indole-3-carbinol

Indole-3-Carbinol – растителна супстанца со висока антитуморска активност

Сигурно сте слушнале за големата нутритивна вредност на брокулата, зелката и карфиолот и нивната препознатливост како дарови од природата кои се борат со карциномот. А токму тие супстанции, ни предизвикаа интерес да го направиме ова мало истражување и да ги пренесеме интересните факти кои ги пронајдовме. Голем дел од податоците ги пронајдовме на веб страницата на trimeks.com.mk како дел од нивниот додаток во исхраната познат под името Indole-3-Carbinol.

Крстоцветните зеленчуци (зелка, брокула, карфиол и др.) имаат уникатно изобилство на состојка која содржи сулфур, наречена Indole-3-Carbinol (I3C). Во киселата стомачна средина, I3C веднаш се претвора во DIM (diindolylmethane) плус комплетен спектар на дополнителни состојки кои се покажало дека ги неутрализираат слободните радикали и промовираат соодветна детоксикација. Студиите покажаа дека користењето на I3C може да помогне да се одржи здравјето на градите и другите репродуктивни органи, го помага клеточното здравје и го поддржува процесот на детоксикација. Антиканцерогеното својство на зелкастите растенија се темели на Indole-3-carbinol бидејќи помагаат во организмот да се регулираат механизмите на антиоксидација и детоксикација кои ги уништуваат канцерогените клетки.

indole-3-carbinol

Што е Indole-3-Carbinol?

Indole-3-Carbinol претставува биолошки активен додаток кој има улога во нормализирање на метаболизмот на естрогенот и за намалување на ризикот од развој на малигни тумори и неоплазми.

Основа на неговиот состав е група на супстанции извлечени од растенија од родот Brassica (семејство зелка). Овие супстанции имаат проканцерогени и карциногени ефекти.

Indole-3-Carbinol е единствена материја од растително потекло кој има голема примена:

 • Спречува развој на вирусот на Herpes simplex – дејствува така што го спречува репродуцирањето на вирусот, а бидејќи е природна состојка на растенијата (брокула, зелка, прокељ), тој е безбеден за користење и не остава несакани последици.
 • Помага во превенирање на чир и рак на желудник и дебело црево, го забавува растот на ракот на дојката, грлото на матката и простатата, белите дробови, мочниот меур и ја зајакнува функцијата на црниот дроб.
 • Има антиестроген ефект (при маститис естрогенот ја зголемува активноста на туморските клетки на дојката)
 • Има антиоксидативен ефект кој ги штити ткивата од штетни материи
 • Ја намалува болката во млечните жлезди и ја подобрува структурата на жлездата
 • За спречување на неопластични заболувања и рак на женскиот репродуктивен систем
 • При мастопатија, ендометриоза и миом на матка
 • При ХПВ инфекција
 • За олеснување на симптомите при ПМС
 • Како средство за отстранување на токсините
 • Како природен антиоксидант, го забавува процесот на стареење
 • За нормализирање на нивото на хормоните кај жените.

Indole-3-carbinol кога ќе се внесе во организмот се претвора во дииндолил метан (DIM) коj пак им помага на ензимите во црниот дроб да го блокираат производството на 16-OH естрогенот кој е одговорен за намалување на квалитетот на колагенот.

суплементи против карцином

Позитивни ефекти од консумацијата на Indole-3-Carbinol:

 • Висока ефикасност во подобрување на здравствената состојба кај сите што го користеле
 • Му помага на телото безбедно да ги неутрализира и исфрли слободните радикали
 • Природен начин во борбата при нарушен баланс на половите хормони
 • Помага во заштита на клетките од оксидација
 • Го одржува здравјето и функцијата на клетките
 • Има антиинфламаторно дејство
 • Намалува ризик од развој на малигни тумори
 • Промовира апоптоза на клетките инфицирани со вирусот на папиломатоза
 • Ги штити белите дробови од штетните ефекти на токсични материи, вклучувајќи чад од тутун
 • Го зајакнува имунолошкиот систем
 • Ги активира метаболичките процеси во црниот дроб

Индолот има можност да го зголеми производството на ензими во хепатоцитите со што се спречува трансформација од procarcinogens на канцерогени клетки. Исто така, овој додаток ја зголемува содржината на интрацелуларни антиоксиданси вклучувајќи го и глутатионот. Indole-3-carbinol производот е исто така способен за спречување на формирање на токсични метаболити за време на процесот на синтеза на женски хормони – естроген, блокирање на формирање на 16-S-hydroxyestrone.

Индолот се користи во комбинација со терапија со зрачење, хемотерапија, радикален или палијативен хируршки третман на женски полови хормони (естрогени), рак на дојка зависен од хормони, грлото на матка и матката, јајниците. Исто така може да се користи за да се спречи нивното повторување.

Зошто да изберете NOW Indole-3-Carbinol?

Indole-3-Carbinol е супстанца од растително потекло која има висока антитуморска активност. Спроведените истражувања ја потврдија ефикасноста и безбедноста од употребата при хормонална нерамнотежа и бенигни неопластични процеси. А сега можете да ја искористите акцијата и да порачате Indole-3-Carbinol со 40% попуст преку онлајн продавницата на Тримекс.

идноле-3-карбинол

За сите дополнителни информации и консултации, контактирајте ги Тримекс на телефонскиот број 02/32 46 000, секој работен ден од понеделник до петок од 8-16 h или на e-mail: info@trimeks.com.mk

Предупредување: Само за возрасни. Консултирајте доктор доколку сте бремени или доите, земате лекови или имате некаква медицинска состојба.

Ви препорачуваме да прочитате: Намирници за превенција и борба против рак на дојка.

*Спонзориран текст.

Сподели: