Многу популарната и широко распространета пиперка на нашите простори, слободно може да се нарече храна и лек. Нејзината корист за организмот е огромна и тоа од разни аспекти.
Пиперката потекнува од Јужна Америка, а во Европа ја донеле Шпанците во 15-тиот век. Пиперката е едногодишно растение, но во тропските краеви е повеќе годишно растение. Со вкрстување се добиени разни видови на пиперки, а најпозната поделба е на слатки и лути. Се среќаваат во повеќе различни бои и тоа можат да се: темнозелени, жолтозелени, бледожолти, жолти, портокалеви, светлоцрвени и темноцрвени.
Корисни состојки и употреба на пиперката
Пиперката нема висока енергетска вредност и е многу погодна за диетална исхрана, но затоа е богата со минерали, витамини и други корисни состојки. Плодот (пиперката) содржи околу 89% вода.
Хранливи и лековити корисни состојки кои ги има во пиперките се следните:
- бета каротен
- витамин А
- витамин Б1
- витамин Б2
- витамин Б6
- витамин Е
- витамин Ц
- железо
- глукоза
- етерични масла (најмногу се застапени во семето)
- зеаксантин
- калиум
- капсаицин
- каротин
- лутеин
- моносахариди
- натриум
- пантотенска киселина
- сахароза
- фолна киселина
- фосфор
- фруктоза.
Состојките во пиперките делуваат поволно за организмот како антидепресив, афродизијак, антиреуматик, антисептик и диуретик. Интересно е што пиперката има многу повеќе витамин Ц, отколку лимонот и портокалот, односно во 100 грама пиперки има од 100-250 милиграми на витамин Ц.
Пиперките се користат како дел од салати, готвени јадења, разни туршии, а исто така и како еден од најчесто употребуван ароматичен и препознатлив зачин (сушени мелени пиперки преработени со соодветни технологии). Лутите пиперки имаат посебни својства за подобрување на апетитот, а со цел да се зачуваат што повеќе корисните состојки, се препорачува краткотраен термички третман.
Суровите пиперки и јадења од пиперки помаагат во лечење на многу болести и тегоби:
- Авитаминоза
- Алергии
- Ангина пекторис
- Анемија
- Астма
- Атеросклероза
- Болести на желудникот
- Болести на забите, грлото и непцата
- Бронхитис, настинки и грип
- Висок крвен притисок
- Дебелина
- Дијабетес
- Запек
- Импотенција
- Имунодефициенција
- Инфективни заболувања
- Инфаркт
- Зајакнување на имунолошкиот одговор
- Катаракта
- Кашлица
- Значително помага против рак на бели дробови
- Макуларна дегенерација
- Мамурлук
- Надуеност
- Неплодност
- Опаѓање на косата
- Остеоартритис
- Остеопороза
- Отежнато мокрење
- Покачено ниво на холестерол
- Проблеми со варењето на храната
- Проблеми со нервите
- Проблеми со крвните садови
- Проблеми со циркулација
- Реуматизам
- Реуматоиден артритис
- Синузитис
- Намален апетит
- Старосно слепило
- Хемороиди
- Шлог.
Според погоре опишаното можеме да заклучиме дека, пиперките во секојдневната исхрана поволно влијаат врз здравјето на бубрезите, стомакот, цревата, мускулите, крвните садови и имунолошкиот систем.
Пиперката не може да биде основен лек, но помага во спречување на настанокот на одредени болети и е одлична како додаток на терапија, со посебно внимание при употребата на лутите пиперки бидејќи не секој организам може да поднесе голема лутина.