Креативност, вештини и одлична кулинарска дружба! Се одржа и финалната епизода од краткиот серијал Kitchen wars, кој го работевме на Ig live на инстаграм профилот на @sezahrana.mk во партнерство со Подравка. Овој пат ни готвеа 4 познати фуд блогери и истите беа поделени во два тима. Сѐ за храна тим – Катерина и Марија, и тим од победниците од претходните епизоди, Мартина и шеф Дејан. Темата беше салати и главни јадења, па учесниците ни приготвија 5 рецепти, од кои 3 салати и 2 главни јадења. Уживајте во сликите и пробајте ги јадењата!
Погледнете ги рецептите и гласајте кој е вашиот фаворит и кој тим заслужува да биде прогласен за победник.

Класична мексиканска салата
„Имате 10 минути за да си направите изобилство од бои и вкусови?! Одлична е како предјадење, прилог или посен/вегански оброк, за комбинирање со тортиљи и јајца или месо, а супер е и за носење. Може да ја подготвите и ден порано, само авокадото додајте го непосредно пред јадење.“ – вели @katerina.shambevska.

Состојки:
- 1 конзерва црвен грав од Подравка (400 г)
- 1 конзерва пченка од Подравка (150 г)
- 1 домат исечкан на коцки
- 1 портокалева пиперка на коцки
- ½ главица црвен кромид исечкан на коцки
- 1-2 чешниња сечкан лук
- 1 авокадо исечкано на коцки.
За прелив:
- 3 лажици покрупно сечкан магдонос
- 3 лажици екстра девствено маслиново масло
- свежо цеден сок од лимета или лимон
- сол по вкус
- Vegeta Maestro црн бибер и лук во прав по вкус
- 1 лажичка Vegeta Maestro димена пиперка
- прстофат кумин по желба.
Подготовка:
- Прво подгответе го преливот. Измешајте ги сите состојки и оставете го малку да отстои (до 1 час.)
- Отворете ги конзервите и процедете ги црвениот грав и пченката. Сервирајте ги во поголема чинија.
- Потоа, додајте ги сите останати состојки и прелијте ја салатата со преливот, па измешајте. На здравје!
Фахити со пилешко и зеленчук
„Брз и здрав предлог за ручек или вечера! Ова е еден од моите омилени рецепти за главно јадење кој избилува со хранливи состојки.“ – вели @kocovska.marija.

Состојки:
- 2 парчиња пилешки стек
- 1 тиквичка
- 3 пиперки
- 1 главица кромид
- 7-8 шампињони
- 2-3 лажици маслиново масло
- 2-4 тортиљи за сервирање.
За фахити зачин:
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка Vegeta Maestro мелен црн бибер
- ½ лажичка Vegeta Maestro црвена слатка пиперка
- ½ лажички Vegeta Maestro чили
- 1 лажичка Vegeta Maestro лук во прав
- ¼-½ лажичка мелен кумин по желба.
Подготовка:
- Во мал сад се ставаат зачините и се мешаат.
- Пилешкиот стек се сечка на ленти и се зачинува со половина од мешавината на зачини и 2 лажици маслиново масло. Се меша и се остава во маринадата додека се сечкаат зеленчуците.
- Тиквичката, кромидот, пиперките и шампињоните се сечкаат на ленти.
- Стекот се пропржува околу 7-8 минути и се вади од тавата. Во тавата се додава малку масло и кромидот. Се пржи 1-2 минути и се додаваат другите зеленчуци. Се пропржуваат и се додава преостанатата мешавина од зачините. По 5-7 минути се додава стекот и се пржат заедно уште 2-3 минути. По желба може да се зачини со свежо цеден сок од лимон.
- Фахитито се става во тортиљи и се служи со павлака, магдонос или гвакамоле по желба.
Совети плус:
- При подготовката може да додадете и 2 лажици соја сос.
- Ако не јадете некој од зеленчуците, може да го изоставите.
Свежа мексиканска салата
„Со свежи салати може да правиме безброј комбинации, а оваа е една од моите омилени. Црвен грав и пченка секогаш имам во фрижидер, а одлично се вклопуваат во оваа салата!“ – вели Мартина.

Состојки:
- 1 конзерва Tex- Mex микс (пченка и црвен грав)
- марула
- домат
- краставица
- маслинки
- ленти кашкавал
- сок од пола лимон/лимета
За сос:
- чили сос
- маслиново масло
- сок од пола лимета
- Vegeta Maestro рузмарин, чили, оригано, босилек,црн бибер
- сол по вкус.
Подготовка:
- Краставицата и доматот исечкајте ги на коцки. Марулата исечкајте ја на ленти.
- Во подлабок сад ставете го миксот од пченка и грав. Додајте ги краставицата и доматот. Ставете маслиново масло и сок од половина лимон и убаво измешајте.
- Во посебен сад измешајте ги состојките за сосот и зачинете. Со подготвениот сос прелијте ја салатата, додајте кашкавал и парчиња лимета и послужете ја. На здравје!
Крем салата
Состојки:
- 200 г грчки јогурт
- 100 г сувомеснато исечкано на мали ленти
- 1 конзерва Tex- Mex микс (пченка и црвен грав)
- 1/2 рендана краставица (свежа или неколку кисели)
- сок од пола лимон/лимета
- нане
- Vegeta Maestro оригано, лук во прав, рузмарин, мелен црн бибер.
Подготовка:
- Во подлабок сад ставете ги јогуртот, исечканото сувомеснато, миксот од пченка и црвен грав и краставицата.
- Додајте сок од лимон, зачинете и убаво измешајте.
- Салатата може да ја послужите како мезе со кифлички или со тортиља чипс. На здравје!
Маринирано пилешко филе со сос
„Крцкаво и многу вкусно! Пробајте го во прва прилика.“ – вели Дејан.

Состојки:
За маринада:
- 200 г пилешко филе
- 150 мл јогурт
- 1 лажичка Vegeta Maestro димена пиперка
- 1 лажичка Vegeta Maestro мелена лута пиперка
- 1 лажичка лук во прав
- ½ лажичка оригано
- 1/2 лажичка морска сол
- 1/2 лажичка мелен црн бибер.
За пржење:
- 150 г брашно
- 70-80 г густин
- 1 лажичка Vegeta Maestro димена пиперка
- 1 лажичка Vegeta Maestro мелена лута пиперка
- 1 лажичка лук во прав
- 1/2 лажичка оригано
- 1/2 лажичка морска сол
- 1/2 лажичка мелен црн бибер од Подравка.
За сос:
- 2 лажички мајонез
- 2 лажички сенф естрагон
- 1 лажичка сенф дижон од Подравка
- 2 лажички сок од лимон
- 2 лажички мед
- 1/2 лажичка Vegeta Maestro димена пиперка
- сол и црн бибер по вкус.
Подготовка:
- Во подлабок сад направете маринада за месото. Ставете ги сите состојки и убаво измешајте.
- Пилешкото филе исечкајте го на коцки и ставете го во маринадата да отстои најмалку 1 час, а најдобро да стои цела ноќ.
- Брашното, густинот и зачините ставете ги во сад и измешајте. Месото убаво извалајте го во смесата.
- Пржете во тава со претходно загреано масло околу 5-7 минути. Месото извадете го на хартија за да се впие вишокот на масло.
- Во сад измешајте ги сите состојки за подготовка на сосот и убаво измешајте за состојките да се соединат.
- Пилешкото месо послужете го со подготвениот сос и уживајте!
Ако ја пропуштивте епизодата погледнете ја тука:
Ви препорачуваме да прочитате: 4 мини бургери за 20 минути во Kitchen wars, епизода 2 – шеф Марк и шеф Дејан.
*Спонзориран текст.