Смуди од цвекло и ананас за снижување на крвниот притисок 1

Смуди од цвекло и ананас за снижување на крвниот притисок

Здравото смуди од цвекло и ананас влијае поволно за регулирање на крвниот притисок, односно придонесува за негово снижување, вели американската нутриционистка Дејна Вајт. Таа објаснува дека овој здрав напиток содржи „три во едно“: нитрати, магнезиум и калиум, а сите тие придонесуваат за здрав крвен притисок.  

Утврдено било дека шолја сок од цвекло помага високиот крвен притисок да се снижи за 11 mm Hg во тек на шест часа. Причина за брзото делување на цвеклото е тоа што содржи нитрати (соли на азотната киселина) кои организмот ги претвора во гас кој ги шири крвните садови и ја подобрува циркулацијата.

Смуди од цвекло и ананас за снижување на крвниот притисок 2

Што ви е потребно за да направите дома смуди од цвекло и ананас?

Состојки:

(за две порции)

Подготовка:

  1. Подготовката е многу едноставна. Само треба да ги ставите сите состојки во бендерот и убаво да ги измешате.
  2. Сервирајте ја дозата во 2 добро изладени чаши.

Ви препорачуваме да прочитате: Како да направите совршено смуди?

Сподели: