ѓумбир

Ѓумбир – 7 придобивки за кои не сте знаеле!

Ѓумбирот се применува во многу кујни поради специфичната арома и пикантно лутиот вкус, но исто така и заради неговите лековити својства.  Може да се додаде во супи, маринади, главни јадења, десерти, или пак да се користи како зачин и природен конзерванс во храната. Повеќе од 2000 години тој се користел како зачин и лек, па до денес луѓето го користат поради неговите моќни дејства врз организмот.

Спанаќ – вкусна храна достапна за секое семејство

Спанаќот е одлична храна, достапна за секое семејство и еден од најпопуларните зелени листести зеленчуци. Можноста да се купи во секој период од годината овозможува негово максимално користење во разни специјалитети, а со тоа нашиот организам постојано ја ужива неговата здравствена корист. 

Ленено семе – употреба и препорачани дози

Во последно време, лененото семе е многу популарно, a за тоа има голем број на причини. Лененото семе има силно антиканцерогено дејство, штити од срцеви заболувања, мозочен удар и тромбоза, го намалува нивото на холестерол и висок притисок. Препорачаните количини на ленено семе за здрави лица се 1 до 2 мали лажички на ден. Како се употребува лененото семе и кои се препорачаните дози при одредени здравствени проблеми ви откриваме во текстот кој следува.

5 добри причини да јадете пченка

Зеленчук или житарица? Пченката можеме да ја наречеме специјална храна, затоа што припаѓа во двете категории на храна. Кочаните кои што ги консумираме свежи во лето, се класифицираат како зеленчук, а пченката за пуканки припаѓа во групата на житарици. За пченката можеме да кажеме дека е супер храна. Богата е со антиоксиданси, растителни влакна, витамини и минерали, кои позитивно влијаат врз организмот. Еве неколку добри причини за редовно да консумирате пченка:

круша

Круша – Супер храна за сите генерации

Одлична е за здравјето и лесно достапна на нашите простори. Важен факт за неа е дека е хипоалергична храна која може да ја консумираат и дечињата од најмала возраст, токму затоа се вели дека крушата е супер храна за сите генерации.

ајдучка-трева

Ајдучка трева – природен лек за многу болести

Хомер во познатата Илијада, споменува дека легендарниот воин Ахил користел ајдучка трева (Achillea millefolium) за лекување на раните на неговата војска. Индијанците ја користеле за лекување на крварења, рани и инфекции, а според Ајуверда и Кинеската медицина, ајдучката трева позитивно влијае врз работата на слезината, црниот дроб, бубрезите и уринарниот тракт.

чоколаден-пијалак-со-желатин

Пијалак со желатин кој ќе ве ослободи од болките во половината

Овој пијалак со желатин се состои од исклучително здрави состојки и може да ви помогне за намалување на болките во половината, зглобовите и за намалување на телесната тежина. За да го направите потребни ви се желатин, какао, мед и млеко.