гамби во тегли

Пиперчиња во тегли полнети со изварка (урда)

Сезоната на најубавите зимници започна. Ајвар, лутеница, домата… се само дел од традиционалните рецепти кои се приготвуваат секоја година.  Во нашата земја се прават и различни специјалитети и салати во тегла. Еден рецепт од нив се и малите пиперчиња во тегли полнети со изварка (урда).

Постојат различни начини за подготовка пиперчиња со изварка, а ние го споделуваме овој рецепт. Наведените состојки се доволни за 2 стандардни тегли. 

пиперчиња во тегли со изварка

Состојки:

  • 750 г мали пиперчиња
  • 500 мл вода
  • 250 мл алкохолен оцет 9%
  • 50 г сол
  • 30 г шеќер
  • 400 г изварка (урда), наш предлог Шарпланинска од Млекара Тетово
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 500 мл сончогледово масло.

Подготовка:

  1. Пиперките исчистете ги од семките и дршките. 
  2. Во тенџере на оган ставете ги водата, киселината, шеќерот и солта. Штом растворот зовие додајте ги пиперчињата. 
  3. Варете ги 3 до 4 минути, со повремено мешање за да бидат пиперчињата во течноста. Извадете ги и оставете ги да се исушат врз чиста кујнска крпа, така што ќе ги поставите со отворот од долната страна. Потребно е да се изладат околу 2 часа или повеќе. 
  4. Изварката зачинете ја со мелен црн пипер и сол.
  5. Со помош на мала лажичка наполнете ги пиперчињата. Наредете ги во тегли и додајте сончогледово масло. Готовите пиперчиња во тегли полнети со изварка затворете ги и чувајте ги во фрижидер. На здравје!
пиперчиња во тегли со урда

Совети плус:

  • По желба може да додадете и сечкан магдонос во изварката. Може да ја помешате со сирење или павлака од Млекара Тетово по желба.  
  • Теглите задолжително чувајте ги во фрижидер. Не користете маслиново масло за овој рецепт бидејќи може да се згусни во фрижидерот. 
бомбонки во тегли

Може да те интересира: Посна пица Вегетаријана – од кујната на Марија Кочовска.

*Рецептот е поддржан од Млекара Тетово.

Сподели: