кисели краставички корнишони 1

Кисели краставички – корнишони во тегли

Киселите краставички во тегли, припремени на овој начин, многу наликуваат на оние што се продаваат, а пак ако одгледувате или си купите ситни малечки краставички, во тој случај веќе ќе имате прва класа, домашни корнишони.

Рецепт за ѓувеч - за побрза подготовка на манџи

Рецепт за ѓувеч – за побрза подготовка на манџи

Искусеното и испробаното мора да се сподели! Нашата редовна читателка Анастасија го сподели со сите нас нејзниот одличен рецепт за ѓувеч и ни кажа дека навистина е совршен за подготовка на манџи за многу пократко време од обично. На ваше барање драги читатели, повелете супер рецепт за домашен ѓувеч!

Медицинска салата

Времето на зимници е полн ек. Голем дел од нас го користат изобилството од зеленчук и овошје на пазарите и припремаат различни слатки или солени специјалитети кои траат до следното лето.

Ајвар - рецепти за ајвар

Ајвар на македонски традиционален начин

Може да се каже дека превкусниот ајвар е омиленото традиционално јадење и белег на есента кој најголем број луѓе го обожаваат, а посебно кога е топол и пресно подготвен. Колку само добро мириса! Тој е познат како идеален придружник на ладните зими и храна која нема соодветна замена, а во комбинација со сирење се создава незаменливо и уникатно задоволство кое предизвикува вкусни сензации во устата!

боранија во тегли

Боранија во тегли

Боранијата претставува еден од ретките зеленчуци кој содржи малку калории и тоа само 23 калории во 100 грама, а од друга страна содржи многу железо и други вредни состојки како што се калиум, калциум, фосфор, магнезиум и цинк.

слатко од капинки

Сок и слатко од капинки

Сите ние сакаме да припремиме нешто вкусно и здраво за нас и нашите најблиски. Сигурно и вие сте во потрага на проверени рецепти за домашно слатко од капинки, сируп или џем кои не содржат конзерванси.

Малиџано од црвени пиперки

Малиџано е вкусен специјалитет кој ние обожаваме да го јадеме во текот на зимата, а знаеме дека рецептот варира зависно од навиките во различните краеви на нашата земја. Секој има свој начин на подготовка, а ние ви го предлагаме нашиот испробан рецепт за малиџано, кое го правиме од црвени пиперки и неколку други состојки кои можете да ги прочитате во рецептот подолу.

зелен ајвар по испробан рецепт

Зелен ајвар по испробан рецепт

Пробајте го нашиот зелен ајвар кој изобилува со уникатен и богат вкус! Рецептот сме го испробале многу пати и секогаш сме задоволни од неговите вкусните сензации, па топло го препорачуваме за секој дом. 

џем од сливи со мед

Здрав џем од црни сливи и мед

„Еден од џемовите кој традиционално се припрема во нашиот дом е џемот од црни сливи. А овој пат решив да пробам да го направам во поздрава варијанта и наместо шеќер, ставив мед. Вкусот на овој џем од црни сливи и мед е многу подобар во споредба со џемот направен со шеќер, па ви предлагам и вие да го пробате овој рецепт.

Домашен компот од грозје

Да ја искористиме сезоната на грозјето и да ги направиме најубавите рецепти. Во период кога имаме изобилство од грозје, нашата пријателка од блогот Kuhinjica Mignone ни предлага да направиме домашен компот од грозје, кој е 100% природен и не содржи конзерванси, а сигурно ќе ве освежи вас и вашите најмлади членови во семејството.

Домашен кечап без конзерванси

Ви предлагаме уште еден наш испробан рецепт со семејна традиција и што е важно без конзерванси. Вака подготвениот домашен кечап има одличен вкус и наидува на позитивни коментари и емоции на задоволство од секој кој го пробал. Еве како може да го направите.

џем од црни сливи

Џем од црни сливи во рерна

Еден од џемовите кој традиционално се припрема во нашите домови е џем од црни сливи. Овој џем највкусен е на парче леб или може да го користите како фил за колачи. За негова подготовка најдобро е да се користат зрели, меки, црни сливи.

маринара сос

Маринара сос од домати во тегли

Маринара сос е популарен италијански сос кој се прави од домати, кромид и зачини. Понекогаш во сосот може да се додадат чили пиперки, босилек и оригано. Овој сос е познат по тоа што е лесен за припрема, а е одлична основа за многу јадења. Може да се употребува како сос за крекери или сирења, за тестенини, пици, но исто така и за печено месо.

Мармалад од праски

Еден од омилените мармалади на многумина е ароматичниот мармалад од праски. Одличен е за појадок на парче леб, а може да го користите како додаток на торти, колачи, палачинки или други десерти.

Џем од капинки и чоколадо

Џем од капинки и чоколадо

Ако решите да се разладите во природа и да соберете капинки, верувајте дека ќе ви се исплати трудот. Ако соберете повеќе и не можете да ги изедете свежи, направите си многу вкусен џем од капинки во кој за уникатен вкус ќе додадете и малку чоколадо, а вашите сакани дегустатори ќе бидат навистина среќни!