Јагоди – изобилство од задоволство и здравје

Нахранете го телото со антиоксиданси, јадете јагоди и помогнете му на својот организам во борбата против стареењето, против воспаленија и многу повеќе! Не само што се едно од омилените овошја поради својот вкус и изглед, јагодите исто така се исклучително здрави. 

зимско јаболко

Зимско јаболко (Шалган) – зеленчук со бројни здравствени придобивки

Зимското јаболко ретко се среќава на нашите пазари, а има голем број на здравствени придобивки. Во различните краеви во земјата, покрај зимско јаболко, овој зеленчук е познат како шалгани, земјени јаболка и кркушки. Често се наоѓа во природата, а на нас останува да го вклучиме во нашата исхрана и да ги искористиме благодетите кои ги нуди.

мајчина душица

Мајчина душица – природен лек за многу болести

Мајчината душица е растение со кулинарска, медицинска и декоративна употреба. Припаѓа на родот Thymus, а латинско име и е Thymus vulgaris. Цветовите, листовите и маслото од мајчина душица, луѓето најчесто ги користат при третирање на мокрење во кревет, дијареја, болки во стомакот, артритис, болки во грлото, настинка, бронхитис и гасови.

млад лук

Пролетниот млад лук е храна која се вклопува секаде

Пролетта е сезоната кога може да уживаме во пролетниот млад лук, кој има свежи зелени ливчиња и бело кревко тело, а најдобро е што може целосно да се јаде. Времето на младиот лук е кратко, па затоа уживајте што повеќе во неговиот вкус и придобивки пред да почне да формира чешниња и главици.

Коприва – традиционален лек и здрава храна

Копривата е едно од најлековитите растенија, а како природен лек се користи уште од античките времиња, благодарение на нејзините антимикробни, антиоксидантни, диуретични, лаксативни и атстрингентни својства.

мак

Мак – афионово семе со 33 минерали

Мак или уште познат како афионово семе, е намирница која е обожавана од голем број луѓе, со карактеристичен вкус, а и хемиски состав. Одличен е за декорирање на голем број солени и слатки специјалитети, па е често користено и тоа најмногу за подготовка на печива.

штавеј зелје

Штавеј – зелјест зеленчук кој лекува

Штавеј е зелен листест и зелјест зеленчук кој е лесно достапен на ливадите. Има голем број на здравствени придобивки за човечкиот организам, па затоа често се нарекува храна со супер својства. 

Гоџи – вкусни и лековити ориентални бобинки

Гоџи се ориентални бобинки кои потекнуваат од Хималаите и се сметаат за храна и лек. Имаат одличен состав кој лековито влијае врз организмот, а многу се корисни против стареење, хронични заболувања и во бoрба против ракот.

киви овошје

Киви – едно од највкусните и најздравите овошја

Киви е егзотично овошје, со посебно освежителен вкус и уникатен изглед. Се користи во голем број десерти, декоративно е, со долга листа на корисни хранливи материи и многу здравствени придобивки.

какао - чоколадо

Какао за подобро расположение, здравје и убав изглед

Какао или прав за среќа и убаво расположение! Омилена состојка во голем број колачи и десерти. Верувале или не, какаото е многу повеќе од обичен прав кој и тоа како помага за подобро расположение, а одлично е и за вашата кожа и за здравјето на срцето.

кромид

Кромид – здрава храна и лек

Во Македонската кујна не може да замисли рецепт за главно јадење без употреба на кромид. Како основа за поголем број јадења или додаток во салати, конзумацијата на овој зеленчук е честа на овие простори. Кромидот припаѓа на фамилијата Alliaceae, род Allium, научно попознат како Allium Cepa.

Ротквици – моќни природни антиоксиданси

Дали знаете дека ротквиците благодарение на нивните позитивни својства врз здравјето се одгледуваат повеќе од 3000 години во Кина, Египет, Јапонија, Рим и Грција? Ако имате проблеми со црниот дроб, желудникот или сакате да ја прочистите крвта и организмот од штетните токсини, редовно консумирајте ротквици.

аронија

Аронија – најздравото овошје на светот

Аронија е мало бобинкасто овошје кое спаѓа во групата на најздрави овошја во светот, а интересно е што се смета дека е помошник на здравјето во заштита од уживањата на технолошката ера, а тоа се компјутерите и мобилните телефони кои секој од нас ги има и користи во секојдневниот живот!

5 причини кои ќе ве поттикнат да го замените белиот леб со интегрален

Лебот го носи епитетот цар на македонската трпеза. Се внесува секојдневно како составен дел на голем број јадења. Нутриционистите препорачуваат да се избегнуваат печива и леб направени од бело брашно, а да се внесува доволна количина растителни влакна, кои помагаат за подобро варење на храната и регулирање на телесната тежина.