засебно или да се мези со ракија или вино или друг алкохолен пијалак по избор. Па, ако сакаш да доживееш ново вкусно искуство, ти препорачувам да ја пробаш. Ќе се увериш дека нешто вака невообичаено како мојата гурманска брза салата може да ти се допадне и да стане дел од твоето креативно мени!”  – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим.

прелив за салати

Здрав прелив за салати, приготвени зеленчуци и варени компири

Салатите, печените зеленчуци и варените компири се одлично решение доколку сакате да се храните здраво и диетално. Може да ги конзумирате во секое годишно време, како додаток во менито или пак како главен оброк. Тие се здрави и полни со нутриенти, а се многу повкусни кога се сервирани со прелив за салати, затоа што преливот го збогатува нивниот вкус.

смути во чинија

Од кујната на Марија Кочовска: Есенско смути со јаболко и цимет

„Јаболко, цимет и банана – популарна есенска комбинација која го зајакнува имунитетот и ќе ви даде енергија за цел ден! Предизвикот за подготовка на оброк кој го зајакнува имунитетот ми го дадоа списанието Убавина и здравје, па овој супер здрав рецепт може да го најдете и во ноемврискиот број. Есенското смути со јаболко и цимет е хранливо, богато со растителни влакна, витамини и минерали и се препорчува за вегани, лица кои практикуваат исхрана без шеќер и без глутен, како и за време на пости.“  – вели Марија Кочовска, фудблогер и уредник на нашиот сајт.

Печени пилешки копанчиња во кремаст сос

Печени пилешки копанчиња во кремаст сос

Сочни печени пилешки копанчиња во кремаст сос, дали сте пробале ваков специјалитет? Ако вашиот одговор е Не, тогаш ви препорачуваме да го направите и дегустирате што поскоро. Нема да ви одземе многу време, а потребен ви е само еден сад за подготовка. Звучи совршено, зарем не?!

Домашна пастрмајлија со свинско месо и кашкавал

Домашна пастрмајлија со свинско месо, јајце и кашкавал

Традиционално и вкусно! Во нашата земја најпознати се штипската и велешката пастрмајлија, но овој македонски специјалитет се приготвува насекаде, во најразлични варијанти и комбинации. Може да се направи со јагнешко или пилешко месо, а ние денес ви предлагаме да пробате пастрмајлија со свинско месо, јајце и кашкавал.

Брза и лесна салата со компири и спанаќ

Додека пазарите изобилуваат со свеж спанаќ, искористете го моментот и направете ја оваа брза и лесна салата. Најчесто салатите се сметаат за диетална храна, затоа што содржат малку калории, а големи количини на вода и растителни влакна. Оваа салата со компири и спанаќ зачинета со ладно цедено масло од семки од тиква е одличен избор за сите кои сакаат да се хранат здраво и внимаваат на својата линија. Можете да ја послужите како гарнир со главното јадење или како засебен оборк.

Тава ориз без рерна - традиционален вкус на лесен начин

Тава ориз без рерна – традиционален вкус на лесен начин

„Едноставно и гарантирано вкусно! Идејата ми дојде во момент кога имав потреба да се ,,снајдам”, кога спремајќи куќна слава, за време на сите подготовки немав струја. Кој би рекол во овој век нели!? – Но ете, така бидна и сите гости бендисаа, па ви споделувам како да направите тава ориз без рерна! – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим.

Топчиња од мелено месо со доматен сос

Топчиња од мелено месо со доматен сос

Вкусно, брзо и лесно за подготовка, рецепт што го посакува секој! Нашиот предлог за топчиња од мелено месо со доматен сос е баш таков. Супер се за семеен ручек или како мезе ако ви се најавиле гости. Нивниот богат вкус ќе ги исполни очекувањата на сите гурмани.

Зелено смути за 5 минути – хранливо и детокс

Ова е моето омилено смути на сите времиња! Толку добро и лесно, енергично и освежително, совршено за хранење, но и детокс на организмот! Слатко, а без шеќер, хранливо и здраво калорично, без глутен, совршен спој од состојки! Често ви го спомнувам син ми и сега ќе ви кажам пак, уште од најмал ми е идеално гурманско друштво и секое „Мама сакам зелено смути!“, неизмерно ме радува! Имаме многу утрински фотографии како пиеме заедно, па ве охрабрувам да го пробате и понудите најдоброто зелено смути за 5 минути на вашите сакани, на децата, на родителите, на пријателите и да направите свои спомени.

Здрава и лесна крем чорба од тиква

Здрава и лесна крем чорба од тиква

Есента е сезона на тиквите! Во чест на „кралицата на есента“, денес ви споделуваме рецепт за лесна крем чорба од тиква, која што се прави многу брзо и лесно. Ќе ве стопли, ќе ви го зајакне имунитетот и ќе ви го подобри расположението.

Тробоен куглоф колач

Тробоен куглоф колач

„Да не ги заборавиме старите и највкусните рецепти. Овој тробоен куглоф колач не само што е вкусен и лесен за подготовка, има и убав декоративен изглед. Одличен предлог за десерт во кој ќе ужива целото семејство! “ – вели нашата пријателка Ана (baked_with_love_by_ana).

здрави мафини со јаболко и цимет

Брзи и здрави мафини со јаболка и цимет – без глутен, шеќер и млеко

„Дали сте спремни за нов есенски десерт? – Ги обожавам есенските вкусови, па од таму се роди и идејата за овие брзи и здрави мафини со јаболка и цимет. Одлични се за појадок или ужина, но и како десерт во комбинација со вашето омилено кафе. Имаат мека текстура и не се премногу благи, а јаболката им даваат убава сочност. Најважно од сѐ, се прават со едноставни состојки и тоа за помалку од 10-тина минути! Нема матење со миксер, користење на многу садови, а домот ќе замириса на ванила, печени јаболка и цимет.   

Пилешко филе со ориз и зеленчук во светски популарниот Буда стил

Пилешко филе со ориз и зеленчук во светски популарниот Буда стил

Уште на прв поглед и прв залак ќе се заљубите! Шаренило од бои и интересна комбинација на состојки кои ветуваат гурманско доживување. За сите љубители на егзотични вкусови имаме одличен рецепт! Првата можна прилика пробајте го вака стокменото јадење – пилешко филе со ориз и зеленчук во светски популарниот Буда стил ќе го обожаваат и децата и возрасните!