Често ја забораваме, но водата има огромно влијание врз нашиот организам

Често ја забораваме, но водата има огромно влијание врз нашиот организам

Многумина од нас водата ја третираат како течност без некакво значење, а вистината е дека нејзината вредност за нас е огромна, што го потврдува и нутриционистката Симона Коруновска во соработката со dm

Сите сакаме да се чувствуваме удобно и позитивно во сопствената кожа. За да го постигнеме тоа можеме да преземеме најразлични чекори, од наједноставни до најсложени, но еден од најдостапните и често заборавени е – редовно да пиеме вода во соодветни количества. Ова е совет што важи за секого од нас и колку побрзо почнеме да го практикуваме, со слична брзина ќе ги добиеме и посакуваните ефекти. Можете да прочитате за секакви детокс-комбинации, но совршен пијалак за прочистување на организмот, всушност, е водата. Нашето тело има перфектна способност самото да се детоксифицира, а секако, за тоа најзаслужна е водата.

Оттука, добро познато е дека човек без храна може да издржи дури 20 дена, но без вода максимум три дена. Водата е таа што ја регулира телесната температура, го разнесува кислородот низ телото, помага при апсорбирањето на хранливите материи и им ја олеснува работата на бубрезите и на црниот дроб.

Количеството вода што го внесуваме во нашиот организам ни помага да имаме повеќе енергија и помалку главоболки, потоа, поубава кожа и полесно исфрлање на токсините, а воедно придонесува и при полесно намалување на телесната тежина. Доволно количество вода во комбинација со здрава исхрана има значителна улога при нашите обиди за водење поздрав и поубав живот.

Сакате повеќе информации за тоа зошто велиме дека водата е најдобриот детокс-пијалак? Погледнете го видеото: Колку е важно консумирањето на вода? – YouTube

Нутриционистката Симона нè потсетува и за тоа колку храната може да влијае врз нашето расположение и колку животот може да биде поубав кога оптимално се исхрануваме.

Знаете ли дека гастроинтестиналниот тракт го нарекуваат втор мозок? Тоа е така бидејќи може да влијае врз начинот на кој се чувствуваме и размислуваме. Емоциите се поврзани со цревата, а чист пример за тоа е дека при силен стрес може да нè боли желудникот. Од друга страна, пак, кога сме вљубени, не ни се јаде, а често кога сме нервозни грицкаме без потреба.

Токму затоа оваа двонасочна комуникација можеме да ја подобриме со правилна исхрана, при што ќе успееме да влијаеме врз емоциите. Многу е полесно да влијаеме врз цревата, отколку врз мозокот, нели?

Погледнете во видеото уште неколку корисни информации на оваа тема: Како исхраната влијае врз расположението? – YouTube

Доколку се прашувате кои корисни производи од dm може да ви помогнат да влијаете врз расположението, тоа се: ѓумбир, куркума, црно чоколадо, зелен чај, маслиново масло, грав, леќа, киноа.

Често ја забораваме, но водата има огромно влијание врз нашиот организам

Сподели: