Унгарски гулаш со кнедли

Овој пат кулинарски патуваме и ја истражуваме унгарската кујна! – Едно од најпопуларните јадења е вкусниот унгарски гулаш. Пронајдовме супер рецепт на Инстаграм профилот на Сика, па го споделуваме и ви го препорачуваме да го испробате во првата погодна прилика.

пилешки крилца со чили и лимета 1

Печени пилешки копанчиња од крилца на мексикански начин

Пикантни и крцкави! Направете ги највкусните печени пилешки копанчиња од крилца на мексикански начин и за миг отпатувајте во Мексико. Брзи за подготовка и со богат вкус во кој ќе ужива целото семејство. 

маринирани пилешки копани 1

Печени пилешки копани со лук и сенф

Од најкористените состојки направете вкусни печени пилешки копани! Се прават толку едноставно, што и помалку искусните готвачи ќе може да ги подготват со леснотија. Ако обожавате пилешко месо, ова е вистинскиот рецепт за вас.

мусака со компири

Традиционален рецепт за мусака со компири и мелено месо

Секој си има свој рецепт за мусака која е едно од омилените јадења во Македонија. Најчесто се прави со компири и мелено месо, а може да се најдат и варијанти со модар патлиџан или тиквички. Но, онаа традиционалната, таа ни е најубава и највкусна, омилена! Топла и сочна за убави моменти на трпезата заедно со семејството!

Селско тавче со печурки и кашкавал

Ова е еден од најубавите специјалитети кој традиционално се приготвува во Македонија. Познато е како селско тавче или селско месо, а се прави со кромид, свинско месо, свежи или маринирани шампињони, суви црвени пиперки и рендан кашкавал по желба.

ќофтиња со праз 1

Вегетаријански ќофтиња од праз и компир во тавче

Пробајте ги нашите вкусни и хранливи ќофтиња од праз и компир! Ќе ви го збогатат менито! А, совршената текстура која ја дава комбинацијата на состојки и неодоливата арома на пржен праз ги прават дури и повкусни од оние со месо. Може да ги послужите како лесен појадок или за ручек со некој посен прилог и салата.

инстант овесна каша 1

Домашна инстант овесна каша

Брзите оброци се идеални за подготовка во зафатените утра, а и како целосен оброк во било кој дел од денот. Токму затоа и ни се омилени. А, уште повеќе ги сакаме бидејќи може да си ги направиме сами од состојки кои нам ни се допаѓаат. Во оваа прилика ви претставуваме лесен рецепт за вкусна инстант овесна каша.

карсерола копани

3 креативни рецепти: касерола, крцкави копани и корн дог

На Инстаграм профилот на СИКА најдовме 3 интересни и креативни рецепти за подготовка на касерола, крцкави копани и корн дог. Многу ни се допаднаа, па рецептите ги објавуваме и на sezahrana.mk.

сендвичи со бавно печено свинско месо 1

„Pulled pork“ сендвичи со бавно печено свинско месо во рерна

Направете ги највкусните и популарни „Pulled pork“ сендвичи со бавно печено свинско месо во рерна. Американските бургери стануваат хит и кај нас, а тоа ни беше мотивација да го споделиме овој рецепт.

пивтија со желатин

Божиќна пивтија со желатин

Имаме убави традиции и вреди да ги сочуваме. Со коледарските песни и приготвувањето на божиќната пивтија започнува славењето на божиќните празници. Генерациите се менуваат, времето се менува, па така и ние ви претставуваме нов рецепт за божиќна пивтија со желатин кој веруваме дека ќе ги освои помладите, како и оние кои не се љубители на традиционалната пивтија.

печено месо со лук и рузмарин

Печено свинско месо со лук и рузмарин

Меко, сочно и крцкаво! – Направете го највкусното печено свинско месо со лук и рузмарин за празниците. Тајната се крие во изборот на квалитетно парче месо, добар и испробан рецепт, маринада и печење на ниска температура.

Печено свинско каре во бело вино

Ни доаѓаат убави празници! Иако ќе прославиме само со најблиските, треба да ја внесеме празничната магија во својот дом. Трпезата нека изобилува со специјалитети, а наш предлог е печеното свинско каре во бело вино.

Празничен терин – ролат со мелено месо и фстаци

Се подготвувате за празниците и во потрага сте по свечени и богати јадења кои се подготвуваат лесно и без комплицирани инструкции? – На вистинското место сте. Сѐ за храна и оваа година ви ги нуди најдобрите празнични рецепти. Подгответе вкусен француски терин со мелено месо и фстаци кој ќе биде вистински украс на празничната трпеза.

Домашни колбаси со праз

Убаво е кога ги чуваме традиционалните рецепти и ги пренесуваме од генерација на генерација. Како и во минатото, така и сега многу фамилии приготвуваат домашни колбаси. Најчесто се прават со сечкано свинско свежо месо, праз или кромид, а како зачини се користат лута буковска пипер, црвена пипер или црн пипер.

риба за слави

3 рецепти за подготовка на риба за слава

Славите се дел од нашата традиција и речиси секој дом има своја куќна слава. Иако оваа година  поголем дел од нас ќе прослават со семејството, сепак трпезата ќе биде богата. Оваа година направете мала промена и изберете еден од нашите 3 рецепти за подготовка на риба за слава.