шведски ќофтиња

Рецепт за популарните шведски ќофтиња во бел сос

Драги пријатели, денес кулинарски ве водиме во Шведска. Ви го откриваме рецептот за традиционалните шведски ќофтиња во бел сос кои се популарни во целата скандинавска кујна, а и во светот. Ги има и во рестораните и салоните на Икеа, а сега лесно ќе можите да си ги направите и дома. Имаат едноставна подготовка и неверојатно добар вкус, па не пропуштајте да ги пробате!

Полски сендвичи со колбаси

Тоа што е добро мора да се сподели, нели? Неодамна си направивме мала тимска дружба со дегустација на домашните колбаси од Агриа. Ги послуживме за мезе, а дел ги искористивме за полски сендвичи со колбаси. Превкусни се и можеби едни од најдобрите на пазарот кај нас, па со задоволство ги препорачуваме! Истите може да ги набавите од месарниците на Агриа во Битола, Велес и Штип.

Свински шницли во сос од бело вино

Повторно ви откриваме специјалитет од интернационалната кујна. Овојпат, кулинарски патуваме во Војводина. Војводина е позната по фантастичните специјалитети, јадења со пикантен вкус, кои никого нѐ оставаат рамнодушен. А, овие вкусни и сочни свински шницли во сос од бело вино сигурно ќе бидат ваше омилено јадење.

Најдобриот рецепт за болоњезе сос

Да, го имаме најдобриот домашен рецепт за болоњезе сос! Направен со македонско мелено месо од Агриа, локални зеленчуци и многу љубов. А најдоброто кај овој сос е тоа што може да го замрзнете и да го користите по потреба. Совршен е за тестенини, лазања, полнети тиквички, модри патлиџани…  Изборот е ваш, а состојките и подготовката погледнете ги во текстот.

пилешки копанчиња

Пилешки копанчиња со крцкава ароматична кора

Овој едноставен рецепт за печени пилешки копанчиња е идеален за денови кога ви треба брз и вкусен ручек. Сè што треба да направите е да ги премачкате со ароматичен прелив, да додадете зачини и да ги ставите во рерна.

похувано пилешко во пиво

Пилешко похувано во пиво

Ако сте љубител на пилешко месо, имаме одличен рецепт за вас, пилешко похувано во пиво! Одлично е за мезење со друштво. Има лесна подготовка, па не мора да поминувате многу време во кујната. Направете го и поканете ги пријателите да го следите фудбалскиот натпревар и да навивате за вашата омилена репрезентација!

мусака со спанаќ и сирење

Мусака со спанаќ и сирење

„Потребни ви се неколку состојки кои скоро секогаш ги имаме дома. Едноставно и со лесна подготовка, ќе имате ново јадење на трпезата, кое и тоа како ќе ви ја разбие секојдневната рутина! Ви предлагам да го пробате мојот најнов рецепт – мусака со спанаќ и сирење! Свежа и со удобен вкус, и за сетилата и за стомакот, ќе ве освои при првиот залак!“ – вели Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим, која ja направи оваа прекрасна мусака.

lovecki snicli

Ловечки шницли во сос

Овие топли денови искористете ги за прошетки, а помалку време поминувајте во кујната! На sezahrana.mk ќе најдете голем број брзи рецепти, како што е и овој рецепт за сочните ловечки шницли во сос. Совршено ќе се вклопат во вашата летна агенда, а веруваме дека и за брзо време ќе ги снема од масата.

snicli vo sos od pecurki i pavlaka

Строганоф со печурки и павлака

Ручек како од ресторан! Пробајте го рецептот за познатиот руски специјалитет – Строганоф во сос од печурки и павлака кој сигурно ќе ве воодушеви. Традиционално се приготвува со телешко месо, а може да го направите со свинско или пилешко месо, по избор. 

котлета на киевски начин

Котлети на киевски начин

Дегустирајте уште еден специјалитет од интернационалната кујна! Пригответе сочни котлети на киевски начин. Рецептот го подготви Анжелика, наша пријателка и членка во групата на Сѐ за храна. Изгледа преубаво и се чини дека е многу вкусно, па затоа решивме да го споделиме со вас.

печени роловани шницли

Печени свински увијачи

Ролованите свински увијачи се секогаш добредојдени на трпезата. Нивната подготовка е лесна и понекогаш може да си дозволиме ваков вид гурманско задоволство. Можете да ги подготвите со пилешко, говедско или свинско месо. Ние се одлучивме за печени роловани увијачи од свинско месо, кои можете да ги послужите со пире од компири, помфрит или зеленчук.

Јапонски сендвич со јајца од 5 состојки 1

Јапонски сендвич со јајца од 5 состојки – идеален за Велигден

„Среќни и весели нека ни се Велигденските празници, нека носат само убавини во секој дом! А, како што е обичајот, сите ние, секој по свој мерак, боиме прекрасни шарени јајца и ги даруваме со добра мисла и во знак на почит кон еден од најголемите христијански празници. Обожавам да ја истражувам  интернационалната кујна, па испробав и ви препорачувам нешто проверено вкусно. Ви предлагам да го изненадите семејството со интересно нареден јапонски сендвич со јајца!“ – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим. 

Печено јагнешко меко и сочно како под сач

Во многу краеви во Македонија традиционално за Велигден на трпезата е присутно печено јагнешко. Затоа за вас, малку поистражувавме на социјалните мрежи и на Инстаграм профилот на @sika_spices, најдовме фантастичен рецепт за вкусно и ароматично печено јагнешко меко и сочно како да е печено под сач.