Десертно слатко од бели цреши 1

Десертно слатко од бели цреши

Кога е сезоната на цреши, едноставно е недозволиво да не ја искористиме и да зачуваме нешто за подоцна! А, како ли може подобро од ова?! Можете да направите од црвени, а сега избравме да предложиме десертно слатко од бели цреши. Треба да се проба!

Рецептот го најдовме на блогот на нашата пријателка Лана, а ако сакате да пробате нешто покласично, ви препорачуваме да го прочитате рецептот за слатко од црвени цреши.

Десертно слатко од бели цреши 2

Состојки:

  • 1 кг бели цреши (исчистени од коските)
  • 600 гр шеќер
  • 1 помал лимон исечен на кругови
  • 2-3 стапчиња ванила по желба.

Подготовка:

  1. Црешите измијте ги и раздвојте ги од дршките, па извадете им ги коските.
  2. Така исчистени, ставете ги во длабока шерпа и посипете ги со шеќерот. Оставете да стојат најмалку 3-4 часа, а може и подолго, важно е да пуштат сок.
  3. Ставете го слаткото да се вари на силна температура, а потоа намалете ја и варете го уште 30-40 минути. Повремено промешувајте или едноставно затресувајте ја шерпата.
  4. Отприлика на половина варење додајте ги кришките лимон и стапчињата ванила.
  5. Кога сирупот се згуснал и наликува на редок мед, а овошјето е скоро проѕирно, слаткото е готово. Со помош на лажица внимателно отстранете ја пената која се насобрала на површината за време на варењето.
  6. Шерпата покријте ја со влажна крпа и оставете ја да стои додека потполно се излади.
  7. Складирајте го во чисти и суви тегли, а во секоја ставете од круговите лимон. Добро затворете и чувајте на ладно и суво место додека го употребите.

Ви препорачуваме да прочитате: Сочни мафини со слатко од цреши.

Сподели: