Го истражуваме светот и ви ги презентираме најдобрите јадења со нашите пријатели Агриа! Овој пат ве водиме во Англија на дегустација на еден специјалитет кој се приготвува со мелено месо и пире од компири. Станува збор за познатата селска, овчарска пита.
Кулинарско патување со dmBio!
Лесна крем супа од печурки – од кујната на Марија Кочовска
Пилешка крем супа со компири
Печени свински ребра со пиво
Време е за домашен ручек! Бавно печени свински ребра со компири. Месо кое се двои со виљушка, меко и сочно. Иако имаме безброј рецепт, сепак класичните и едноставни рецепти кои се пренесуваат низ генерациите се едни од највкусните. Ако ги прашаш врвните готвачи и тие ќе се согласат дека најубавите рецепти за месо се прават на ниска температура, а месото се пече подолго време. Па, за време на викенд, празници или во било кој ден кога имате повеќе време, подгответе го овој рецепт. Ребрата се меки и сочни, па секој би каснал парче плус. Сервирани додека се топли со компири се прав избор за целото семејство.
Сочни грчки ќофтиња
Пилешко со сусам на азиски начин
Рецепт за домашни ќебапи – од кујната на Марија Кочовска
3 празнични рецепти за печено свинско месо
Ражничи со колбаси и зеленчук – од кујната на Марија Кочовска
3 празнични рецепти за кременадли во сос
Ролат од мелено месо со сос од кечап и чили
Полнети печурки во медитерански стил
Превкусна и здрава верзија на пица, која мора да ја пробаш во прва прилика! Овој рецепт е одличен избор за оние кои се на диета со мал број на калории, не конусмираат глутен или житарици. Медитеранските полнети печурки се прават за 5 минути, се печат околу 10 минути, а ќе ги снема од чиниите за 1 минута. Наш совет е да ја дуплираш количината на состојки, затоа што рецептот е фантастично добар!
Сарма од свежа зелка
Македонската кујна е богата со голем број на традиционални и убави рецепти. Таков е и овој рецепт за сарма од свежа зелка. Нашите баби беа вешти и ја приготвуваа оваа сарма во есенскиот период – во посна и мрсна варијанта, зависно од вкусот. Додека ја чекаме киселата зелка, може да уживаме во вкусот на сармата и со свежа зелка. Постапката за подготовка е малку поразлична, затоа што зелката прво се вари со оцет и вода, а потоа листовите се вадат.
Свински гулаш со доматен сос
Совршениот рецепт за свински гулаш со доматен е тука! Приготвен со домашно македонско свежо месо од Агриа, малку чадена сланина за подобар вкус, кромид и пиперки за подобра арома, и доматен сос кој е тајната на најдобриот рецепт. Некои рецепти заслужуваат веднаш да се најдат на менито за оваа недела, а овој рецепт за свински гулаш со доматен сос е еден од нив.