Аронија е мало бобинкасто овошје кое спаѓа во групата на најздрави овошја во светот, а интересно е што се смета дека е помошник на здравјето во заштита од уживањата на технолошката ера, а тоа се компјутерите и мобилните телефони кои секој од нас ги има и користи во секојдневниот живот!
5 причини кои ќе ве поттикнат да го замените белиот леб со интегрален
Лебот го носи епитетот цар на македонската трпеза. Се внесува секојдневно како составен дел на голем број јадења. Нутриционистите препорачуваат да се избегнуваат печива и леб направени од бело брашно, а да се внесува доволна количина растителни влакна, кои помагаат за подобро варење на храната и регулирање на телесната тежина.
Домати – здрава храна и моќни чувари на здравјето
15 добри причини да јадете кокос
Храна за подобро помнење и здрава мозочна функција
Одредени видови на храна се познати по тоа што го подобруваат помнењето и функцијата на мозокот. Како најпознати ги издвоивме масните риби, лиснатиот зеленчук, јајцата, зелениот чај и чоколадото. Со редовна консумација на овие намирници ќе имате значително подобро помнење и здрава мозочна функција, како и поволно влијание врз целокупното здравје.
7 намирници кои топат стомачни наслаги
Мастите околу стомакот или уште наречени стомачни наслаги, се најголем непријател на витката фигура која ја посакува секоја жена, а храната е неизбежен фактор на кој мора да се внимава за здраво и затегнато тело. Лута пиперка, куркума, цимет, зелен листат зеленчук, кромид и лук, ленено семе се одличен избор за намалување на телесната тежина!
14 здравствени придобивки од суви кајсии
Сувите кајсии се вкусна храна, корисни за добро здравје и изобилуваат со хранливи материи кои се задржуваат во нивниот состав и по сушењето. Сите здравствени придобивки од суви кајсии се значајни и му помагаат на организмот против голем број заболувања на кожата, косата, а исто така одлични се за организмот во целост.
Ѓумбир – 7 придобивки за кои не сте знаеле!
Ѓумбирот се применува во многу кујни поради специфичната арома и пикантно лутиот вкус, но исто така и заради неговите лековити својства. Може да се додаде во супи, маринади, главни јадења, десерти, или пак да се користи како зачин и природен конзерванс во храната. Повеќе од 2000 години тој се користел како зачин и лек, па до денес луѓето го користат поради неговите моќни дејства врз организмот.
Спанаќ – вкусна храна достапна за секое семејство
Ленено семе – употреба и препорачани дози
Во последно време, лененото семе е многу популарно, a за тоа има голем број на причини. Лененото семе има силно антиканцерогено дејство, штити од срцеви заболувања, мозочен удар и тромбоза, го намалува нивото на холестерол и висок притисок. Препорачаните количини на ленено семе за здрави лица се 1 до 2 мали лажички на ден. Како се употребува лененото семе и кои се препорачаните дози при одредени здравствени проблеми ви откриваме во текстот кој следува.
5 добри причини да јадете пченка
Зеленчук или житарица? Пченката можеме да ја наречеме специјална храна, затоа што припаѓа во двете категории на храна. Кочаните кои што ги консумираме свежи во лето, се класифицираат како зеленчук, а пченката за пуканки припаѓа во групата на житарици. За пченката можеме да кажеме дека е супер храна. Богата е со антиоксиданси, растителни влакна, витамини и минерали, кои позитивно влијаат врз организмот. Еве неколку добри причини за редовно да консумирате пченка:
Круша – Супер храна за сите генерации
Ајдучка трева – природен лек за многу болести
Хомер во познатата Илијада, споменува дека легендарниот воин Ахил користел ајдучка трева (Achillea millefolium) за лекување на раните на неговата војска. Индијанците ја користеле за лекување на крварења, рани и инфекции, а според Ајуверда и Кинеската медицина, ајдучката трева позитивно влијае врз работата на слезината, црниот дроб, бубрезите и уринарниот тракт.