Готвиме со Катерина Ш. Спасеновска: 3 лесни рецепти со зелје

Некаде се нарекува зелје, а некаде штавеј. Како и да е, ливадите изобилуваат со оваа вкусна зелена храна. Излезете и наберете си. А ако не сакате сами да берете, побарајте ги во најблискиот пазар. Пазарџиите кои се љубители на природата, ги берат и ги сервираат овие уживања до нас. Искористете ја сезоната и направете разни вкусни јадења. Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим е голем љубител на храна од природата, па побаравме во нашата архива и ви оздвојуваме неколку рецепти со зелје од нејзината кујна. Пробајте ги и пишете ни во групата на Сѐ за храна како ви се допаднаа.

Лесен рецепт за рижото со пилешко месо и грашок

Лесен рецепт за рижото со пилешко месо и грашок

Кремасто, ароматично и превкусно! Тоа е она што го прави италијанското рижото омилено јадење на многумина. Скоро секој италијански град има свој традиционален рецепт за подготовка на овој специјалитет. Може да се направи со зеленчук, печурки и разни зачини, а ние ви предлагаме да пробате рижото со пилешко месо и грашок. Нема да ви одземе многу време, а сигурни сме дека ќе им се допадне на сите!

3 брзи и лесни десерти Марија К 1

Готвиме со Марија Кочовска: 3 брзи и лесни десерти

Ви се пријаде нешто благо, а не сакате да губите многу време за готвење? – Чоколадна торта, чоколадна салама, или пак грклани со ванила фил, се 3 брзи и лесни десерти топло препорачани од нашата уредничка Марија Кочовска. Кој и да го изберете, нема да згрешите.

Брзи овесни палачинки со спанаќ

Кој е за супер вкусен и здрав оброк? – Ако и вие обожавате палачинки, ова е вистинскиот рецепт за вас! Овесните палачинки со спанаќ се едни од најомилените во нашиот тим. Често ги приготвуваме во кујната на sezahrana.mk, а во оваа прилика го споделуваме рецептот со вас.

Брзи кифлички со јогурт и павлака

Време е за супер брзи кифлички со јогурт и павлака! Спремни ли сте за нов рецепт? Меки и крцкави, а кога ќе каснете имаат полн вкус. Што е најважно не треба да сте многу вешти во кујната со тесто, па може да ги направи секој. – вели Катерина Шамбевска Спасеновска уредник и фудблогер од нашиот тим.

Свински ражничи со печурки и зеленчук

Свински ражничи со печурки и зеленчук

Искористете го убавото време и организирајте дружба со пријателите во природа! А, ако не знаете какво мезе да подготвите за да уживате со ладното пиво, ние сме тука да ви помогнеме. Имаме одличен рецепт за свински ражничи со печурки и зеленчук кои се идеални за совршен пикник со одбрано друштво! 

3 велигденски салати со варени јајца

3 велигденски салати со варени јајца

Ако имате повеќе варени јајца, а не знаете како да ги искористите, еве супер идеи. Ви предлагаме неколку вкусни и лесни рецепти за велигденски салати со варени јајца. Пробајте ги и пишете ни во групата на Сѐ за храна која е вашиот фаворит. 

Готвиме со Марија Кочовска: Еврејска торта со ореви и лешници

„Ванила, потпечени лешници, ореви и бело чоколадо… ова е магичната комбинација која ја прави еврејската торта толку популарна и омилена. Решив да ја испробам за роденден и што можам да кажам – превкусна е и вреди да ја направите за велигденските празници или друг свечен повод. Бев во потрага по најдобриот рецепт, па направив моја верзија – еврејска торта со ореви и лешници која верувам дека ќе ви се допадне и ќе ве освои при прв залак!

Посен велигденски рецепт – „Потковици“ во зелен сос

Готвиме и се забавуваме заедно! Ги правиме најдобрите рецепти, разговараме во живо и ги наградуваме најсреќните. Имаме 15 минути за презентација на убави јадења и размена на кулинарски искуства. Во втората емисија на кулинарското Ig Live шоу – 15 минути,  @kocovska.marija и @katerina.shambevska ни приготви ја превкусен крцкав ослич и го сервираа со пире од грашок.

Роловано свинско месо

Ти треба идеја за неделниот ручек со семејството? – Имаме одличен предлог! Вкусно роловано свинско месо е избор кој ќе ја збогати трпезата и ќе ги воодушеви сите гурмани од најмали до најстари. 

Готвиме со Катерина Ш. Спасеновска: Традиционален козињак на 3 начини – месен со миксер

Велигденска радост! Вчерашниот ден го посветив на козињаците, па се препуштив на креативноста и направив 3 различни форми и вкусови. Традиционален козињак, но печен во калап за куглоф, за во средина да може да се стават јајца. Милиброд со мојот препознатлив крем фил од афионово семе, а годинава го подобрив. Него го знаете веќе неколку години наназад и кој 100% ви препорачувам да го пробате, а третиот е чоколаден козињак. На син ми му се брзаше да проба, па ги раскршив уште топли од рерна и ви сликав најбрзо што можев. – срдечно споделува  Катерина Шамбевска Спасеновска, фуд блогер и уредник на sezahrana.mk.

2 рецепти за главно јадење за Велигденската трпеза

2 рецепти за главно јадење за Велигденската трпеза

Велигден ги соединува луѓето најчесто околу богата трпеза со разни вкусни специјалитети. А ако сеуште го немате смислено вашето мени за велигденските празници, тогаш вие сте на вистинското место. Ви издвојуваме 2 рецепти за главно јадење кои одлично ќе ја надополнат Велигденската трпеза. Нека овие празници бидат повод да ги пробате и да ги изненадите вашите најблиски со вкусно јадење.

Совршено вкусни! Печени свински ребра со пиво!

Пролетта е тука и мами за вкусни дружби! Па, сакате ли совршено вкусен рецепт? – На вистинското место сте! Направете си печени свински ребра со пиво, цело друштво ќе ги обожава. Сигурни сме, откако ќе ги пробате често ќе бидат на вашата трпеза.

Велигденска венец погача 1

Велигденска венец погача со желе бонбони

„Неверојатно е вкусна, а полесна погача немате направено! Сигурна сум дека ве интересира како постигнав да е превкусна, брза и лесна за подготовка, па топло препорачувам да го пробате мојот рецепт за Велигденска венец погача. Мека како памук и декорирана со желе бонбони, идеална за празничната трпеза!“  – срдечно споделува Катерина од нашиот тим и ви препорачува да ја пробате што поскоро нејзината лесна Велигденска погача.

брз леб со сода 1

Брз леб со сода од 4 состојки

Како да направите леб ако немате квасец? Катерина од нашиот тим ни сподели одличен рецепт за брз леб со сода од 4 состојки. Таа вели: „Лебот е превкусен сам од себе и e со крцкава кора кога е топол. Кога ќе се излади е малку влажен во текстурата споредено со обичен бел леб, па не мора да се чува во најлонска ќеса. Трае до неколку дена и не се расипува“.