замрзнување на пиперки

Како правилно да замрзнете пиперки?

Пиперките се една од намирниците кои може брзо да се замрзнат без претходно да се бланшираат. Одмрзнатите, сурови пиперки сеуште ја имаат свежината и може да се користат во приготвени или свежи јадења.

Постапката за замрзнување на пиперки е лесна и тие го задржуваат квалитетот и вкусот до 8 месеци од денот на замрзнување.

Замрзнување на пиперки (зелени, црвени, жолти, портокалови)

За најдобро да ги замрзнете пиперките следете ги инструкциите:

  1. Изберете крцкави, свежи пиперки.
  2. Пиперките добро измијте ги и избришете ги со кујнска хартија. Потоа, пресечете ги на половина и отстранете им ги семките. За да заштедите време за отстранување на семките користете лажица.
  3. Потоа, пиперките пресечете ги на ленти, коцки или парчиња по желба во зависност од јадењата кои сакате да ги приготвувате со нив.
  4. Исечканите пиперките наредете ги во еден слој во тава. Ставете ги во замрзнувачот за време од еден час или повеќе додека се замрзнат. Овој метод е познат како замрзнување на лента.
  5. Замрзнатите пиперки ставете ги во најлонска ќеса за замрзнување и пробајте колку што е можно повеќе да го отстраните воздухот од нив.  На овој начин пиперките ќе останат раздвоени и ќе може полесно да ја земете количината која ви е потребна за подготовка на рецептите.
  6. Ќесата добро затворете ја и ставете ја во замрзнувачот.
замрзнување на пиперки

Замрзнување на мали лути пиперчиња

Малите лути пиперчиња добро измијте ги и избришете ги со кујнска хартија. Ставете ги во најлонска ќеса за замрзнување, без да оставите место помеѓу нив. Затворете ги и ставете ги во замрзнувачот. Нема потреба малите пиперчиња претходно да се сечкате.

Совет: При замрзнување на лути пиперки носете нараквици и одбегнувајте да го допирате лицето додека ги сечкате. Доколку не ставите нараквици, добро измијте ги рацете со сапун и вода, пред да го допирате лицето или очите.

Рок на употреба на замрзнатите пиперки

За да се продолжи рокот и да се зачува квалитетот на замрзната храна, истата пакувајте ја во ќеси или садови направени од материјали специјално за замрзнување. Храната чувајте ја во замрзнувач на температури пониски од -18 Целзиусови степени. Најдобро е замрзнатите пиперки да ги консумирате во рок од 8 месеци од замрзнувањето.

Сподели: