Вкусно, пенасто уживање дополнето со овошен сладок вкус! – Во слатката кујна Марија приготви манчмелоу коцки со крцкава бисквита, пенаст фил и мармалад од кајсии за совршен финиш!
Подготовката е едноставна и ќе ви одземе 15-тина минути, а состојките кои се потребни ги имате во кујната. Гарантираме дека ќе им се допадне на сите, а децата најмногу ќе се радуваат!

Состојки:
- 250 грама шеќер (може да користите и шеќер во прав)
- 2 ќесички ванилин шеќер
- 300 мл вода
- 20 грама – 2 ќесички желатин во прав
- 100 г бисквити
- 100 г мармалад од кајсија
За декорација:
- 20 г шлаг пена
- 50 мл ладно млеко
- срциња од чоколадо
- свежо нане.
Подготовка:
- Во поголема чаша ставете го желатинот и додајте 100 мл ладна вода. Измешајте и оставете го желатинот да набабри.
- Шеќерот и ванилиниот шеќер ставете ги во сад за матење и измешајте со лажица.
- Бисквитите наредете ги во правоаголен калап.
- Преостанатата вода (200 мл) ставете ја на оган да се вари. Пред да зоврие тргнете ја од огнот и додајте ја во садот со желатинот. Измешајте за да се растопи желатинот.
- Во садот со шеќерот постепено додавајте од течноста со желатинот и матете со миксер околу 3-5 минути додека се добие густ шлаг.
- Шлагот ставете го во калапот и оставате смесата да се излади.
- Извадете ја смесата од калапот и со помош на остар нож исечете коцки.
- Шлаг пената изматете ја со ладното млеко и ставете ја во готварски шприц. Во друг готварски шприц ставете го мармаладот од кајсии.
- Готовите манчмелоу коцки декорирајте ги со мармалад од кајсии, шлаг пена, срциња од чоколадо и гранчиња свежо нане. На здравје!
Препорака од авторот:
Ти се допаднаа рецептите? Ако си во потрага и по други испробани рецепти и идеи, посети ги моите профили на социјалните мрежи и пронајди ја твојата инспирација. Разгледај и заследиме на:
- Instagram – @kocovska.marija
- Facebook – Marija Kocovska
- Youtube – Marija Kocovska
- Tik Tok – @marija.kochovska.
Автор на рецепт и фотографии: Марија Кочовска, @kocovska.marija.
Ви препорачуваме да прочитате: Чоколадни мафини со џем од јагода.